PIXSELL/ Jurica Galoić
PIXSELL/ Jurica Galoić

"Minulim kolom izdominirali vratari, nekima će pauza jako dobro doći"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.09.22. | 16:12

Germanijakov stručni analitičar Dean Klafurić analizirao je utakmice 10. kola HNL-a

U ovom kolu istaknuli su se prije svega vratari koji su svojim obranama direktno utjecali na rezultate utakmica. Odličnim obranama, naglasio bih. S obzirom na to da je ovo zadnje kole prije pauze zbog nastupa reprezentacija, odmor će jako dobro poslužiti momčadima koji su u krizi rezultata odnosno onima koji su nedavno mijenjali trenere. Dakle, Hajduku, Rijeci i Gorici.

Slaven Belupo - Varaždin

"Gosti si bespotrebno stavili teret osvete"

Susjedski derbi koji je imao elemente osvete i derbi u kojem se Varaždin emotivno jako potrošio uči početka opterećeni time da moraju vratiti dug Slaven Belupu. Smatram da si time bespotrebno stavljaju dodatni teret. Napravili su si pritisak uoči utakmice u kojoj su bili bolja momčad u prvom poluvremenu, pa i u cijeloj utakmici u smislu igre, osobito napadačkog dijela po kojoj su prepoznatljivi.

Prvo poluvrijeme je kompletno pripalo Varaždinu osim u rezultatskom smislu, a koje je zapravo i najvažnije. Znamo da je nogomet i zanimljiv upravo zbog činjenice da ne pobjeđuje uvijek bolja momčad. A Varaždin nije stigao do prednosti zbog nepreciznosti Teklića, Kolarića i Brodića odnosno zbog fantastične obrane Markovića nakon udarca glavom Elezija. Tome je prethodila najljepša akcija na utakmici, odnosno dupli pas između J. Stanića i Kolarića te odličnog centaršuta. Belupo je pokušao odgovoriti visokim presingom i već poznatom požrtvovnom i organiziranom obranom. U tome je djelomično i uspio ali je napadački bio vrlo siromašan. Gol je stigao nakon kontranapada Hoxhe koji pasom pronalazi Crnca. Iako je obrana Varaždina imala dobru reakciju na kontranapad i uspjeli su se vratiti, nisu izašli u blok što je Crnac iskoristio. Konkretno, bila je to greška Urate i Pëllumbija. U nastavku smo vidjeli tek jedan lukav pokušaj Brodića te korektnu obranu stečenog vodstva od strane domaćina.

Gorica - Osijek

"Gorica tri puta nije vidjela namjere Osijeka kod obrane kornera"

Ne može se govoriti o nogometu u ovoj utakmici zbog uvjeta koji su bili na terenu, odnosno velike količine vode, osobito na južnoj polovici terena. U tim nenogometnim uvjetima bolje se snašla Gorica. Iako je u prvom poluvremenu napadali po težoj strani, Gorica se bolje adaptirala od Osijeka i imali su nekoliko udaraca prije tog gola Gržana.

Uz te udarce, Gorica je imala tri kornera a nakon onog trećeg su se našli u rezultatskom minusu. Naime, kod prva dva kornera se vidjelo da Caktaš i Gržan ostaju naprijed i vrebaju kontranapad dok se brane s osam igrača ispred Ivušića. I prilikom trećeg kornera im je uspjela namjera da Ivušić pronađe Caktaša koji je navukao zadnju liniju Gorice na sebe. Nisu uspjeli otkloniti opasnost što je Gržan iskoristio. U drugom poluvremenu, slično kao i u prvom, Gorica je imala konkretnije situacije pred golom Osijeka ali bez učinka.

Hajduk - Istra

"Istra je izazvala preveliki respekt Hajduka"

Domaćin je u najavi respektirao Istru, a to se vidjelo i u početku utakmice. Nisu izašli sa svojim prepoznatljivim gardom i visokim presingom već je prvi blok obrane Hajduka bio rezerviran i oprezan. Prvo poluvrijeme bilo je rastrgano u smislu da niti jedna od momčadi nije uspjela nametnuti igru već se igralo s dosta tranzicije u srednjoj zoni terena. Uz to, Hajduk je imao peh jer se vrlo brzo ozlijedio Kalinić pa je to prvo poluvrijeme proteklo bez izrazitih šansi. U drugom poluvremenu kompletno drugačija slika jer smo gledali zanimljivu i bogatu utakmicu u smislu lijepih akcija, pogodaka, preokreta i uzbuđenja. Istra je potvrdila svoju prepoznatljivu igru a Hajduk je opet na krilima individualne kvalitete Livaje postigao oba gola. Kod prvog je napao dubinu, uz odlični pas Eleza s paraboličnom loptom iza zadnje linije Istre. Gosti su zabili prekrasne golove iz svojih poznatih okomitih napada. Svakako treba istaknuti fantastičnu obranu Majkića kod 1:1 kada je skinuo udarac Biuka.

Rijeka - Šibenik

"Niti najbolja utakmica Rijeke nije bila dovoljna za trijumf"

Utakmica vrlo slična dvoboju Gorice i Osijeka u smislu događaja na terenu. Domaćin je i tu bio bolji i stvorio puno šansi. Uz razliku da je ovdje teren bio jako dobar. Rijeka je odigrala najbolju utakmicu u prvenstvu, ali daleko je to od razine Rijeke zadnjih godina. Apsolutni junak utakmice bio je vratar Šibenika Rogić tako da to dovoljno sugerira i potvrđuje ono što smo naveli. No, kako to obično biva u nogometu, često dođe kazna za propuštene prilike. Tako je i Šibenik jedine svoje prilike imao u sudačkoj nadoknadi kada su Dolček i Skorup skoro zabili za pobjedu Šibenika.

Lokomotiva - Dinamo

"Klupa Dinama riješila utakmicu u nastavku

Dinamo se nametnuo od samog početka u smislu posjeda i stvaranja prilika iako je Lokomotiva ušla s visokim presingom na zadnju liniju. Nakon ranog vodstva Dinama, momčad iz Maksimira kao da je stala. Iz prve prilike Lokomotiva je nakon prekrasne akcije i centaršuta Milićevića iza zadnje linije protivnika i utrčavanja na prvu stativu Kulenovića zabila sjajan pogodak za izjednačenje. Nakon toga Dinamovi napadi jenjavaju, a Lokomotiva postaje ravnopravni takmac, na trenutke i konkurentniji u smislu ulaska u šesnaesterac. Međutim, već poznata prednost Dinama u smislu širokog rostera riješila je utakmicu odmah u nastavku što je bilo i za očekivati.





Tagovi

Dean KlafurićTaktička analizaHNLGNK DinamoNK LokomotivaHajdukIstra 1961HNK RijekaNK ŠibenikNK OsijekHNK GoricaNK VaraždinSlaven BelupoStručnaAnalizaHNL-a

Ostale Vijesti