Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Možda je priča dana Pjacin debi u bijelom dresu, ali Varaždinci znaju kako se sa Rujevice bodovi odnesu (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 03.09.23. | 08:10

Prošle sezone momčad Marija Kovačevića upisala je svoju prvu pobjedu na Kvarneru nakon čak 12 godina, a u posljednjih 10 međusobnih ogleda u kojima je Rijeka bila domaćin omjer je 6-2-2.

Pretposljednju utakmicu 7. kola HNL-a na Rujevici će odigrati Rijeka i Varaždin. U ovaj ogled domaćin ulazi kao treća momčad prvenstva s devet osvojenih bodova u pet odigranih utakmica, dok su gosti, također u pet utakmica, dosad osvojili šest bodova, što ih je smjestilo na sedmo mjesto.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako posljednje tri utakmice ne znaju za pobjedu, Riječani puni optimizma dočekuju momčad Marija Kovačevića. Ispali su iz Europe od Lille, ali bio je to jedan od onih poraza kojem se ništa ne može spočitati. Sopićevi ‘lavovi’ ostavili su srce na terenu protiv Lillea, ali Francuzima je na kraju remi bio dovoljan da potvrde prolazak u grupnu fazu Konferencijske lige. Šteta, bilo bi jako dobro za hrvatski nogomet i svima omiljeni NK Koeficijent da je Rijeka uspjela u toj ‘nemogućoj misiji’ protiv Davida i ostatka društva, ali za prolivenim mlijekom ne treba plakati.

Što se tiče gostiju, oni su u posljednjem kolu upisali domaći poraz od Hajduka, ali to nije narušilo dobru atmosferu u momčadi. Brodić je i dalje tu, Belcar raste iz utakmice u utakmicu, od Šege se ove sezone očekuje eksplozija, dok u sredini terena ponovno konce igre samouvjereno povlači Igor Postonjski. Zanimljivo, današnji kapetan Varaždina je u sezoni 13./14. bio kapetan juniora Rijeke, a baš je ta generacija posljednja koja je osvojila naslov prvaka Hrvatske u tom uzrastu.

Za ovu utakmicu trener Sopić neće moći računati na Dilavera, Radeljića i Petroviča, dok je Banda, koji je počeo trenirati ovog tjedna, i dalje nedovoljno spreman za neku ozbiljniju ulogu. No, zato će Sopić ove nedjelje moći Rujevici predstaviti jedno od najvećih nogometnih imena koji su ikada nosili dres Rijeke – jasno, riječ je o Marku Pjaci.

Povratak nekadašnjeg Vatrenog je velika stvar za Rijeku. Pjaca ne dolazi kao veteran, već kao igrač koji bi sada trebao igrati najbolji nogomet svojeg života. Njegova priča i problemi u karijeri susvima poznata, nepotrebno ih je stalno isticati, ali sam Pjaca ističe kako je sada sve u redu, kako je dobro radio i kako vjeruje da već protiv Varaždina može pomoći. On je igrač zbog kojeg se kupuje ulaznica, igrač zbog kojeg djeca krenu trenirati nogomet i igrač koji u svakoj HNL momčadi radi razliku. Dinamo ima Petkovića, Hajduk ima Livaju, a od petka, 2. rujna 2023. godine, Rijeka ima Marka Pjacu!

S njim treba imati strpljenja, treba ga polako dozirati i on se treba polako adaptirati na okolinu u koju je stigao. Jer, HNL nije ono što je bio kad je on zadnji put bio njen član. Protiv Varaždina bi trebao dobiti pokoju minute, možda čak 10-ak, 15-ak… Tko će ga znati. Ali, trebao bi debitirati. Sopić je već s radio s Pjacom, njegovim majstorijama svjedočio je uživo na utakmicama i treninzima, stoga ne treba sumnjati da mu neće vjerovati i da mu neće na neki način pokušati pomoći.

Zamka u koju se Pjaca ne smije upecati je ta da ni u kojem slučaju, kao što su to mnogi povratnici prije njega napravili, ne smije podcijeniti ligu i klub čije boje sada brani. Možda nije najjednostavnije nakon sedam godina Juventusa doći u Rijeku, ali to je njegova realnost. I on se sada mora dokazati da je vrijedan bijelog dresa. Jer, dres Rijeke je njega sigurno vrijedan, a to je mogao i sam vidjeti ovog četvrtka. Priliku da se nametne te da pokaže kako ‘nije zaboravio igrati nogomet’ će sigurno dobiti, a na njemu je onda hoće li ju iskoristiti…

Današnja utakmica trebala je ponuditi sudar Crnogoraca Vukčevića, ali to ipak neće biti slučaj. Naime, desni bek Varaždina, Marko, trebao bi biti u početnih 11, dok onaj Rijekin, Andrija, bi uskoro trebao kompletirati svoj transfer u meksički Juarez. Tako bi, umjesto Andrije, u bijelom dresu na poziciji lijevog beka trebao zaigrati Čabraja budući da je Godi potrebno odmora nakon velike potrošnje protiv Lillea. Odigrao je odličnu utakmicu 25-godišnjak rodom iz Županje, a iako bi ga Sopić rado imao u sastavu i danas, ipak je realnije očekivati da utakmicu započne Marijan Čabraja s čijim se kvalitetama Rujevica još uvijek nije imala prilike adekvatno upoznati.

Od ostalih promjena u sastavu Rijeke moguć je start Ilinkovića ili Lepinjice umjesto Hodže (razlog je isti kao u Godinom slučaju), baš kao što ne treba odbaciti mogućnost da utakmicu na mjestu polušpice započne Liber.

Što se tiče početne postave Varaždina, većih iznenađenja ne bi trebalo biti, naročito sada kad je Pilj van pogona pa se tako sa sigurnošću može reći da će pored Postonjskog u veznoj liniji biti Elezi.

Utakmicu će suditi šestorka iz Zagreba. Ante Čulina bit će glavni sudac, njegovi pomoćnici Luka Pušić i Anto Marić, dok će četvrti sudac biti Goran Pečarić. U VAR sobi će glavnu riječ imati Fran Jović, a njemu će asistirati Ante Čuljak. Delegat je Zlatko Stanković, dok je kontrolor za suđenje, a ujedno i jedini ‘uljez’ među svim Zagrepčanima, Tomislav Petrović iz Osijeka. (I.A.S.)

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-2-3-1):

Varaždin (4-2-3-1):




Tagovi

HNK RijekaRijekaNK VaraždinVaraždinHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti