Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Maksimirske 'spike': Vraća li se Zajec u Dinamo i tko će sjediti u novoj Skupštini?

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 02.06.23. | 08:45

Neka nova/stara lica u maksimirskoj loži i salonima, a razgovori o Statutu još uvijek nisu donijeli konačno rješenje. Ali, jesu naznake u kojem se smjeru ide

Zadnjih dana Zagreb užurbano diše s Dinamom. Dvaput puna 'Cibona' na futsalu, potom i pun Maksimir na proslavi naslova, sprema se fešta i za subotu i utakmicu juniora protiv Osijeka. Igra se na glavnom terenu, ulaznice su po 1 euro i u Dinamu očekuju da će i juniori imati podršku s tribina, pobjedom bi osigurali naslov prvaka. I, oko Dinama sve je više novih ili starih lica, bivših igrača, klupskih legendi, objašnjavaju to i oni sami promjenama, koje je donijela Skupština u ožujku, a dolazak Darija Šimića i Igora Bišćana, tzv. 'novim vjetrovima' koji su zapuhali u Maksimiru i oko njega.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nema dvojbe, navijačka je energija oko Dinama u zadnje vrijeme posuta pozitivom i romantikom, no, kao što smo već pisali, je li riječ samo o hiru i trendu kakvima smo, u većim ili manjim količanama, već svjedočili, ili će ovog puta ta energija konstantno nositi klub i momčad u nove pobjede, možda i do novog stadiona, pokazat će iduća sezona. Prevrtljiva je zagrebačka navijačka scena (ne mislimo isključivo na BBB), kao vrijeme zadnjih dana nad gradom. Ono što također treba prihvatiti kao fakt, nije odjednom u Dinamu zasjalo Sunce, promjene, u kojem god smjeru išle, još uvijek su u povojima, iza maksimirskih zidova i te navijačke sinergije i dalje se vode neke bitke, dijele fotelje, stvaraju i raskidaju savezništva. A Dinamo je i dalje pred teškim izazovima ovog ljeta i jednom od najvažnijih sezona u novijoj povijesti, a konkretnog odgovora u kojemu će smjeru ići klub i momčad još nema, od transfera još uvijek ništa opipljivo.

A nakon utakmice protiv Gorice (4-1) na završetku prvenstva, upao je u oči jedan detalj. Velimir Zajec, bivši Dinamov igrač, trener, direktor, jednom rječju, legenda, pridružio se u decentnom slavlju kluspkim čelnicima, predvođenima Mirkom Barišićem u Dinamovoj loži. Onoj glavnoj, donjoj. Ne bi, dakako, bilo ništa čudno u tome što Velimir Zajec slavi naslov svog Dinama, da ga donedavno nije bila rijetkost vidjeti u tom društvu i u toj prigodi. Nije Zajec, za razliku od drugih, potpuno 'pobjegao' od Dinama zadnjih godina, moglo ga se ponekad vidjeti i na utakmicama i na nekim 'dinamovskim' eventima, ali baš da je ulazio u ložu, tome nismo baš često svjedočili. Naravno, nismo jedini to primijetili, pročulo se za Zajecov 'povratak' u Maksimir, što je mnogima zagolicalo maštu. Je li to samo potvrda tog novog Dinamovog otvaranja prema svima i svih prema Dinamu, ili se možda priprema Zajecov povratak u klub na neku od funkcija? Kako čujemo, zasad to nije ideja, Zajec neće na neku od čelnih funkcija, uostalom, vezan je za Atenu. Naravno, to ne znači da 'u prolazu' ili u društvu neće dati neki savjet ako ga pitaju, pogotovo Dariju Šimiću, s kojim je ovih dana bio često u društvu. No, neki ipak nagađaju da bi Zajec mogao biti postati Dinamov skupštinar u novom sazivu Skupštine, kad to pitanje dođe na red. Imao bi Zajec sigurno konsenzus svih strana, koje se oko nekih drugih stvari još uvijek ne mogu složiti.

Primjerice, oko Statuta. Tko će, dakle, uopće činiti tu novu Skupštinu? Ono gdje je dogovor blizu jest pitanje podjele broja članova, koji bi se birali neposredno i onih koje bi birao Izvršni odbor (kad bude oformljen) pod ravnanjem predsjednika, u ovom slučaju Mirka Barišića. Dakle, i oni koji u komisiji za Statut zastupaju interese članova i navijača kao i predstavnici Dinamove vlasti, zadovoljni su brojkom 28. Toliko bi se članove Skupštine, dakle, biralo neposredno, među članovima kluba, toliko bi ih birao Izvršni odbor. Ostalih, otprilike šest mjesta popunjavali bi predstavnici Grada, sponzora i bivših igrača. No, tu navodno Grad inzistira na čak četiri svoja člana, sa čime nisu baš svi suglasni, kao što nisu svi suglasni ni s time da sponzori trebaju imati svoje ljude u Skupštini. Ali, nije ni to sve što treba riješiti, još se razgovara o načinu kako bi se biralo onih 28+28 članova.

Jedna strana zastupa ideju da bi svojih 28 članova Izvršni odbor trebao izabrati dvotrećinskom većinom, čime se želi smanjiti utjecaj predsjednika kluba, jer bi tada za tu listu morali glasati i neki članovi IO-a koji nisu direktno pod njegovom kontrolom. Ako je dovoljno 50 posto tada bi, po odnosu snaga prije ožujske Skupštine (sad ne postoji IO) bili dovoljni glasovi predsjedniku odanih ljudi. Isto tako, kako bi članovi glasali neposredno na izborima? I, koji članovi, svi ili bi se ipak napravio neki filter, recimo dulji kontinuitet članstva? Trenutna je ideja vrlo zanimljiva, ti bi izbori podsjećali na izbore za parlament. Postojale bi liste i glasalo bi se za njih, ali i tu postoje prijepori. Bi li lista koja dobije najviše glasova dala svih 28 članova ili bi sa svake liste ušlo u Skupštinu onoliko članova koliko je ta lista dobila glasova? Neki bi takvu, potpunu demokratizaciju, drugi je se boje, pozivajući se na to da klub ipak mora imati stabilnu vlast, da onaj tko je na njegovu čelu može i provoditi svoje ideje. Bi li onda i predsjednika birali direktno članovi ili bi ga birala Skupština? Što ako je u Skupštini odnos snaga 50:50? A očito, još uvijek si svi međusobno ne vjeruju dovoljno, još uvijek je u džepu poneka figa i nitko ne želi do kraja popustiti i prepustiti drugoj strani da vodi igru. No, sigurno je da će promjena biti, da će članovi imati pravo glasa. U kojem omjeru i o mnogim drugim detaljima, još se raspravlja.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Velimir ZajecGNK DinamoMirko BarišićVlatka PerasStatut GNK DinamoSkupština GNK Dinamo

Ostale Vijesti