Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

INTERVJU – Jasmin Agić: Kačavendu neću koristiti ako ćemo se do kraja boriti za Ligu prvaka

Vrijeme Čitanja: 9min | sub. 29.01.22. | 08:28

Pred sutrašnje dvije utakmice 1.HNL – između Lokomotive i Hrvatskog dragovoljca u Kranjčevićevoj te Dinama i Rijeke na Maksimiru – porazgovarali smo s Jasminom Agićem, bivšim igračem Rijeke i Dinama, a danas trenerom juniora Lokomotive koji su jesenski dio sezone juniorske 1.HNL završili na prvom mjestu ljestvice.

Od početka aktualne sezone priča se o nikad zanimljivijoj 1.HNL, a ta zanimljivost je s posljednjim jesenskim kolom dosegnula vrhunac. Tri kluba 2021. završila su s jednakim brojem bodova, Hajduk ima pet manje s time da bi Bijeli, u slučaju pobjede u zaostaloj utakmici protiv Dinama na Poljudu, došli na -2 od vodećeg trojca.

Sve u svemu, jučer se nastavila 1.HNL, a na proljeće nas očekuje nikad zanimljivije prvenstvo. Zbog cijele te zanimljivosti, i četiri uključena kluba u borbu za naslov, nekako ispod radara završio je jesenski dio 1. HNL za juniore. Četiri najbolje momčadi prvenstva smjestile su se u svega dva boda razmaka, s time da Hajduk i Dinamo (35 bodova) imaju utakmicu manje od vodeće Lokomotive koja ima 36 bodova i četvrte Gorice koja ima 34.

Do početka juniorskog prvenstva ima još nešto manje od tri tjedna, a derbi između Dinama i Rijeke na Maksimiru te sastanak s bivšim igračem oba kluba Jasminom Agićem u restoranu kluba s Kajzerice, iskoristili smo i za razgovor o juniorskoj 1.HNL te juniorima Lokomotive koje vodi upravo naš sugovornik.

„Bez obzira na utakmicu više od konkurenata, lijepo je završiti polusezonu na prvom mjestu“, govori nam Jasmin Agić i nastavlja: „Jako sam zadovoljan kako je momčad reagirala cijelu prvu polusezonu. Imam jako dobru suradnju trenerom prve momčadi Silvijom Čabrajom. Radimo po sličnim filozofijama kojoj svatko od nas daje neki svoj 'štih'. No, konačni cilj je da se junior što prije pripremi za seniorski nogomet. Za aktualne pripreme prve momčadi Čabraja je priključio čak šestoricu juniora. To je za mene najveća satisfakcija. Dečki su stvarno kvalitetni. Generalni cilj Lokomotivine akademije je razvijanje igrača poput Lovre Majera, Luke Ivanušeca, Roka Šimića, sada Lukasa Kačavende“, rekao nam je u uvodu Agić, no potom je dodao:

„Ipak, uvijek je lijepo ostvariti i rezultat“.

Kada je riječ o mlađim kategorijama, pogotovo onima koje se približavaju seniorima, uvijek se postavlja ono 'vječito' pitanje, je li bitan isključivo razvoj igrača ili je bitno od ranije dobi graditi 'pobjednički mentalitet' budućih seniora?

„U Lokomotivi sam vodio gotovo sve mlađe kategorije, no, kada sam preuzeo juniore, odmah sam nametnuo da je rezultat iznimno bitan. Jer, to je isto sastavni dio razvoja mladog igrača. Već sada ih trebamo pripremati za sve što ih čeka u seniorskom nogometu. Ključno je razvijati taj pobjednički mentalitet, da se već sada postave kao natjecatelji. To sam stavio kao prioritet“, rekao je Agić, ali je naglasio da je njemu ipak malo 'lakše' nego kolegama u Dinamu i Hajduku.

„Njima je rezultat u juniorima još bitniji. Nama se ništa neće dogoditi ako ne osvojimo naslov, iako su Lokomotivine gotovo sve kategorije u prvih pet mjesta prvenstvenih ljestvica. Imperativ rezultata kod nas je ipak malo manji nego u Dinamu i Hajduku i možemo se više usmjeriti na razvoj igrača što je na kraju konačni cilj svih klubova 1.HNL. Selekcija i kvaliteta igrača su primarni cilj naše akademije, no uvijek je lijepo završiti na prvom mjestu i vidjeti šest priključenih juniora prvoj ekipi. To je stvarno veliki uspjeh“.

Kako su se ti dečki snašli na pripremama seniorske momčadi?

„Dobio sam informacije da su jako dobro odradili pripreme. Kondicijski su dobri, trebaju se još malo 'prešaltati' s juniorskog na seniorski nogomet. Prije svega mislim na brzinu i snagu duela koje su dosta jače u seniorskoj ligi. Sve u svemu, pripreme su odradili zadovoljavajuće. Neće odmah biti u seniorima, ali sigurno će na proljeće dobiti određenu minutažu i konkurirat će prvoj momčadi. Ipak je velika razlika između seniorskog i juniorskog nogometa i potrebno je vrijeme prilagodbe. Ovo im je super prilika da se prilagode tom tempu“.

Koliko je za mladog igrača bitno da već u juniorskoj dobi dobije priliku iskusiti seniorski nogomet?

“Mi možda nemamo adut kao najveći hrvatski klubovi, poput Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke, da platimo najbolje mlade igrače u državi, ali imamo adut da će mladi igrači prije dobiti priliku u seniorskom nogometu od naše konkurencije. Mi se ne bojimo u prvu momčad gurnuti mladog igrača. Pogledajte samo zadnje dvije sezone. Lukas Kačavenda je eksplodirao, Roko Šimić je prodan za odličan novac. To je nekakav ‘adut’ s kojim privlačimo mlade igrače da umjesto u neki od klubova te, nazovimo ih, ‘velike četvorke’ dođu kod nas. Ti igrači će po inerciji doći u situaciju da se dokažu u seniorskom nogometu, a onda, ako su dovoljno dobri, i afirmiraju kao seniorski igrači”, rekao nam je u razgovoru trener prvoplasiranih junior Jasmin Agić.

Iako nam naš sugovornik, dakako, nije mogao reći kakva je sudbina Lukasa Kačavende, zanimalo nas je što bi Agić, kao iskusni bivši igrač koji je stigao i do reprezentacije, savjetovao mladom talentu?

„Dobro je samo pogledati prošlost. Što se događalo s mladim igračima koji su otišli prerano? Ne smijemo zanemariti zakon tržišta, odnosno, ponude i potražnje. Ne možeš uvijek ostati imun na velike ponude, kod nas u HNL-u se još uvijek živi od prodaje igrača. No, po meni, za Kačavendu je najbolje da ostane do kraja sezone, da se afirmira i isproprofilira, ostane miran u glavi i čvrsto na zemlji. Da bude kakav je bio do sada, a onda još i bolji. Kačavenda povjerenje u njega višestruko vraća na terenu i pokazuje kroz klub i mladu reprezentaciju“.

Prije godinu dana za prvu momčad Lokomotive debitirao je i Luka Stojković za kojeg se govorilo da je i najtalentiraniji od ove generacije juniora. Od njega se očekuje dodatni iskorak na proljeće.

 „Igra različitu poziciju u odnosu na Kačavendu. Obojica su neki ofenzivni vezni, ali na poziciji Stojkovića je ipak bila malo žešća konkurencija. Za njega jednostavno nije bilo prostora za minutažu, kao za Kačavendu. On je kroz treninge i utakmice odigrane za seniore i juniore pokazao glad, želju i kvalitetu. Moje mišljenje je da još nije bio na razini Kačavende, ali da će se vrlo brzo nametnuti. Na zimskim pripremama je bio odličan i mogao bi na proljeće 'eksplodirati'“.

Za razliku od prošle sezone kada je Lokomotiva u drugi dio sezone ušla kao posljednja momčad prvenstva, u ovu ulazi u prilično lagodnoj situaciji. Sa 17 bodova više od zone ispadanja, a ta razlika bi u nedjelju mogla skočiti na +20. Lokomotiva je, doduše, 11 bodova udaljena od mjesta koje vodi u Europu i teško će dohvatiti četvrto mjesto, iako se ne slažu svi u klubu s tom tvrdnjom…

Postavlja se pitanje, što ako Lokomotiva posljednja kola prvenstva dočeka zacementirana na sredini tablice, a juniori se nalaze u grčevitoj borbi za naslov prvaka. Hoće li Kačavenda i Stojković biti oslobođeni seniorskih obaveza kako bi juniorima donijeli titulu?

„Ako i dođe do toga, nećemo forsirati Kačavendu da igra za juniore. Moje je mišljenje da Kačavenda više nema što tražiti u juniorskom nogometu. Ne daj Bože nekakve ozljede na juniorskoj utakmici koja bi mu usporila karijeru. Stojković i ostali juniori koji treniraju u prvoj momčadi sigurno će nam pomoću u nastojanju da dođemo do naslova, ali to su slatke brige. Nadam se da ćemo do zadnjeg kola biti u igri za naslov pa da o tome razgovaram s trenerom Čabrajom“.

Osim prestiža i izgradnje pobjedničkog mentaliteta, o čemu smo već razgovarali, ulog je juniorska Liga prvaka.

„Je, to je svima zanimljivo natjecanje. Mi smo već igrali jednu godinu juniorsku Ligu prvaka. To je odlična stvar za igrače i trenere. Za sami klub. Naravno da je cilj doći do prvog mjesta, međutim, ako ne uspijemo, neće biti smak svijeta. No, kao što sam rekao, bitno je razvijati taj pobjednički mentalitet još u juniorskim kategorijama. Konkurenti? Pratim ih, jako su dobri. Hajduk igra juniorsku Ligu prvaka i već su u treningu, a vidim da i trener Dambrauskas sve više daje priliku mladim igračima u prvoj momčadi. Dinamo nema tih 'problema' jer je prva momčad dobro posložena i u nastavku prvenstva zadržat će sve dosadašnje juniore. Liga je stvarno dobra. Mene zadovoljava da nas u niti jednoj utakmici nitko nije nadigrao. Imamo dva poraza, jedan od Hajduka na Kajzerici, kada smo promašili jedanaesterac za remi u zadnjim minutama, a jedini pravi kiks bio nam je na gostovanju kod Slaven Belupa u Koprivnici. Volio bih da nam to ostane jedini kiks do kraja prvenstva. Željno očekujemo derbije s Dinamom, Hajdukom i Rijekom koja je jedina dva poraza u prvenstvu doživjela od nas“.

Nakon razgovora o juniorskoj 1.HNL, okrenuli smo se onoj čiji smo početak svi s nestrpljenjem iščekivali…

„Liga se jako popravila, vidimo da su i tereni puno kvalitetniji. Neki dolasci igrača poput Livaje u Hajduk, Drmića u Rijeku, Dinamo je uvijek jak, Osijek se pojačava, sve to je strašno dignulo kvalitetu lige. Do sada je bila odlična liga, i s nestrpljenjem iščekujem proljeće“, rekao je Agić, a onda se malo osvrnuo na stanje na vrhu tablice.

„Dinamo je na pripremama bio jako uvjerljiv i rezultatom i igrom. Rijeka je pobjeđivala, ali nije igrala uvjerljivo. Mislim da Rijeka nije zaoštrila konkurenciju u momčadi u odnosu na proljeće, čak su se i oslabili, vidimo da je otišao Tomečak, najavljuje se prodaja Escovala. Za njih će biti zahtjevno proljeće i mislim da će biti čudo ako će nastaviti držati korak s vodećima“.

Jasmin Agić u Dinamovom dresu protiv Rijeke (Igor Kralj/PIXSELL)Jasmin Agić u Dinamovom dresu protiv Rijeke (Igor Kralj/PIXSELL)

„Očekujem da će Dinamo voditi glavnu riječ kao i do sada. Vidjet ćemo kako će izgledati Hajduk, kod njih ta 'atmosfera' igra veliku ulogu. Ako proljeće otvore s nekoliko pobjeda, bit će fenomenalni i borit će se za naslov prvaka. Hajduk dosta ovisi o tom jednom igraču, vidjelo se da kada ne igra Livaja, ili ga suparnici 'zaštopaju', da im fale ta neka druga rješenja“.

„Osijek igra pragmatičan nogomet. Ne umiru u ljepoti, ali igraju muški, čvrsti i pobjednički nogomet. Bjelica je složio stvarno kvalitetnu ekipu, ima dosta širok roster što je jako bitno. Dok će se Hajduk, Rijeka, pa čak i Dinamo naći u problemima ako im se, ne daj Bože, ozlijede Livaja, Drmić ili Ivanušec, Osijek ima dosta balansirani kadar koji ne ovisi o jednom igraču“.

Već u prvom kolu očekuje nas veliki derbi na Maksimiru, između dva kluba koja su obilježila Agićevu karijeru, a koji su ove sezone odigrali spektakularne utakmice.

„Tipujem na Dinamo, ali ne bih se žalio da opet utakmica završi 3:3. Ove dvije prvenstvene utakmice su bile stvarno fenomenalne za gledatelje, pogotovo ona na Rujevici. Dinamo mora pobijediti ako želi biti prvak, a mislim da je i dalje najkvalitetnija momčad u ligi. No, da će Plavi pobijediti lagano, sigurno neće. Nije Rijeku dobiti samo tako“.

Za kraj, osvrnuli smo se na dvoboj između Lokomotive i Hrvatskog dragovoljca, koji se također igra u nedjelju (15:00) kao uvertira u derbi…

„Dragovoljac je u velikim problemima. Ne bih bio u koži trenera Tadića. Nikad ne znaš s kakvim će rosterom započeti trening. Nažalost im ne predviđam dobru budućnost u 1.HNL. Imamo tri kartonirana igrača. Kačavenda Maleš i Soldo, ne mogu igrati. Pripreme smo odradili dobro, ostaje mali žal za novim porazom u finalu Arena Cupa. Imamo kvalitetu, vjerujem u ove momke, dobra je atmosfera u ekipi i nama je to jako bitna utakmica. Utakmica protiv Dragovoljca se neću reći mora dobit, ali vjerujem da ćemo drugi dio prvenstva otvoriti pobjedom“, rekao nam je za kraj Agić.


Tagovi

Jasmin AgićDinamo ZagrebGNK DinamoHMNK RijekaHNK RijekaRijekaLokomotiva Zagrebnajava 1.HNLPrva HNL

Ostale Vijesti