Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Menalo za Germanijak otkrio kako ih je Čačić 'nabrijao' na naslov pa dodao: "Ove sezone želimo ranije obraniti titulu prvaka"

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 21.06.22. | 19:00

„Rekao nam je: prvi smo, imamo još pet kola do kraja, stižu nam Osijek i Hajduk na naš stadion, a ako nas pobjede na našem Maksimiru, onda nismo ni zaslužili biti prvi"

„Osjećam se odlično. Ozljeda je iza mene, sada je sve super, veselim se početku treninga i novoj sezoni. Sutra ćemo svi biti na okupu. Ujutro imamo trening, a onda krećemo u Sloveniju“, započeo je naš razgovor uvijek sjajno raspoloženi Luka Menalo. Dinamovo lijevo krilo koje je uvijek bilo tiha patnja mnogim trenerima.

Davno je Goran Tomić za njega rekao: „da mi je jedan Menalo u Rijeci...“ Neko ga je vrijeme i imao, ali su Plavi svoga dragulja vratili na Maksimir. Prošao je kroz svoju mladu karijeru već i uspona i padova, posudbi, selidbi, ali u kvalitetu mu nikada nitko nije sumnjao. Samo je bilo pitanje trenutka kada će pokazati svoj puni potencijal, a čini se da je sada stigao taj trenutak.

„Drago mi je, naravno, čuti lijepe riječi o sebi. Zahvaljujem svim trenerima koji su me pohvalili i koji me cijene. Uvijek sam se trudio opravdati njihovo povjerenje na terenu i nadam se da u tome uspjevam.“

Ambicije Dinama nije bilo teško pogoditi, a ako su svi igrači plave svlačionice 'našpanani' kao Menalo, trener Čačić neće imati problema s motivacijom.

„Za Dinamo se zna. Ovo je klub koji uvijek želi osvojiti duplu krunu u Hrvatskoj, ali napraviti i iskorak u Ligi prvaka. To nam je velika želja. Iza nas je teška sezona, no na kraju smo osvojili prvenstvo, ali iz Kupa smo prerano ispali i sada želimo i taj trofej vratiti u Zagreb. Što se Lige prvaka tiče, proljeće je uvijek želja, ali ne želimo niti tu stati. Nositelji smo, to nam donosi nešto bolji ždrijeb, ali kada se stane na teren, treba se dokazati pred svakim protivnikom kakav god on bio“, govori nam Luka pa pojašnjava i osobne ambicije.

„Moje su želje uvijek vezane za klupske. Želim napraviti sve da pomognem klubu da ostvari svoje ciljeve, ja sam tu kao pojedinac manje bitan. Bitno je da dostignemo ono što zajednički želimo. Naravno, u svemu tome uvijek bih htio poboljšati svoju statistiku i dobivati što bolju minutažu, ali najbitnije je da je klub uspješan“, skromno i zrelo kaže 26-godišnji dinamovac.

Luka je po vokaciji lijevo krilo, ali ponekad su ga stavljali i na drugu stranu.

„Naravno da mi je najdraže igrati na prirodnoj poziciji, na lijevom krilu. Tu sam počeo igrati ozbiljan, profesionalni nogomet. U Dinamo sam stigao u nezgodnom trenutku, kada je klub igrao bolje nego ikada, izboreno je bilo proljeće u Europi, bilo se teško nametnuti. Stigao sam iz lige BiH, drugačije je to. Uslijedile su posudbe, Olimpija, Slaven, Rijeka, ali evo na kraju se sve poklopilo da sam opet u Dinamu i da imam priliku pokazati što znam“, rekao nam je.

Riječi hvale o njemu su imali i treneri protivnika, a kako neće onda i Dinamovi. Otkrio nam je Luka i kako mu je surađivati s trenerom Čačićem.

„Jako ga cijenim, iskusan je, ugodno me iznenadio. Došao je u nezgodnom trenutku u klub, bilo je samo nekoliko kola do kraja, lomilo se prvenstvo, a on je nastupio potpuno smireno. Drugačiji je od drugih trenera, ima tu posebnu crtu koja ga izdvaja. Puno razgovara s igračima, ako treba i nasamo. To mu je, po mom mišljenju, najveći plus. Uspio je napraviti da svaki igrač bude zadovoljan. Recimo, možda i ja ne bih kod nekog drugog trenera bio zadovoljan, ali on je uspio učiniti da sam sretan i ja koji ulazim s klupe i oni koji ulaze od prve. Svi su sretni s njim“, pohvalio je Dinamova stratega pa nam otkrio i što je rekao u svlačionici kada je stigao na Maksimir.

„Rekao nam je: prvi smo, imamo još pet kola do kraja, stižu nam Osijek i Hajduk na naš stadion, a ako nas pobjede na našem Maksimiru, onda nismo ni zaslužili biti prvi. Onda smo zaslužili drugo mjesto. To je bilo dovoljno da nas motivira. Uspio je unijeti veliku želju u nas da sve pobjedimo i da budemo prvi. Na kraju smo to uspjeli i prije zadnjeg kola s Hajdukom.“

 Armin Durgut/PIXSELL Armin Durgut/PIXSELL


Konkurencija u HNL-u prošle sezone nije bila laka.

„Prošla je sezona bila jako konkurentna, teška i napeta. Mislim da je to falilo ljudima. Inače se zadnjih desetak godina već jako rano znalo da je Dinamo prvak i to je svima bilo manje zanimljivo. Ali nadam se da nam navijači ipak neće morati baš toliko dugo čekati da osiguramo naslov kao ove sezone. Daje to neku posebnu draž, još je zadnje kolo bilo baš protiv Hajduka, ali ako mene pitate, ipak bih radije ranije riješio prvenstvo i izbjegao taj stres, haha“, iskren je Luka.

Dinamo je već doveo neka nova pojačanja, a sutra će napokon svi biti na okupu. I za Menala je ranije bilo ponuda iz američkog MLS-a, ali do dogovora nije došlo.

„Ta je ponuda bila još u zimskom prijelaznom roku, no tek je nekako na proljeće procurila. Nije ni bitno jer nije bila dovoljno zanimljiva ni klubu ni meni tako da se ja veselim nastavku u Dinamu i novoj sezoni. A što se dolazaka tiče, mislim da se u Dinamu svi dobro osjećaju i da mi svakoga lijepo prihvatimo. Dečki će, klasično, morati otpjevati neku inicijalnu pjesmu. Ne znam koju će odabrati, to ćemo saznati sada na pripremama.“

Zbog reprezentativnih obaveza s Bosnom i Hercegovinom, Luka nije bio na dosadašnjim Dinamovim ljetnim treninzima, od sutra će se priključiti momčadi.

„Iza BiH je dobar ciklus u Ligi nacija. Bitno nam je to prvo mjesto i možemo ga osigurati u idućoj utakmici protiv Crne Gore. Onda smo u 2. šeširu za Euro, a imamo i dodatne kvalifikacije kroz Ligu nacija. Nakon reprezentacije sam par dana odmorio u Hercegovini s obitelji, a sada sam stigao u Zagreb i spreman sam priključiti se momčadi.“

Ondje ga čeka i bivši suigrač iz Rijeke, sada novi suigrač u plavom dresu – Josip Drmić.

„Josip će se sigurno sjajno snaći i uklopiti u Dinamo i u Zagreb. Uostalom, tu ima i dosta obitelji, znam da je i prije često puta dolazio u Zagreb, da mu to neće biti velika promjena. A mi smo zajedno igrali jedno pola godine i veselim se opet ga vidjeti.“


Tagovi

Luka MenaloDinamo ZagrebHNL

Ostale Vijesti