Reuters/Pixsell
Reuters/Pixsell

Luka Modrić ima nekoliko opcija. Koja bi imala najviše smisla?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 07.04.24. | 10:13

Vijest o Dinamovoj reklami u španjolskoj Marci obišla je nogometni svijet. Odluka o povratku u Dinamo i HNL sada je na Luki Modriću i njegovoj obitelji. Opcija je nekoliko, pitanje je koja bi imala najviše smisla...

Sjajni marketinški trik GNK Dinama prometnuo je priču o plaćenoj reklami u 'tiražnoj' španjolskoj Marci u sportsku vijest dana u Hrvata, a vijest o tome kako je hrvatski prvak poslao jasnu poruku Luki Modriću objavili su i brojni globalni sportski mediji, uključujući i slavnog transfer-gurua Fabrizia Romana.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Luka Modrić je, iz čiste sportske perspektive, vjerojatno najbolji hrvatski sportaš svih vremena. U najpraćenijem i najrasprostranjenijem sportu, čovjek je osvojio sve što se osvojiti može osim Svjetskog prvenstva, ali i tamo je 'malu' državu u kojoj stanuje manje od četiri milijuna ljudi odveo do dvije svjetske medalje. Luka Modrić je, kao kapetan i talisman hrvatske nogometne reprezentacije, učvrstio status Hrvatske kao nogometne velesile, a za promociju Lijepe naše napravio je više od svih političara i djelatnika turističkih zajednica zajedno. Neka se nitko od 'prozvanih' ne uvrijedi...

Modrićevi igrački status je neosporan, a sama činjenica da je i danas, u 39. godini života, među 14 najbitnijih igrača najboljeg kluba na svijetu, dovoljno govori o njegovoj igračkoj veličini, ali i kvaliteti unatoč za vrhunskog nogometaša pozamašnim godinama.

Bespredmetno je napominjati kako bi Luka Modrić bio kapitalno igračko pojačanje za Dinamo. Najveći hrvatski sportaš svih vremena (ako govorimo o sportskom aspektu), vratio bi se u klub koji ga je na neki način igrački etablirao i uvrstio ga u skautske bilježnice svih najjačih klubova svijeta.

Od Modrićevog povratka (koliko god on u ovom trenutku i dalje zvuči nerealno) Dinamo bi profitirao financijski, marketinški i, prije svega, igrački. Od njegovog dolaska profitirali bi mladi Dinamovi igrači, ali i svi ostali igrači u HNL-u. Od Modrićevog dolaska u Dinamo profitirao bi HNL. Profitirao bi cijeli hrvatski nogomet.

Hrvatska, zemlja u kojoj živi manje od četiri milijuna ljudi, triput je osvojila medalju na svjetskom prvenstvu u nogometu i imala je najboljeg igrača u najrasprostranjenijem sportu ikada.

Povratak Luke Modrića u hrvatski nogomet bi bio neobjašnjivo veliki i za hrvatske državljane koji bi imali mogućnost svaki vikend uživo gledati jednog od najvećih nogometaša svih vremena.

Unatoč svemu, njegov povratak u Dinamo i dalje zvuči kao 'science fiction', više kao želja Dinamovih navijača i kibica, a manje kao realnost. No, slična stvar je dugo tinjala i između navijača Hajduka i Ivana Perišića...

Modrićevih nekoliko opcija

Ostanak u Real Madridu, još barem jednu sezonu, je nešto što bi Modrić najviše htio. Legenda je najtrofejnijeg svjetskog kluba, u Madridu s obitelji živi već 12 godina, ali u ovom trenutku čini se kako će na kraju sezone uslijediti rastanak, te da će Luka Modrić napustiti Los Blancose kao jedna od najvećih klupskih legendi. Kao osoba kojem će vrata Kraljevskog kluba uvijek biti otvorena.

Umirovljenje se također ne čini kao realna opcija. Modrić je i dalje u naponu snage, među svjetskom nogometom elitom, posebno u veznom redu, a on ni po čemu nije pokazao da bi se volio ostaviti nogometa. Želja za igrom i nadmetanjem u njemu je prevelika da bi već nakon Eura objesio kopačke o klin. Posebno dok je on sam, kao i cijeli svijet, svjestan da se i dalje može natjecati na najvišoj razini.

Igranje Modrića u dresu nekog od elitnih europskih klubova poput Bayerna, Manchester Cityja ili Inter Milana je teško zamisliva opcija, ali ujedno i opcija koju ne treba olako odbaciti. Luka Modrić i dalje može stvarati razliku na najvišoj razini, a većina elitnih klubova voljela bi u svojim redovima imati igrača s takvim iskustvom i takvom karizmom.

No, ako se Modrić na kraju sezone već raziđe s Real Madridom, kao najizglednije destinacije nekako se 'po defaultu' nameću Saudijska Arabija ili MLS. Još prošlog ljeta spominjala se opcija prelaska u Manchester City na jednu sezonu, nakon koje bi uslijedio kraj njegove karijere u NY Cityju, no, ta opcija se već neko vrijeme nije u opticaju.

Nekako je, kladioničarskim rječnikom, najizglednije da Modrić završi u Al Nassru Cristiana Ronalda (i Marcela Brozovića) ili pak Inter Miamiju Lionela Messija (i Davida Beckhama). Ako usporedimo te dvije opcije, dojam je kako bi Modrić radije odveo djecu i suprugu na Jugozapad SAD-a nego na Bliski istok. Na Floridi je ipak nešto umjerenija klima, osim engleskog priča se i španjolski, a američka kultura je ipak bliža njemu i njegovoj obitelji od bliskoistočne.

No, kada se sve te opcije stave 'na papir', ako Real Madrid ne produži ugovor hrvatskom virtuozu, možda bi stvarno iz simboličke i igračke perskeptive (ne i financijske) najviše smisla imao njegov povratak u Dinamo i HNL. Za razliku od Saudijske Arabije i SAD-a i dalje će se moći natjecati na (možda i najvišoj) europskoj razini, a tempo HNL-a je ipak lakši nego u nekoj od Liga petice. Povratkom u klub i ligu u kojoj je, zapravo, i započeo svoj veličanstveni nogometni put bilo bi i povratak zajednici iz koje je potekao i postao 'Luka Modrić' - jedan od najvećih nogometaša svih vremena.



Tagovi

Luka ModrićHrvatska nogometna reprezentacijaDinamo ZagrebGNK DinamoHrvatska nogometna ligaHNLInter MiamiAl NassrReal Madrid#imalobismisla

Ostale Vijesti