Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Mlinka debitirao za Dinamo na Gradskom vrtu, Čačić osvojio trofej a Ergović spašavao život Dujmoviću nakon napada huligana

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 29.10.22. | 08:01

Dinamo će danas posljednji puta gostovati na mitskom stadionu na kojem je igrao 68 puta i 34 puta odnio pobjedu. Na kojem je debitirao Mlinarić, golove zabijali očevi i sinovi Kranjčar i Špehar a najviše golova zabio dijete Osijeka u dresu Dinama.

Čini se kako će današnje gostovanje Dinama u Gradskom vrtu biti i posljednji dolazak “modrih” na taj stadion. Raspored proljetnog dijela sugerira kako bi klub iz Maksimira idući put trebao gostovati u gradu na Dravi sredinom svibnja sljedeće godine, a ako sve bude u redu - bit će to na Pampasu.

Prava je prilika da bacimo pogled na povijest dolazaka Dinama na Gradski vrt koja je počela davnog 25. studenog 1964., kada je Dinamo stigao na Gradski vrt u 1. kolu odnosno 1/16 finala tadašnjeg jugoslavenskog Kupa. Bila je to prva stepenica u usponu Dinama do trofeja jer je klub iz Maksimira osvojio u toj sezoni trofej pobjedom u finalu protiv Budućnosti iz Titograda 2:1. Doduše, klub iz Osijeka tada je nosio naziv Slavonija, a Dinamo je pobijedio 3:2. Dvostruki strijelac u toj utakmici bio je Slaven Zambata kojem je danas upravo dvije godine kako nas je napustio.

Kada smo već kod brojki, onda treba napomenuti kako je Dinamo u Gradskom vrtu upisao 68 službenih nastupa. Ima 34 pobjede, 18 remija i 16 poraza uz gol razliju 113-62. Uz Dinamo se veže i jedna od najveći posjeta na Gradskom vrtu. Bilo je to u šampionskoj sezoni kada je u travnju 1982. na tribinama stadiona bilo 40 tisuća navijača. Svjedoci tvrde da je stadion bio pun dva sata prije utakmice koja je završila 2:1 za Zagrepčane.

Najbolji strijelac Dinama u povijesti Gradskog vrta bili su Igor Cvitanović, inače dijete Osijeka i Tomo Šokota koji su zabili sedam golova. Zanimljivo, titulu najboljeg strijelaca protiv Dinama na tom stadionu dijele čak sedmorica igrača a jedan od njih je i Bjelica Nenad.

Niti koje su vezale Osijek i Dinamo su jake. Slavonija je bila utvrda Dinama iz koje su najbolji igrači redovito odlazili u Maksimir. Recimo, imamo šestoricu igrača koji su zabijali za Dinamo na Gradskom vrtu a prije ili kasnije su nosili dres Osijeka. To su Josip Gutzmirtl, Davor Šuker, Goran Vlaović, Igor Cvitanović, Alen Petrović i Dario Zahora.

Imamo i kategoriju “očevi i sinovi” koji su zabijali za Dinamo na Gradskom vrtu (Zlatko i Niko Kranjčar), odnosno oni koji su zabijali za Osijek protiv Dinama na istom stadionu (Robert i Dino Špehar). Nadalje, u prvoj sezoni u samostalnoj HNL momčad Osijeka nije dočekala maksimirski klub na svom stadionu. Uslijed ratnih okolnosti Osijek i tadašnji HAŠK Građanski igrali su u Kutjevu. Zagrepčani su pobijedili 2-1.

Inače, Gradski vrt ostat će u posebnom sjećanju Marka Mlinarića, ultimativne legende Dinama koji je svoj prvi službeni nastup za Dinamo imao upravo na stadionu Osijeka. Bilo je to u prvenstvenoj utakmici 8. travnja 1978. godine u kojoj je Osijek pobijedio 1-0 pogotkom Ivana Lukačevića. Mlinarić je na teren ušao u 80. minuti umjesto Snješka Cerina.

Od zanimljivih utakmica današnja dva protivnika vrijedi izdvojiti onu iz kasne jeseni 2000. godine kada je Osijek bio na vrhu ljestvice i dočekao je Dinamo u svom dvorištu. U napetom dvoboju protiv nije bilo pobjednika, utakmica je završena s „miroljubivih“ 1-1. Dinamo je poveo autogolom Mate Neretljaka u 20. minuti, izjednačio je Nenad Bjelica u 56. iz jedanaesterca.

Štoviše, Bjelica je u 67. minuti isključen zbog drugog žutog kartona. Ubrzo potom Boško Balaban zabio je za vodstvo Dinama, ali pogodak je poništen zbog zaleđa. U 84. minuti isključen je Dinamov branič Eddy Bosnar zbog drugog žutog, a u 89. i Goce Sedloski zbog nasrtaja na suparničkog igrača bez lopte. Osijek je ovime ostao na vrhu i zadržao sedam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo.

Imamo i jedan nezavršeni dvoboj i neslavnu epizodu koja se dogodila u rujnu 2001. Dinamo je vodio 2:0, Ivo Ergović je smanjio na 2:1 a utakmica je prekinuta u 87. minuti kod tog rezultata. Razlog je bio upad huligana na travnjak. Jedan od njih je nasrnuo na Miroslava Dujmovića koji je pao u nesvijest i kasnije proveo noć u osječkoj bolnici. Na terenu ga je spasio Ivo Ergović izvukavši mu jezik da se Dujmović ne bi ugušio.

Dinamo i Osijek odigrali su na Gradskom vrtu i jedno finale Kupa. Bilo je to 2012. godine. Prvi dvoboj u Gradskom vrtu završen je bez pogodaka. Maksimirsku je momčad predvodio trener Ante Čačić. U uzvratu je bilo 3-1 za Zagrepčane u dvoboju u kojem je maksimirski vratar Ivan Kelava četiri minute prije kraja pri rezultatu 2-1 obranio 11-erac koji je Osječanima mogao donijeti trofej.



Tagovi

Gradski vrtNK OsijekGNK DinamoHNL

Ostale Vijesti