Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Mi ćemo biti dobri, a nema nikakve dvojbe, to bi bila veća od svih pobjeda u našoj povijesti!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 09.12.22. | 07:00

Ovu utakmicu moraju igrati najspremniji, bez obzira kako se zvali. S igračima koji su spremni 80 posto, ne može se pobijediti Brazil. Ja ne pamtim da su Brazilci imali takav balans u momčadi kao što ga imaju danas

Dočekali smo tu utakmicu o kojoj pričamo i razmišljamo od početka turnira. Brazil! Osobno, čekam tu utakmicu s optimizmom, jer, siguran sam da će Hrvatska odigrati dobro. Rastrećeni smo, po mnogima, nemamo šanse, to je za nas uvijek impuls. Još ako Brazil ne bude na svojoj najboljoj razini, sve je moguće. Brazilci možda djeluju bahato, ali, ne bih ja to nazvao bahatošću, oni su uvijek takvi, velika su nogometna nacija, sad, na ovom turniru, igraju jako dobro i imaju pravo na povišeno samopouzdanje. Nakon dugo vremena Brazil ima pravi balans između obrane i napada, dugo nisu Brazilci tako dobro izgledali kao momčad. Pojedince su uvijek imali, zvijezde koje odskaču, ali ovako izbalansirana momčad, to Brazil dugo godina nije bio. I zato i jest po svima favorit za naslov.

Međutim, imamo i mi svoje adute. Doduše, teško mi je, kad ovako razmišljam, reći što to Hrvatska ima, a da Brazil nema. Jer, suparnik je isto momčad stvorena od igrača koji su puno toga osvojili u karijeri, Brazil ima iskustvo igranja SP-a, zna igrati velike utakmice. Također, Brazilci, kao i mi, imaju taj osjećaj pripadnosti reprezentaciji, vole igrati za svoju zemlju, imaju ljubav prema reprezentaciji. Tako da ne mogu reći da smo po tome u preednosti, da možemo igrati na tu kartu. Ne moram niti reći da, kao i naši igrači, igraju i oni u velikim klubovima. No, na našoj je strani to što nemamo tu vrstu pritiska. Mi možemo uživati, za razliku od njih. Za nas neće biti neuspjeh ako ispadnemo, a za njih će to biti ogromno razočaranje. Ako Brazilci daju samo 10 posto manje od maksimuma, mi bismo to mogli iskoristiti. Na ovom SP-u svi imaju šansu, vidjeli smo već puno iznenađenja, zašto ne bismo još jedno. Nogomet je nepredvidljiv, u to se svaki dan ponovno uvjerimo. Ajde, možda Brazil nema tako dobru trojku u veznom redu, iako su i njegovi igrači vrhunski pa tu možemo dati malu prednost Hrvatskoj.

Ono što svakako želim naglasiti, ovu utakmicu moraju igrati najspremniji. Nije bitno tko je tko i kako se zove, ako je bilotko na 80 posto snage i spreme, to nije dovoljno za ovakvu utakmicu. Čak ako je netko na turniru i manje igrao, a 100 posto je spreman, sad mora biti u momčadi. To su takve utakmice, pobjeđuju samo najspremniji. I ne bih pričao previše o tome tko treba igrati, izbornik najbolje zna tko je najspremniji za ovaj dvoboj. Hoće li u špici biti Kramarić, a na krilu Vlašić ili Pašalić kao što se piše, stvarno ne znam, ali kažem, bitno je da igraju najspremniji i najzdraviji.

Što još reći o Brazilu? Richarlison je u odličnoj formi. Neymar je uvijek opasan, Vinicius, Paqueta... Jedino Raphinha još možda nije dao što se očekuje od njega. Ofenzivno su orijentirani Brazilci, odlično pokriveni na svim pozicijama. Čini mi se, jedino, da se bekovi manje ubacuju naprijed, oba beka su defenzivno orijentirana, nekad su bili ofenzivniji. No, drže stabilnost svi zajedno,a petorka prema naprijed je fantastična. Da bi ih visoko napao moraš biti fizički jako spreman. Jesmo li mi to u stanju napraviti, ne znam, u nekim smo dijelovima utakmica djelovali umorno. Ako nismo spremni za to, onda moramo stati u niski blok i po oduzetoj lopti pokušati ih kontrirati. Ta je odluka na izborniku, on ima najbolji uvid koliki su nam resursi.

Bit će teško, naravno, kao što je i izbornik rekao, kako god da se Brazilu suprotstaviš, mogu te kazniti. No, ja stvarno vjerujem u odličnu našu utakmicu, uvijek protiv najjačih igramo najbolje. I, nemam sumnje, bila bi to baša najveća pobjeda u povijesti, veća od svih tih velikih, povijesnih pobjeda. Pobijediti Brazil na svjetskom prvenstvu u četvrtfinalu, Brazil koji dugo nije bio jači nego sad, to je stvarno velika stvar, najveća pobjeda.

Nema se tu više što puno pričati, jedva čekamo utakmicu u kojoj možemo uživati, s vjerom u pobjedu. Za kraj bih spomenuo i taj podatak da Brazil od 2002. nije u nokaut fazi pobijedio nijednu europsku reprezentaciju, svaki je put ispao. Lijepa statistika, koja nešto sigurno govori. Zašto ne nadati se da bi se taj niz mogao nastaviti!?



Tagovi

Nenad BjelicaHrvatska nogometna reprezentacijaBrazilska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti