DPA/Pixsell
DPA/Pixsell

Lopetegui ima pregršt mogućnosti kako postaviti momčad za Dinamo (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 14.02.22. | 08:48

Tri dana prije utakmice Seville i Dinama na Sanchez Pizjuanu donosimo analizu Sevillinog kadra i postave s kojima bi španjolski strateg Julen Lopetegui mogao napasti Dinamo.

Nakon tri uzastopna remija, Sevilla se u prošlom kolu prvenstva Španjolske vratila na pobjednički kolosijek svladavši Elche na Sanchez Pizjuanu 2:0, stadionu na kojem će u četvrtak dočekati i Dinamo. Tom pobjedom, i remijem Real Madrida kod Villarreala (0:0), Sevilla se Madriđanima primaknula na četiri boda zaostatka. Ta činjenica mogla bi biti dobra za Dinamo budući da su Andalužani i dalje 'živi' u prvenstvu u kojem love prvi naslov prvaka nakon 1946. i drugi ukupno.

Sevilla je praktički cijelu sezonu igrala u 4-3-3 formaciji, no Julen Lopetegui, španjolski stručnjak koji je u karijeri vodio Porto, reprezentaciju Španjolske, Real Madrid, a od 2019. i Sevillu s kojom je osvojio Europsku ligu, promijenio je u 3-4-3, odnosno 3-4-2-1 formaciju iako raspolaže s ‘tek’ tri klasična stopera u ekipi.

U posljednja dva susreta ispred vratara Bona (koji se vratio s Afričkog kupa nacija), zaigrali su Diego Carlos, Kartim Rekik te Nemanja Gudelj (nominalno defenzivni veznjak) protiv Osasune, odnosno Jules Kounde (francuski stoper koji je ove zime bio vrlo blizu prelaska na Stamford Bridge) protiv Elchea.

Na poziciji desnog wing-backa, u odsustvu ozlijeđenog kapetana Jesusa Navasa igrali su ofenzivniji Meksikanac Tecatito Corona koji je ove zime stigao u Andaluziju iz Porta za tri milijuna eura, odnosno defenzivniji Gonzalo Montiel, povremeni argentinski reprezentativac koji je prošlog ljeta stigao iz River Platea za 11 milijuna eura. No, on je upitan za dvoboj protiv Dinama zbog problema ozljedom, ali bi se zato u postavu mogao vratiti rekonvalescent Navas.

Lijeva strana obrane, bilo u 4-3-3, bilo u 3-4-3 formaciji rezervirana je za Marcosa Acunu, još jednog reprezentativca Argentine, a tu poziciju može pokriti i ofenzivniji Argentinac Lucas Ocampos, jedan od najvrjednijih igrača kluba koji u 4-3-3 formaciji igra klasičnog krilnog napadača.

U veznom redu, neovisno o tome igra li Lopetegui s trojicom ili četvoricom u liniji, Ivan Rakitić i Joen Jordan imaju 'zacementirano' mjesto. Navijače Andalužana svakako veseli povratak iskusnog Danca Thomasa Delneya kojeg nije bilo na terenu od kraja 2021. te još iskusnijeg Brazilca Fernanda koji nije bio u sastavu protiv Osasune.

Njihovim povratkom, ponovno se Lopeteguiju vraća mogućnost igranja s trojicom u sredini terena.

U španjolskim medijima dosta se pisalo o poziciji Papu Gomeza, 33-godišnjeg Argentinca koji je dugi niz godina branio boje Atalante, a onda je prije godinu dana Bergamo zamijenio andaluzijskom prijestolnicom. Ove sezone igrao je najčešće na poziciji ljevokrilnog napadača u 4-3-3 formaciji, no najbolje se snalazi na poziciji 'desetke' koju je igrao protiv Elchea kada je i zabio pogodak za 1:0.

S obzirom na ozlijeđene Erica Lameliu i Susa, koji sigurno neće nastupiti u četvrtak, Lopetegui će se i za Dinamo vjerojatno odlučiti na formaciju s kojom je zaigrao protiv Eclhea, odnosno s dva povućena napadača iza klasičnog centarfora En Nesyrija.

 Već smo napomenuli kako je 'desetku' igrao Papu Gomez, a polušpicu novopridošli Martial koji je protiv Osasune igrao klasičnog centarfora, ali je u drugoj utakmici pokazao da mu malo povučenija pozicija bolje leži te je dobru utakmicu protiv Osasune okrunio asistencijom Rafi Miru, napadačku koji je stigao prošlog ljeta iz Wolverhamptona. Mir je sjajno realizirao centaršut Martiala i pokazao da je u ovom trenutku u boljoj formi od 40 milijuna eura vrijednog marokanskog napadača Youssefa En Nesyrija koji se ove sezone nalazi u slaboj pucačkoj formi i zabio je ‘samo’ tri pogotka iako je, treba napomenuti, propustio desetak utakmica zbog ozljede, a onda i zbog Afričkog kupa nacija.

 S kakvim će sastavom Lopetegui istrčati protiv Dinama, nije poznato. Hoće li Lopetegui parirati Kopiću s 3-4-2-1 formacijom ili će s 4-3-3 formacijom pokušati neutralizirati Dinamove bekove, preko kojih Kopić gradi igru, ostaje za vidjeti.

 Svakako najviše upitnika ostaje u toj ofenzivnoj liniji. Munira EL Hadadija Lopetegui u pravilu koristi kao jockera s klupe. Martial će sigurno krenuti (osim ako ga Lopetegui ne odluči odmoriti), pitanje je samo hoće li zaigrati na poziciji centralnog napadača, polušpice ili krilnog napadača. En-Nesyri je nominalno prvi napadač, ali se Rafa Mir nalazi u boljoj formi.

 Sevilla ima iznimno širok kadar, na svakoj poziciji po dva, na nekima čak i tri kvalitetna igrača i Lopetegui ima pregršt mogućnosti kako postaviti momčad za Dinamo, a da opet ne optereti previše igrače pred nastavak prvenstva Španjolske, ali i Europske lige.

 Sevilla je još uvijek živa u prvenstvu te postoji mogućnost da Lopetegui na teren gurne formaciju s dosta ‘rezervnih’ igrača koji su svakako klase, čak i za Dinamovu razinu i mogli bi predstavljati još veću opasnost Kopićevoj družini jer su odmorni i željni igre, dok prvotimci imaju dosta veliki broj utakmica iza sebe i prema nedavnim izjavama već osjećaju umor. Sevilla već u subotu igra utakmicu protiv Espanyola u Primeri, a Andalužani su svjesni da su i u Zagrebu favoriti. Kakvu će točno postavu Lopetegui poslati na teren u četvrtak u 20:55 znat ćemo na dan utakmice, eventualno dan ranije, no već sada se možemo ‘poigrati’ s nekoliko postava koje je španjolski strateg koristio u posljednje vrijeme.

 Moguća postava Seville (3-4-2-1)

Moguća postava Seville (3-4-3)

Moguća postava Seville (4-3-3)



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoSevilla

Ostale Vijesti