REUTERS/LAURENCE GRIFFITHS
REUTERS/LAURENCE GRIFFITHS

Naslovnice nakon finala: ''Nepobjedivi'' i ''Bravissima'' za Talijane, ''Srceparajuće'' i ''Boli'' za Engleze

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 12.07.21. | 08:01

Dok Englezi tuguju, talijanski mediji slave, a ostatak Europe im čestita

Italija je prvak Europe! Do drugog naslova u povijesti Azzurri su došli nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Engleza koji su propustili osvojiti toliko željeni trofej. Većina Engleza prstom pokazuje prema Garethu Southgateu kao glavnom krivcu za poraz zbog puštanja zadnjeg penala 19-godišnjem Bukayou Saki.

Poraz je posebno teško pao engleskim medijima čije naslovnice pršte razočaravajućim tonovima.


Naslovnica The Guardiana danas dominira fotografijom Southgatea kako grli Saku nakon promašaja uz naslov ''Tako blizu''.

Times sugerira da je finale bilo "najokrutniji hollywoodski obrat" - da bi nakon promašaja kaznenog udarca Southgatea, prije 25 godina, zaustavljanja Engleske u plasmanu u finale Eura '96., bilo ono što naziva "prokletstvom penala" koje momčadi ponovno uskraćuje san. Dodali su i kako su Talijani dokazali da su majstori svoje sudbine.

Daily Telegraph poraz naziva "ultimativnom agonijom". "Poraz je došao na najokrutniji, najoperativniji način", kaže Guardian.

I Daily Mirror rezimira gubitak Engleske jednom riječju: "Srceparajuće". "Boli", zvoni Daily Express, ali inzistiraju da su ponosni na momčad. To je mišljenje koje dijeli i Metro koji se slaže da su ih "Lavovi učinili ponosnima".


The Sun je optimističan s porukom: "Nema veze momci, Svjetsko prvenstvo je tek sljedeće godine.''

I dok su engleski mediji uglavnom u tragičnom ozračju na drugim krajevima svijeta i Europe naslovnice su pune čestitki Talijanima.


Španjolskom Marcom dominira jedna riječ ''Wembleyazo'' uz dodatak da je ''Italija napala hram nogometa Engleza i otela Euro''.


Mundo Deportivo veći dio naslovnice posvetio je Argenticima i Messiju koji su osvojili Coppa Americu, a u dijelu posvećenom Europi stoji naslov ''Donnarumma smrzao Wembley''. S druge strane AS je posvetio manji prostor Argentincima, a naslovnicom dominira fotografija Talijana s trofejom uz jednostavnu poruku ''Bravissima''.


Najutjecajniji francuski sportski dnevnik L'Equipe susjede naziva ''Nepobjedivima'', a portugalska A Bola naziva Azzurre ''novim carevima''.


I dok Englezi tuguju, na čizmi prestaje slavlje. La Gazzeta dello Sport je pobjedi posvetila jednostavan naslov ''Prelijepo: Italija je prvak Europe''. Tuttosportovom naslovnicom dominira ''Samo mi'' te zahvala igračima i Robertu Manciniju.


Rimski Corriere dello Sport je bio nešto rječitiji s naslovom ''Azzurri luduju na Wembleyu: Mi smo prvaci Europe''.


Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaItalijaEuro 2021Euro 2020

Ostale Vijesti