Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Mierez izronio iz magle i zabio posljednji gol u povijesti derbija na Gradskom vrtu!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 29.10.22. | 19:35

Domaćini su aspolutno izdominirali u derbiju na Gradskom vrtu, ali vratar reprezentacije bio je nesavladava prepreka sve do same završnice kada je Mirez iskoristio dodavanje Žapera

Ramon Mierez je srušio Dinamo u završnici derbija na Gradskom vrtu koji je igran na rubu regularnosti zbog guste magle koja se u drugom poluvremenu spustila i pokvarila doživljaj. Zabio je Mierez za povratak doze neizvjesnosti prvenstvu, za prvi poraz Dinama u sezoni te posljednji gol u povijesti susreta Osijeka i Dinama na Gradskom vrtu. Da, i za mali poguranac Reneu Pomsu koji je ovom pobjedom definitivno zaslužio da mu se novim ugovorom pokaže povjerenje. Ako je u Varaždinu zabrljao, iskupio se protiv Dinama kojeg su tijekom cijele utakmice zapravo na površini držale bravure Dominika Livakovića. Međutim, u završnici je vratar Dinama kapitulirao…

Trebalo bi duboko zaroniti u bilješke kroničara Osijeka pa pronaći kada je klub s Gradskog vrta tako ofenzivno krenuo u dvoboj s Dinamom. Bacio je Rene Poms rukavicu izazova kada je poslao na travnjak prilično ofenzivnu postavu s dva napadača, Caktašem i Kleinheislerom iza njih odnosno Gržanom i Leovcem koji su dolazili iz zadnje linije.

Nije se Poms libio napasti Dinamo u Gradskom vrtu i za to je pobrao simpatije domaćih navijača. S druge strane, Ante Čačić čuvao je glavninu snaga za osvajanje Londona. Na klupu je posjeo Ademija, Oršića i Petkovića.

Osijek nije profitirao u rezultatskom smislu u prvom poluvremenu, ali je ostavio puno bolji dojam od gostiju. Prijetili su konstantno, najviše udarcima iz daljine preko Kleinheislera i Leovca. Priliku je imao i Nejašmić čiji je udarac završio u bloku, potom i Caktaš glavom. Najbolja šansa za domaćin stigla je u finišu prvog poluvremena kada je Beljo zatresao vratnicu gol da bi pokušaj Gržana zaustavio Livaković sjajnom reakcijom i spasio Dinamo od dolaska na odmor u rezultatskom minusu.

S druge strane, Dinamo je otvorio utakmicu prilikom Baturine nakon što ga je uposlio Drmić, ali Ivušić se nije dao iznenaditi. Špikić je probao u dva navrata, jednom i Ivanušec. Uz kartone Štefulju i Lauritsenu, bilo je to praktički sve od Dinama u prvom poluvremenu dvoboja u Gradskom vrtu.

Očito je Ante Čačić bio nezadovoljan igrom svoje momčadi pa je u nastavak ušao s dvije izmjene. Bruno Petković ušao je umjesto Danijela Štefulja, dok je Arijan Ademi zamijenio Martina Baturinu. Na Gradskom vrtu se pojavila i magla koja je djelomično limitirala VAR funkciju. Na kratko je sudac Strukan vijećao s kapetanima pa ipak odlučio da se krene s centra. Mierez je na samom početku nastavka testirao reflekse Livakovića.

I Beljo je imao novi okršaj s vratarom reprezentacije, ali i tu je Livaković izašao kao pobjednik. I kada se činilo da će dvoboj u magli krenuti prema “nuli”, jedna duga lopta Žapera pred kazneni prostor Dinama stigla je do Ramona Miereza. Iako ga je Kevin Theophile pokušao zaustaviti, Argentinac je bio hladnokrvan te pored ovog puta nemoćnog Livakovića poslao loptu u mrežu.

Tek nakon gola Osijeka se Dinamo probudio. U dva navrata su opasno prijetili. Ivušić ne zna niti sam kako je skinuo pokušaj Petkovića, dok je Emreli pucao iznad gola. Čačić je reagirao izmjenom te je dao Oršiću sudačku nadoknadu ali nije pomoglo. Osijek je zasluženo odnio tri boda u posljednjem derbiju s Dinamom na Gradskom vrtu.


Osijek - Dinamo 1:0 (0:0)

Stadion: Gradski vrt. Gledatelja: 7609.

Sudac: Duje Strukan (Split), pomoćnici: Bojan Zobenica (V. Gorica), Alen Jakšić (Solin). Četvrti sudac: Kulušić (Šibenik). VAR: Igor Pajač (Zelina). AVAR: Ivan Mihalj (V. Gorica).

Strijelci: 1:0 Mierez (85. as. Žaper)

Žuti kartoni: Štefulj, Lauritsen, Ristovski (Dinamo)

Osijek (4-4-2)

Ivušić - Gržan, Žaper, Čeberko (od 73. Bralić), Leovac - Caktaš, Jugović, Nejašmić, Kleinheisler - Mierez, Beljo (od 89. Mance). Trener: Rene Poms

Dinamo (4-1-4-1)

Livaković - Ristovski, Theophile, Lauritsen (od 57. Perić), Štefulj (od 46. Petković) - Mišić - Špikić (od 89. Oršić), Ivanušec, Baturina (od 46. Ademi), Bočkaj - Drmić (od 70. Emereli). Trener Ante Čačić.



Tagovi

NK OsijekGNK DinamoHNLDominik LivakovićHrvatska nogometna ligaRamon MierezAnte ČačićRene Poms

Ostale Vijesti