Davor Javorović/PIXSELL
Davor Javorović/PIXSELL

Livaja zabija, a šampionsku energiju donosi mladi as Pukštas

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 09.11.23. | 08:53

Talentirani Amerikanac ponovno je onaj stari nakon ozljede

Nema sumnje da je prva zvijezda dvoboja Osijeka i Hajduka bio Marko Livaja koji je postigao jedini pobjednički gol koji je Splićana podignuo na prvo mjesto. Sami su Bijeli na vrhu, doduše imaju utakmicu više, no na Rujevici se u nedjelju igra derbi Rijeka – Dinamo koji će splitski klub pratiti pomno, pogotovo ukoliko nekoliko sati ranije svladaju Varaždin i odu na plus šest.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hajduk pod trenerom Mislavom Karoglanom igra sve bolje, prezentacija iz prvog poluvremena s Opus Arene, putokaz je za osvajanje naslova koji se u Splitu čeka još od 2005. godine. Možemo samo zamisliti delirij navijača ako Hajduk postane prvak, no dosta je još kola do kraja, no puk bijelih pristaša ima pravo sanjati.

Karoglan je neporažen na klupi Hajduka u dva mandata, u ovom novom ima tri prvenstvene pobjede od 1-0 i prolaz u Kupu u Pločama. Krenuo je idealno, a još ima prostora za napredak, jer Bijeli se kad povedu nesvjesno povuku i upadaju u probleme, ali su se i protiv Rudeša, te sada protiv Osijeka izvukli.

A osim Livaje, jedan igrač jako je bitan u ostvarivanju Hajdukova cilja, a to je mladi Rokas Pukštas (19) koji donosi silnu energiju. On je 'box to box' igrač s izrazitim osjećajem za ulazak iz drugoga plana i radi razliku. Imao je protiv Osijeka nekoliko situacija, pogodio je i vratnicu, no ono što je najbitnije je da je donio silnu energiju u igri Bijelih.

Na početku sezone svojim golovima riješio je derbi u Maksimiru, pa potom i Jadranski derbi u Poljudu u kojemu se ozlijedio te ga nije bilo gotovo tri mjeseca, propustio je zbog problema s koljenom 11 utakmica, a vratio se u porazu protiv Osijeka kada je smijenjen Ivan Leko odigravši čitav susret, premda je preporuka bila da ne igra više od jednog poluvremena. Tko zna da ga je Leko imao čitavo vrijeme, možda ne bi bio bivši, no kod Karoglana će Pukštas opet igrati važnu ulogu.

Sadašnji trener Hajduka najbolje ga poznaje i može najviše izvući iz njega jer on ga je lansirao u kadetima prepoznavši njegov talent koji se odlično razvija i jednog dana će Hajduku donijeti milijune. Debitirao je kod Valdasa Dambrauskasa kada je Karoglan bio pomoćnik, a za sada u Hajduku ima 35 nastupa uz šest golova i četiri asistencije. U početku su ga koristili na krilu, da bi kasnije postao 'šestica' ili 'osmica' što mu više paše zbog već spomenute energije i trke koju donosi.

Odličnu fizičku pripremljenost naslijedio je od roditelja koji su uspješni u trčanju na duge pruge, a otac mu je nastupio na maratonu na Olimpijskim igrama predstavljajući Litvu odakle obitelj vuče korijene, premda svi sad žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pukštasov uzor je Mario Pašalić, posebno voli gledati njegove utakmice i može se reći da su slični zbog polivalentnosti i osjećaju za ulazak iz drugog plana, a san mladog Hajdukova asa je nastupati s Bijelima u Ligi prvaka te biti član američke reprezentacije koja će u svojoj zemlji igrati Svjetsko prvenstvo 2026. godine.



Tagovi

Rokas PukštasHajdukNK OsijekMislav KaroglanIvan LekoHrvatska nogometna ligaNK Varaždin

Ostale Vijesti