Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Ljubičić za Germanijak: "Nisam s Bišćanom nikad pričao zašto me nije zvao, a u Dinamu smo brzo 'kliknuli'. Naslov želimo i prije Poljuda!"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 20.04.23. | 08:40

Dinamov veznjak i bek, jedan od onih koji su obilježili ovu sezonu Modrih, za Germanijak priča o mnogim temama, od odnosa s Bišćanom, napretka u Dinamu, do europskih ambicija, iščekivanju Dalićeva poziva...

Robert Ljubičić jedan je od onih igrača koji su, na neki način, obilježili ovu Dinamovu sezonu. Došao je iz Rapida, odmah zaslužio mjesto u prvih 11, ali na 'krivoj' poziciji, Čačić ga je promovirao u lijevog beka. No, brzo je osvojio srca Dinamovih navijača i suigrača, a svojim igrama privukao i zanimanje HNS-a i Zlatka Dalića, odlučlo je da će u budućnosti igrati za Hrvatsku. Pričali smo s Ljubičićem između pobjede protiv Slavena Belupa i subotnjeg gostovanja na Aldu Drosini u Puli, gdje je Dinamo pod Antom Čačićem nedavno izgubio, a sad će s Igorom Bišćanom 'ganjati' treću pobjedu u nizu.

Nekako se u Maksimiru lakše diše, Hajduk sad zaostaje 12 bodova, nervoza je nestala?

"Da lakše se diše. Ponovno smo na plus 12 u odnosu na prvog pratitelja, ali smo i dalje svjesni da ništa još nije gotovo i fokusirani smo na ono što slijedi, na prvu iduću utakmicu.", priča Ljubičić.

Kako objasniti sve što se događalo u zadnje vrijeme? Prvo ta kriza, izgledao je Dinamo kao ispuhana momčad, a onda protiv Slavena prštao od energije, igrao presing, uzimao druge lopte, imao brzi protok? Vrlo brzo su igrači preuzeli Bišćanovu filozofiju?

"Novi trener kao da nas je napunio nekom pozitivnom energijom. Vratio vjeru u nas i ponovno smo bili pravi. Izgledali smo baš moćno i trebamo težiti da takvi budemo u svim utakmicama do kraja.

Koliko su sami igrači bili krivi za taj loš niz, kako je svlačionica to proživljavala?

"U pobjedi i porazu uvijek smo zajedno. Svi pobjeđujemo, ali i gubimo zajedno. Naravno da nije pošteno reći da je trener bio jedini krivac. Svi snosimo određenu krivicu. Premda, da je bilo malo sreće, sve bi vjerojatno izgledalo puno drugačije. No dobro, taj period je iza nas i sad smo ponovno na pravom putu. Rekli smo si u svlačionici da znamo koliko vrijedimo i da moramo skupiti glave i odigrati pravu, mušku utakmicu. Protiv Lokomotive to je bila baš neka psihička pobjeda, a onda nam se protiv Belupa sve otvorilo i odigrali smo sjajno.

Oglas

Istra 1961 – Dinamo

KLAĐENJE UŽIVO

ODIGRAJ ODMAH!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Što je novi trener pričao igračima kad je došao, kakve zahtjeve stavio pred momčad?

"Trener je kratko u klubu i još se svi upoznajemo, ali odlično smo 'kliknuli' i mislim da se to vidi najbolje na terenu. Treninzi su baš zanimljivi i odlični. Analiza je super i, evo, zasad sve ide kako treba.

Što je Bišćan, zapravo, novoga donio, koje su razlike u odnosu na Čačića?

"A svaki trener ima svoje zahtjeve. Ovdje je i novi stožer pa je dosta toga novo i drugačije. Ali, nekako nam je skinuo teret s leđa i vratio vjeru u nas."

Jedan od prvih Bišćanovih poteza bila je promjena Ljubičićeve pozicije. Napokon se vratio na sredinu terena?

"Uvijek sam govorio da ću igrati što god treba za Dinamo. Ako je to lijevi bek, nema problema, igrat ću to, ali zna se koja je moja prirodna pozicija i naravno da mi je drago što sam i tu sada odigrao dvije utakmice. Nadam se da ću nastaviti s dobrim igrama i da ću bit koristan momčadi. To mi je najbitinije."

Trebali sad ponovno neko vrijeme za prilagodbu na staroj poziciji? Nekad nam se čini da Ljubičić automatski ide prema aut-crti, da je povukao kretnje beka?

"Sigurno mi treba kratka prilagodba, ali igram tu poziciju cijeli svoj život tako da ne mogu reći da imam nekih problema."

Ljubičić je 10 mjeseci u Dinamu. Kako uopće gleda na to razdoblje, je li dolazak u Maksimir premašio njegova očekivanja?

"Pa iskreno - je!. Odmah po dolasku osvojili smo Superkup, zatim igrali Ligu prvaka gdje smo slavili protiv jednog Chelseaja i eto uspio sam postići i pogodak protiv Salzburga, iako nažalost nismopobijedili. Klub je fantastičan, od uvjeta kojih imamo, do suigrača i svih ljudi u klubu. Baš sam presretan. Grad je također odličan premda baš ne stignem uživati u njemu. Svakako, mislim da sam u tih 10 mjeseci i igrački napredovao, igrao sam puno utakmica i to protiv puno zahtjevnih protivnika. Mislim da rastem iz utakmice u utakmicu, zadovoljan sam, dolazak u Dinamo bio je pun pogodak."

Ljubičić s Bišćanom, inače, ima povijest. Ili bolje rečeno, nema je. Naime, kad je upisao dva nastupa za U20 reprezentaciju i čekalo se da igra i za U21, izbornik Bišćan nije ga pozvao. I Ljubičić je odlučio prihvatiti poziv austrijske vrste, zamalo smo ga izgubili. Tek se lani ponovno vratio pod hrvatski grb. Je li ikad s Bišćanom pričao o tom razdoblju, zašto ga nije zvao u hrvatsku U21?

"Ma, nismo pričali o tome. Tako se sve poklopilo, ali evo, meni je najbitnije da sam donio tu odluku i da sam korak bliže da ispunim svoje snove, a to je, naravno, zaigrati u dresu reprezentacije Hrvatske u A selekciji."

Dinamo ima 12 bodova više od Hajduka i velike su šanse da će baš na Poljudu osigurati naslov? To i navijači priželjkuju, a kako na to gleda svlačionica?

"Idemo utakmicu po utakmicu. Cilj je da ne kompliciramo stvarim nego da što prije dođemo do onoga što najviše želimo, a to je jasno naslov prvaka."

Vrlo brzo doći će i najveći izazov, borba za Ligu prvaka. Kako Ljubičiću izgleda ovaj Dinamo u kontekstu Europe, je li momčad već sad dovoljno dobra za novi plasman u

neku skupinu ili su potrebna pojačanja?

"Imamo dobru momčad i sjajne igrače. Trenutno imamo puno mladih igrača, koji su se priključili našem kadru i svi su oni veliki talenti, ali još dosta neiskusni. Znamo da Dinamo na ljetnom transferu radi punom parom pa vjerujem da će biti i nekih dolazaka i odlazaka. Odlaskom nekih stožernih igrača kao što su Ademi i Oršić klub gleda kako da ojača kadar i pripremi momčad za što bolji ulazak u novu sezonu, to je normalno."

Koji su Robertovi osobni ciljevi za karaj ove i početak iduće sezone?

"Glavni cilj je obrana naslova prvaka, a moji osobni da nastavim s dobrim igrama. Nakon toga da se dobro odmorim i pripremim za nove izazove koji nam brzo dolaze."

A reprezentacija? Je li nestrpljiv oko poziva? Očekuje li poziv za Ligu nacija ili tek najesen, je li razgovarao s izbornikom?

"Nisam nesrtrpljiv. Na meni je da radim i svojim igrama zaslužim poziv izbornika. Naravno da sanjam taj trenutak, ali isto tako, dovoljno sam mlad i ponavljam: koncentriran sam samo na svoju igru, na rad utakmice. Vjerujem da je to pravi put i da će, ako opravdam to sve, pozivi sigurno doći."



Tagovi

Robert LjubičićGNK DinamoIgor BišćanIstra 1961HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti