Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Majer u Egiptu zaradio mjesto startera za Euro, brine Brozovićevo odsustvo!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 27.03.24. | 08:05

Egiptska avantura dala je puno odgovora, otvorila neka pitanja ali i donijela potreban mir izborniku za pripremu Eura

Rado će se Zlatko Dalić i aktualna klika Vatrenih prisjećati egipatske putešestvije! Drugi odlazak na afrički kontinent i drugi naslov. Nekad davno Vatreni su osvojili kup kralja Hasana II, sada se vraćaju s trofejem iz Kaira. No, više od medalje i trofeja, važnija su neka saznanja koje je reprezentacija dobila u ovih nekoliko dana boravka u Egiptu, dvije utakmice i posjeta piramidama.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Čini se kako je u Kairu riješena još jedna enigma oko startera za Euro. Priliku na desnom krilu trebao bi dobiti Lovro Majer, najbolji igrač finala koji je odigrao maestralnu partiju u finalu. Njegovi ubačaji bili su enigma za domaćine. Asistencija i gol samo su bili šlag na tortu uvjerljive predstave igrača Wolfsburga i ozbiljna kandidatura za otvorenu poziciju u Njemačkoj.

Majer se protiv Egipta igrao nogometa… Bilo je to ono dijete iz Maksimira, iz te čuvene generacije “98” za kojeg je svaki roditelj pored terena, onako laički, bio spreman staviti ruku u vatru da će baš on biti taj! Uostalom, dojam može varati ali brojke sugeriraju kako je iza Lovre Majera vrhunska partija s pogotkom, asistencijom za onaj Kramarićev, pet ključnih dodavanja, velikom prilikom i gotovo 90 posto točnih dodavanja! Chapeau, Lovro!

Osim toga, čini se kako se putnicima za Euro primakao i Marko Pjaca koji je iskoristio enigmu oko povratka Perišića. Na stranu pogodak za vodstvo domaćina kojem je kumovala neodlučnost Rijekina krila, sve što je kasnije pokazao bio je čisti “deja vu” na onog moćnog Pjacu iz Dinama i Juventusa. Hitar, moćan i okomit donosio je loptu u treću trećinu, dva puta centaršutevima pronašao Petkovića u petercu i poslao jasnu poruku da se nakon silnih pehova koji su ga pratili kroz karijeru vraća ondje gdje mu je i mjesto.


Dobio je izbornik saznanje da je Pongračić rješenje za stoperske pozicije, odnosno da Gvardiol u njegovim planovima dobro kotira za lijevog beka. Doduše, kao alternativa Sosi jer je Gvardiol prije svega stoper, no klupske navike igranja na drugoj poziciji posve je usvojio i dao rješenje više… Protiv Tunisa je poruku poslao i Ivica Ivušić. Činjenica da brani na Cipru ne bi trebala utjecati na njegov status u reprezentaciji.

Kao odgovor na sterilnu partiju protiv Tunisa, izbornik je ponudio varijantu s veznim redom u kojem su Majer i Vlašić bili nešto ofenzivnije postavljeni i obojica su to vratila na pravi način. Vlašić je potvrdio klupsku formu, odigrao je dobru partiju za reprezentaciju i zabio pogodak kada se lomila utakmica. Imao je puno kredita kod izbornika, počeo ih je vraćati na način na koji to najbolje zna.

U Egiptu smo vidjeli i kako Marcelo Brozović nije onaj Broz iz Intera. Nogomet u Saudijskoj Arabiji možda puni džepove ali i ostavlja traga na veznjaku koji je bio atipičan. Dosta krivih dodavanja i “skrivanja” nije nešto na što smo navikli od Brozovića. Za nadati se kako je i sam svjestan toga te da će ubaciti u brzinu više iduća dva mjeseca.

Marco Pašalić ima veliki voljni moment koji ga ponekad prebaci a Petković je odradio svoje! Osim tih individualnih saznanja, izbornik je ovim pozitivnim rezultatom dobio atmosferu koju je priželjkivao kada su se skicirali planovi za proljetno okupljanje. Doza samopouzdanja je kapital iz Kaira, kao i činjenica da se znatno popravio dojam od onog koji je bio nakon Tunisa. A kako se u Hrvatskoj živi od utakmice do utakmice i najčešće se prema posljednjem događaju formira opći stav; pobjedom u finalu je kupljen mir.

Doduše, mora se malo poraditi na obrambenoj fazi jer su dva gola primljena na dosta naivan način, ali treba uzeti u obzir kako je zadnja linija bila podložna nekim novim imenima, samim time i eksperimentima. Da se vratimo malo na euforiju koja je odmah bila prisutna poslije finala. Ona može biti rezervirana za tribine i javnost, ne i za krug oko reprezentacije koja evidentno još nije na radnoj temperaturi jer je nekoliko bitnih igrača bilo ispod neke očekivane razine (Brozović, Kovačić, Pašalić…) no alternative su pokazale da su Vatreni i dalje moćan stroj sposoban otići iz krajnosti u krajnost.

U zaključku, mini turneja u Egiptu svakako je otvorila neka pitanja, ali definitivno je Zlatku Daliću dala puno više odgovora, pogotovo oko tih individualnih iskoraka. I potrebnu harmoniju da u miru slaže dobitnu formulu za Njemačku.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HNSVatreniHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti