REUTERS/Marcelo Del Pozo
REUTERS/Marcelo Del Pozo

Sevilla utakmicu 'visokog rizika' protiv Dinama očekuje s novostečenom samouvjerenošću

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 12.02.22. | 13:58

Prije Dinamovog gostovanja na Sanchez Pizjuanu u šesnaestini finala Europske lige za Germanijak se iz Seville javila Ognjenka Marić.

U sinoćnjem susretu protiv Elchea, Sevilla je konačno prekinula niz nepovoljnih rezultata - tri remija u prvenstvu te poraz i eliminacija od strane Betisa u Kupu kralja. Ovom pobjedom primaknuli su se Real Madridu na tri boda zaostatka, premda s utakmicom manje, i iščekuju Dinamo s novostečenom samouvjerenošću.

Međutim, na terenu nije bilo nimalo lako. Sve do 70. minute, Sevilla se nije uspijevala probiti, niti steći kontinuitet u igri, zahvaljujući, između ostalog, i brojnim prekidima koje izazivala solidna protivnička momčad. Bilo im je teško sačuvati posjed lopte, a vidio se i čest problem pretjerano horizontalne igre. Nedostajala je fluidnost, okomitost i ubrzanje u zadnjim metrima u akcijama jedan na jedan. Dojam je da se u zadnje vrijeme crveno-bijeli kreću za brzinu manje, što je vjerojatno posljedica odsutnosti nekih ključnih prvotimaca i fizičke preopterećenosti. „U životu nisam ovoliko igrao“, priznao je sinoć strijelac drugog gola, Rafa Mir.

Ipak, u svojoj stotoj utakmici Lopetegui se usprkos problemima, nogometne, a i osobne naravi (zbog smrti člana obitelji), uspio izboriti za bitnu pobjedu. Nadalje će biti od ključne važnosti povratak ozlijeđenih igrača, najveća prepreka za momčad sa Nerviona u zadnja dva mjeseca.

Dvojica su se pojavila već sinoć: Fernando Reges – koji je ovacijama pozdravljen s tribina, jer navijači znaju koliko je njegova uloga važna u kreiranju ispred braniča, i Danac Thomas Delaney. Lucas Ocampos je bio glavna nepoznanica - protiv Elchea nije yaigrao, ali je vrlo moguće da će Argentinac biti spreman za Dinamo.

Jesus Navas, Gonzalo Montiel, Jesus Fernandez – Suso i Erik Lamela, su već druga priča. Posebno je primjetna odsutnost kapetana Navasa po desnoj strani. Jules Kounde je sinoć uspio pokriti njegovu poziciju, ali se stjecao dojam da igra s povučenom kočnicom, te da i on trpi posljedice umora.

Sevilla je, što zbog ozljeda, što zbog sudjelovanja njenih nogometaša u Kupu Afrike, bila prisiljena kupovati u zimskom prijelaznom roku. Jedan od novopridošlih, Meksikanac Tecatito Corona, već je pokazao svoje mogućnosti i borbenost, i bio je najbolji u Lopeteguijevom sastavu u prvoj polovici susreta. Udarac koji je pretrpio narušio je njegov učinak, i zamijenjen je poslije 60 minuta, premda ne djeluje da će ga spriječiti u nastupanju u narednim utakmicama. Loš i vrlo neprecizan je bio En-Nesyri, Lopeteguijev glavni adut u napadu, koji je se ne uspijeva vratiti u formu po povratku s Kupa Afrike. Ali, njegovu manjkavost uspješno je popravio Rafa Mir.

Što se tiče onih koji jesu bili na visokoj razini, kao prvo treba istaći Papua Gomeza, kojem je Lopetegui dao u ruke upravljanje igrom tima. Argentincu pozicija klasične desetke očevidno odlično leži, pa je u cjelini opravdao trenerovo povjerenje i sam povukao momčad u drugom poluvremenu. Najbolji je u zadnjih nekoliko tjedana i o njemu će trebati voditi računa u četvrtak.

Ivan Rakitić je, začuđujuće za nogometne veterane, upravo poboljšao učinak u drugom dijelu susreta. Sad se već može reći da se odlično uklopio, i premda više ne gledamo najboljeg Rakitića, po riječima španjolskog komentatora u emisiji Partidazo: „On je briljantan igrač i čak i sa pola snage u stanju je uraditi svašta“.

Na konferenciji za novinare Lopetegui je, zadovoljan rezultatom, zaključio da sad treba pogled uprijeti u Ligu Europe. Španjolski mediji se osvrću na činjenicu da Dinamo nije izgubio nijednu utakmicu od 5.12., premda ga u Sevilli čini se ne shvaćaju pretjerano ozbiljno.

Što se tiče Sevillinog daljeg međunarodnog nastupa, s jedne strane, zna se da su Andalužani neprikosnoveni u Europskoj ligi, i ako bi uspjeli pobijediti - u finalu na svom stadionu – bio bi im to sedmi naslov ovog europskog natjecanja. S druge, ipak, izvori bliski klubu navode kako im je trenutačno najbitnije španjolsko prvenstvo, koje su osvojili samo jednom u cijeloj svojoj nogometnoj povijesti. Uz to, ne zaboravimo, ove je godine cilj bio probiti se u Ligi prvaka, i neuspjeh nije dobro prihvaćen.

Tako da možemo postaviti pitanje hoće li u ovakvoj situaciji Lopetegui riskirati i izvesti puni sastav pred Dinamo. Premda, Sevilla ima jako dobro pokrivene pozicije, i ne smijemo se uzdati u to da će njena klupa zakazati.

Konačno, spomenimo da španjolski mediji prenose kako u Zagrebu vlada veliki interes, svih 1000 karata dostupnih za hrvatske navijače je rasprodano i već su zatražene dodatne ulaznice. Očekuje se dobra posjeta, a Komisija za borbu protiv nasilja utakmicu protiv Dinama proglasila je u petak susretom visokog rizika.


Tagovi

SevillaDinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti