Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Lokomotiva ponovno namučila Dinamo, Plavi slavili pogocima Ademija i Petkovića (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 18.09.22. | 19:02

U posljednjoj utakmici 10. kola HNL-a Dinamo je na Kranjčavićevoj svladao Lokomotivu 2:1 u prilično dobroj utakmici u kojoj su domaćini bili i više nego ravnopravan suparnik i ponovno su namučili hrvatskog prvaka.

Dinamo je s dva pogotka na početku svakog od poluvremena, Ademijevog u petoj minuti i Petkovićevog u 47. stigao do 2:1 pobjede nad Lokomotivom za koju je zabio Sandro Kulenović, u trećoj utakmici protiv Dinama u nizu. Plavi su ovom pobjedom učvrstili prvo mjesto na ljestvici s 11 bodova prednosti (i utakmicom više) nad Hajdukom.

Iako su Dinamu pripali počeci oba poluvremena, kada su zabili svoja oba gola, Lokomotiva je ostatak utakmice bila konkretnija i opasnija momčad na terenu, a dojam je da bi domaćini stigli do zasluženog izjednačenja da se utakmica igrala još svega pet minuta.

Nakon tri dana u kojima kiša praktički da nije stala, danas se nad Zagrebom nadvilo pravo kasnoljetno suce. I dalje je bilo hladno, ali puno je ugodnije živjeti pod ovakvim vremenom, a sunčeve zrake izmamile su veliki broj građana izvan svojih domova. Posjet na Kranjčevićevoj bio je jako dobar. Na istoku tradicionalno su se sjetili Bad Blue Boysi, bilo ih je više od 850, dok smo na zapadu vidjeli pregršt roditelja s djecom, pretežito iz Lokomotivine brojne Škole nogometa iako su na centralnoj tribini trešnjevačkog stadiona i dalje dominirali navijači u dresovima i obilježjima Dinama. Domaćini, pak, niti ovaj put nisu ostali bez podrške 'Balkon Boysa' koji su izvjesili i prigodni transparent. Ukupno je na utakmici bilo 3254 gledatelja.

Problem ‘rupe’ u veznom redu nakon odlaska Enisa Cokaja u Panathinaikos, Silvijo Čabraja riješio je postavljanjem u vezu – dva beka. Branimir Cipetić trebao je kao desni vezni pomagati Marku Vranjkoviću u zaustavljanju opasne Dinamove lijeve strane (Bočkaj, Oršić), a Pivarić je igrao lijevu ‘osmicu’. Ante Čačić, s druge strane, nije previse odmarao, iz udarne momčadi na terenu nije bilo samo Brune Petkovića i Luke Ivanušeca koje su zamijenili Josip Drmić i Martin Baturina. Na poziciji lijevog beka krenuo je u HNL-u standardni Petar Bočkaj umjesto Roberta Ljubičića.

Lokomotiva je u dvoboj ušla otvoreno, a to je ostavilo dosta prostora dinamovcima da se propisno razmašu u uvodnim minutama utakmice. Posebno je impresivan bio začetak akcije prvog Dinamovog pogotka. Dario Špikić sjajnim se driblingom oslobodio svojih čuvara, dodao do Martina Baturine koji u nastavku akcije pronalazi Arijana Ademija, a Dinamov kapetan sjajno plasira loptu u kut gola Nikole Čavline.

Dinamo tu nije stao. Ubrzo je Ademi uposlio Josipa Drmića kojem udarac iskosa brani Čavlina, a onda je svoj udarac okušao i Josip Mišić, no tada je loptu spriječila vratnica Lokomotivinog gola. Iako je drugi gol Dinama visio u zraku, Lokomotiva se nije povukla, dapače, prijetili su posebno preko lijeve strane (Milićević-Pivarić-Goričan), a nakon jedne takve akcije Sandro Kulenović zabio je svojem klubu treći pogodak u posljednja tri susreta. Milićević je ubacio s lijeve strane, Kulenović pobjegao Dini Periću i spretnom reakcijom matirao Livakovića.

Lokomotiva se nakon gola dodatno osokolila, Lokosi su u kratkom period izborili nekoliko kornera, nastavili su s namjerom da se nadigravaju s dinamovcima koji su često griješili u dodavanjima i na taj način omogućili domaćinima da kontrama i polukontrama ugroze suparnički gol. Kulenović je probao iz voleja, Cipetić i Pivarić udarcima s 20-ak metara, a Silvijo Goričan jednom je pobjegao Dinamovoj obrani, izbio sam na Livakovića, prebacio njega, ali i vrata, no i da je lopta pogodila mrežu gol ne bi vrijedio jer se krilni-napadač domaćina nalaizo u nedozvoljenoj poziciji.

Plavi, danas u bijelim dresovima, ponovno se javljaju tek u 33. minuti kada je Ademi glavom pucao kraj gola.

Iako je rezultat na odmoru bio 1:1, dojam je definitivno bio na strani Lokomotive koja je odigrala vrlo dobrih 45 minuta, sjajnom tranzicijom u nekoliko navrata ugrozila Dinamov gol. Prvak je, izuzev prvih 10 minuta, bio neprepoznatljiv. Plavi su često griješili u dodavanjima, rijetko su dolazili pred suparnički kazneni proctor, a još rjeđe zaprijetili Nikoli Čavlini.

Ante Čačić na odmoru je u svlačionici ostavio Baturinu, kojeg je zamijenio Bruno Petković. I taj potez se pokazao kao pun pogodak. Nakon jednog udarca Drmića, lopta se od bloka došla Petkovića, Dinamov napadač namjesto je nogu na ljevicu i neobranjivo pogodio u kut Čavlininog gola za 2:1 vodstvo Dinama. Zanimljivo, to je bio prvi pogodak Brune Petkovića za Dinamo udarcem izvan 16-erca!

Čabraja je pokušao promijeniti tijek utakmice uvođenjem mladog Martina Šotičeka i to na njegov 18. rođendan. Ima li boljeg ulaska u punoljetnost, od igranja utakmice protiv prvaka države, pitali smo se? Domaći strateg ubrzo je dodatno ojačao napad. Umjesto Pivarića i Alyjua uveo je Indrita Tucija i Jakova Antona Vasilja.

Dinamo je u tim trenucima mogao doći i do trećeg gola. Mislav Oršić izbio je sam na Čavlinu, desno je imao usamljenog Drmića, no najbolji Dinamov strijelac odlučio se na udarac, a Čavlina mu sjajnom paradom skida zicer. Mijenjao je potom i Čačić, umjesto Špikića, koji je dobio nezgodan udarac, i Bočkaja ušli su Luka Ivanušec i Robert Ljubičić.

U završnici dvoboja ponovno se budi Lokomotiva. Dinamovi braniči, prvo Josip Šutalo, a potom i Ljubičić fantastičnim su reakcijama blokirali pokušaje Šotičeka dvaput i Vasilja i na taj način spriječili sigurne golove domaćina.

U 86. minuti u igru je ušao Marko Bulat kojem su to bile prve natjecateljske minute nakon više od šest i pol mjeseci i loma noge.

Lokomotiva je i dalje nastavljala stiskati goste, udarac glavom Kulenovića paradom je Livaković skrenuo u korner, a potom je i Bulat novim blokom spriječio izjednačenje.

Lokomotiva je zaslužila najmanje remi, no pobjeda ide Dinamu.

Golove s utakmice pogledajte OVDJE.

Lokomotiva – Dinamo 1:2

Stadion: Kranjčevićeva

Gledatelja: 3254

Strijelci: 0:1 Ademi (5., Baturina), 1:1 Kulenović (14., Milićević), 1:2 Petković (47.)

Sudac: Ante Čulina (Zagreb), pomoćnici: Dario Kolarević (Zagreb), Ivan Starčević (Brezovac), četvrti sudac: Dario Bel (Osijek)

VAR: Tihomir Pejn (Donji MIholjac), AVAR: Kruno Šarić (Županja)

Žuti kartoni: Goričan 22., Marić 63., Salihu 80. (Lokomotiva)

Crveni kartoni:

Lokomotiva: Čavlina – Vranjković, Salihu (od 83. Mersinaj), De Haas, Milićević – Cipetić (od 83. Smakaj), Marić Pivarić (od 73. Tuci) - Alyju (od 73. Vasilj), Kulenović, Goričan (63. Šotiček)

Dinamo: Livaković – Moharrami, J. Šutalo, Perić, Bočkaj (od 77. Ljubićić) – Ademi, Mišić – Špikić (od 77. Ivanušec), Baturina (od 46. Petković), Oršić (od 90. Emreli) – Drmić (od 86. Bulat)

HNL, 10. kolo

Petak, 16. rujna

Slaven Belupo - Varaždin 1:1

Subota, 17. rujna

Gorica – Osijek 0:1

Hajduk - Istra 1961 2:2

Nedjelja, 18. rujna

Rijeka – Šibenik 0:0

Lokomotiva - Dinamo 1:2

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoNK LokomotivaLokomotiva ZagrebHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti