Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Luka Stojković za Germanijak: Skidam kapu Šimiću, a ja se još moram dokazivati kako bih bio na razini njega i Kačavende

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 03.02.22. | 08:30

Lokomotivin mladi reprezentativac u razgovoru za Germanijak potvrdio je da vjeruje da momčad s Kajzerice može dohvatiti Europu.

U već nekoliko navrata pisali smo o čitavom sijasetu mladih igrača koji stižu iz Lokomotivine akademije, a koji su već pokucali na vrata prve momčadi. Ne računajući Roka Šimića, koji je još prošlog ljeta napustio Kajzericu i postao članom Red Bull Salzburga, u prvoj momčadi Lokomotive u ovom trenutku trenira čak devet juniora. Šestorica su priključena na nedavno završenim zimskim pripremama, a još od prošle sezone u kadru prve momčadi nalaze se Ibrahim Aliyu, Lukas Kačavenda i Luka Stojković.

Stojković i Aliyu protiv Hrvatskog dragovoljca (Foto: Pixsell)Stojković i Aliyu protiv Hrvatskog dragovoljca (Foto: Pixsell)

S obzirom na to da smo već porazgovarali s Aliyjuom i Kačavendom, red je bio i da se čujemo s 18-godišnjim Zagrepčaninom Lukom Stojkovićem, koji preferira poziciju ‘špice’ no može zaigrati i na krilima.

Stojkovića je, kao i Kačavendu, u prvu momčad gurnuo Samir Toplak i to u situaciji kada se Lokomotiva prošle godine grčevito borila za ostanak. Svoj debi u seniorskom nogometu upisao je kao 17-godišnjak u 27. kolu, u domaćem dvoboju protiv Hajduka. Toplak mu je dao posljednje četiri minute, a gotovo istu minutažu dobio je kolo kasnije protiv Dinama.

Manje od godinu dana kasnije, Stojković iza sebe ima već 20 seniorskih nastupa i okarakteriziran je kao, uz Kačavendu, jedan od najvećih talenata momčadi s Kajzerice.

Kako si zadovoljan sa svojom kratkom, ali zanimljivom seniorskom karijerom?

“Mogu reći da sam s igrama zadovoljan, sa statistikom baš i ne. Za sada sam upisao samo jednu asistenciju. Ali, ne brinem se. Uz kvalitetan rad i pristup golovi i asistencije će doći. Trebam biti strpljiv i polagano napredovati”, rekao nam je u uvodu razgovora mladi Lokos.

Dok je prošlo proljeće u pravilu dobivao nekoliko minuta pred kraj utakmica, u aktualnoj sezoni Stojković je u već 15 navrata zaigrao na prvoligaškoj utakmici.

“Zadovoljan sam kako je momčad izgledala u jesenskom dijelu sezone. Odradili smo je korektno. Možda smo izgubili poneki bod gdje nismo trebali, ali smo ih nadomjestili u velikim utakmicama. Sve u svemu, zadovoljan sam”.

Stojković je po godištu još uvijek junior. Član je juniorske momčadi koja je prvi dio sezone završila na vodećem mjestu s bodom, ali i utakmicom više od Hajduka i Dinama. Zanimalo nas je hoće li Stojković na proljeće paralelno igrati za mladu momčadi ili si isključivo fokusiran na seniore?

“Pokazali smo da možemo na kraju sezone biti prvi i izboriti juniorsku Ligu prvaka. Nadam se da ćemo taj cilj i ostvariti. Ja bih svakako volio odigrati još ovu polusezonu za juniore, no već sam gotovo godinu dana dio seniorske momčadi i svakako da mi je najveći fokus na prvoj momčadi. U ovom trenutku volio bih odraditi što više utakmica za seniore, no, svakako da ću biti na raspolaganju i treneru juniora”.

Za Germanijak.hr pričali smo i s Čabrajom i Agićem, koji Stojkovića vode u seniorima i juniorima..

“Mogu reći da su oba trenera izvrsna i da odlično rade svoj posao. Kod obojice sam napredovao, svaki me naučio ponešto i zahvalan sam im na tome".

Za svakog mladog igrača dobro je i da je samokritičan. S kojim segmentima igre si najzadovoljniji, a u kojima vidiš još prostora za napredak i rad?

“Rekao bih da mi dosta dobro idu prekidi, a volio bih imati više mirnoće u završnici. Vjerujem da bi time došli i golovi...”.

Naravno, u razgovoru sa Stojkovićem nismo se mogli ne osvrnuti na višemilijunski transfer Roka Šimića u Red Bull Salzburg te veliki interes inozemnih klubova za još jednog njegovog vršnjaka Kačavendu?

“Skidam kapu Šimiću, svojim igrama u Slazburgu i mladoj reprezentaciji dokazao je da je zasluženo postao najveći transfer kluba u povijesti. Kačavenda? S 18 godina je dokazao da može igrati na najvišem nivou. Očekujem da će napraviti veliki transfer”.

Jesi li ti imao neke ponude hrvatskih ili stranih klubova?

“Koliko ja znam, nisam. Moram se još dosta dokazati da bih dobio neku posebnu ponudu”, rekao nam je Stojković.

Stojković je standardni prvotimac hrvatske U19 reprezentacije, u nedavnim kvalifikacijama za U19 Euro zabio je i asistirao Gibraltaru. Izabranike Josipa Šimunića ubrzo čekaju utakmice protiv Rumunjske, Gruzije i Islanda, kakva su očekivanja?

“Imamo jako dobru ekipu i vjerujem da možemo otići na Euro. Sada su pred nama tri utakmice u kojima idemo po pobjede”.

Luka Stojković u dresu reprezentacije (Marko Lukunic/PIXSELL)Luka Stojković u dresu reprezentacije (Marko Lukunic/PIXSELL)

Za kraj, upitali smo Stojkovića par prognoza. Što misliš tko će osvojiti naslov u seniorskoj i juniorskoj 1.HNL i, konačno, može li Lokomotiva dohvatiti četvrto mjesto koje vjerojatno vodi u Europu?

“Odgovorit ću prvo na posljednje pitanje. Iako će mnogi reći da je ta prognoza optimistična – da, vjerujem da možemo izboriti plasman u europska natjecanja. Do kraj prvenstva ostalo je još dosta kola. Kao seniorskog prvaka države na kraju sezone vidim Dinamo, a kao juniorskog prvaka, naravno, Lokomotivu”, rekao nam je za kraj mladi Stojković.

Lokomotiva u idućem prvenstvenom kolu gostuje na Rujevici kod drugoplasirane Rijeke.



Tagovi

NK LokomotivaLokomotiva ZagrebPrva HNLLuka Stojković

Ostale Vijesti