Screenshot
Screenshot

Opet kontroverze oko igranja rukom u šesnaestercu! Je li sudac Strukan oštetio Dinamo za kazneni udarac?

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 26.11.23. | 12:30

Osijekov branič nedvojbeno je u skoku loptu udario rukom. Nije se oglasio glavni sudac, niti VAR. Još jedan dokaz da više ne nitko ne zna što jest kažnjivo igranje rukom

Dinamo je pobijedio Osijek (2-1) golom Gabriela Vidovića u sudačkoj nadoknadi. Modri su uzeli tri boda i okrenuli se dvoboju s Astanom u četvrtak, u Kazahstan idu po pobjedu, koja bi ih približila prolasku u novo europsko proljeće. No, jedan je detalj iz utakmice s Osijekom ostao u zraku, a ne ni trebao, zbog nekih budućih tumačenja sličnih situacija.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, u 79.minuti, nakon Dinamova udarca iz kuta, Osijekov branič Slavko Bralić, u skoku s Kevinom Theophileom igrao je rukom. Sudac Duje Strukan nije pokazao na bijelu točku, nije se oglasio Marin Vidulin iz VAR sobe, iako je, vjerujemo, provedena 'tiha provjera'. No, promjene nije bilo, igra je nastavljena, a ostalo je pitanje je li Dinamo u toj situaciji oštećen za kazneni udarac. Istina, Bralićeva ruka nije ispružena, već savijena, ona je, reći će neki, u prirodnom položaju za skok, k tome u duelu je s protivničkim igračem... Teško je povjerovati da suci to nisu vidjeli, da su previdjeli to igranje rukom, i na terenu i u VAR sobi, bio bi to težak gaf, logično je, dakle, zaključiti da su vidjeli, ali ga nisu smatrali kažnjivim. Što je samo još jedan dokaz da danas više nitko ne zna što jest, a što nije kažnjivo igranje rukom u kaznenom prostoru, svatko ruku tumači na svoj način. Jer, vidjeli smo već slične situacije, u kojima su suci bezuvjetno pokazali na bijelu točku, čisti kazneni udarac! Vrijeme je da se jednom zauvijek ta priča oko ruke rasplete, da se točno znaju pravila i kriteriji.

Ovako suci imaju vrlo širok prostor za 'slobodno uvjerenje' i razmišljanje. Podsjetimo, Osječani su zasuli bili bijesni na Marija Zebeca i Ivana Bebeka nakon utakmice s Dinamom na Pampasu, kad su Modri u završnici preokrenuli iz dva kaznena udarca, oba dosuđena nakon reakcije iz VAR sobe. Iako su kasnije analitičari oba jedanaesterca proglasili nedvojbenima, ostali su repovi, osječka gorčina danima je punila eter. Pa, možda je i ostalo u podsvijesti sucima, na čelu sa Strukanom pa su procijenili da bi više ljutnje bilo da su pokazali na bijelu točku, nego što će se u Dinamu ljutiti ako ne dosude kazneni udarac. Jer, u Maksimiru na ovakve situacije poslovično šute. A, kažemo, presude kod igranja rukom mogu 'ovako ili onako', je i nije kazneni udarac, tko će to više znati, kad svatko tumači kako god želi. Ovaj put nije utjecalo na konačan rezultat, ali drugi put možda hoće!



Tagovi

GNK DinamoNK OsijekHNLDuje StrukanSlavko Bralić

Ostale Vijesti