Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Maksimirske 'spike': Šimić je kompletirao Dinamovu Školu, a jedan je njegov suradnik dobio velike ovlasti

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 23.06.23. | 09:38

Dok se iščekuju novosti iz prve momčadi, dok se čeka dan nove Skupštine i potvrda Statuta, Šimić je uspio potpuno osvježiti Akademiju

Svaki dan isto pitanje dočeka nas s nekoliko adresa na zaslonu mobitela: "Ima li kakvih pojačanja?" Dinamovi su navijači znatiželjni, nestrpljivi, možda čak i sumnjičavi. Jer, krenule su pripreme, od novih igrača stigao je samo stoper Maxime Bernauer, za kojega još nitko ne može reći hoće li biti pojačanje ili tek prinova. U Maksimiru, barem prema informacijama koje pristižu s više strana, kažu da će biti novosti, da se radi na novim igračima, ali da je trenutno prioritet riješiti višak onih, koji su još uvijek u Dinamu na ugovoru, a s njima se ne računa.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kao što znate, četvorica igrača, kojima su istekle posudbe, Marko Tolić, Niko Janković, Mario Ćuže i Sandro Kulenović, nisu na pripremama, klub im traži nove destinacije. Tolić je otišao u Slovan iz Bratislave, na jednogodišnju posudbu s pravom otkupa, Janković bi trebao biti predstavljen u Rijeci, a uskoro bi i Ćuže i Kulenović mogli imati nove klubove. Malo-pomalo rješavaju u Maksimiru statuse igrača, koji nisu u prvom planu, a ima takvih još dosta. Naravno, kao što uvijek ponavljamo, pojačanja će dosta ovisiti o odlasku igrača, a za četvoricu hrvatskih reprezentativaca (Livaković, Petković, Ivanušec, Šutalo) još uvijek nema 'vrućih' ponuda. Ostanu li oni u Maksimiru, barem za uvodna dva pretkola Lige prvaka, Modrima još neće ni trebati neke nova velika imena. Iako, treba gledati i dalje u budućnost, da se ne bi morali reagirati u zadnji tren, u panici.

Drugo pitanje koje tišti javnost jest kad će se održati Skupština kluba? Iako ima logičnih zagovaratelja kako je to trebalo obaviti prije početka sezone, da nakon toga sva koncentracija bude na momčad i rezultate, sve je izglednije da od toga neće biti ništa.Navodno je već bilo dogovoreno da se Skupština održi 10.srpnja, ali su u Dinamu ipak odustali. Mirku Barišiću očito se ne žuri, a zapravo nije jasno niti je li ona ožujska Skupština još uvijek formalno-pravno registrirana i prihvaćena od institucija. Što, također, povlači pitanje, u kojem bi se sastavu sjednica trebala i održati. Nije dobro to odugovlačenje, klub još ne funkcionira kako bi trebao, nema IO-a i NO-a, Uprava i predsjednik imaju sad sve ovlasti. Istovremeno se vodi i rasprava oko Statuta, o tome smo već pisali, kad tekst najvažnijeg klupskog dokumenta bude konačan, trebala bi ga usvojiti Skupština. Kad god se okupi. Bez ta dva preduvjeta Dinamo u tom segmentu neće ići naprijed i toga svi moraju biti svjesni.

I dok još nema novosti oko pojačanja, dok priča sa Skupštinom i Statutom ide po principu 'korak naprijed, natrag dva', najveće se i najopipljivije promjene događaju u Dinamovoj nogometnoj Školi. Tu je Dario Šimić, koji je dobio odriješene ruke za taj, krucijalni dio modrog kluba, promijenio krvnu sliku Akademije, promijenio, praktički, sve ljude i stvorio novu hijerarhiju. Prema novoj sistematizaciji Škola nema direktora, zapravo, na papiru je Dario Šimić glavni i odgovorni i za Školu, ali operativno je Šimić Školu dao u ruke Marku Mariću. Bivšem Dinamovom igraču, bivšem pomoćniku Cice Kranjčara i Ivana Leke u Kini. Po onome što čujemo Marić se, zasad, odlično uklopio i prionuo poslu, a kako se radi o iznimno sposobnom i širokoobrazovanom dečku, njegove su ovlasti u sportskom sektoru sve veće. Dok vodi operativu Dinamove Škole, pregovara s trenerima i članovima stožera, Marić pomaže i u skautiranju igrača za prvu momčad, u pregovorima s njima (odlično, primjerice, govori francuski) i na neki način postaje Šimićeva desna ruka u svim sportskim pitanjima u Maksimiru. Iako se na prvi pogled činilo da će promjene u Školi iziskivati najviše vremena i truda, Šimić i suradnici uspjeli su već i prije kraja lipnja posložiti gotovo sve najvažnije stvari u Akademiji. Barem na papiru, jasno, rezultat tih promjena očitovat će se kroz određeno vrijeme. Formalno bi neku funkciju u Školi trebao imati i Marijan Vlak.

Dakle, kao što smo već više puta pisali, Ivica Banović bit će novi trener juniora, koji su i u najvećem fokusu. Čeka ih borba za obranu naslova prvaka, zatim nastup u UEFA-inoj Youth ligi kao i na Premier League International Cupu. No, uz to, naravno, važna je i selekcija, to su igrači koji su, ili bi trebali biti, na pragu prve momčadi i očekuje se da tijekom sezoni neki od njih budu i spremni za taj iskorak. Pred Banovićem, koji je dosad radio u Školi Nürnberga i na neki je način nepoznanica u hrvatskom nogometu, veliki je posao. Kadete, za koje će mnogi reći da su odlična generacija i da se od njih puno očekuje u budućnosti, vodit će Ivica Landeka. Šimićev suradnik iz HUNS-a i trener, koji je već samostalno vodio Rudeš, dobio je u ruke ovu momčad, iako je osnovna ideja bila da Landeka preuzme klupu Dinamove 'filijale', u kojoj bi mladi igrači igrali na dvojnoj registraciji. Trebale su to biti Sesvete, međutim, do dogovora na kraju nije došlo, a Landeka je postao trener kadeta. No, ako u međuvremenu maksimirski klub ipak pronađe sredinu, koja bi mogla biti svojevrsna druga momčad, Landeka će biti prvi kandidat za trenera.

A treću mlađu kategoriju, koja igra na HNL razini, pionire, vodit će u novoj sezoni Sandro Perković. Bivši pomoćnik Ante Čačića i trener, koji već ima i međunarodnog, samostalnog seniorskog iskustva ipak je prihvatio ponudu, vratio se koju stepenicu niže i preuzeo pionirsku momčad, od koje se također puno očekuje, jer lanjska generacija zabrinula je ljude u Maksimiru, otpala je iz borbe za naslov već prije prosinca! Još jedan čovjek imat će važnu ulogu u Maksimiru, riječ je o Ivi Miliću. Iako je u početku sa Šimićem razgovarao o preuzimanju juniora, potom i kadeta, Milić, kojega Šimić jako cijeni, na kraju je postao glavni skaut škole. Uz to će, na neki način, biti i prvi suradnik Marka Marića po svim operativnim pitanjima Škole, pomagati mu u svakodnevnim zadacima i procjenama vezanima za nogometna pitanja.

U zaključke, promjene u Dinamu krenule su od Škole, na svim ostalim razinama još ih čekamo.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dario ŠimićMarko MarićIvica BanovićSandro PerkovićGNK DinamoIvo MilićIvica Landeka

Ostale Vijesti