Pixsell
Pixsell

Lindon Selahi za Germanijak: "Samopouzdanje nam se polako vraća, Cosmi je u pripremi utakmice smireniji od nas"

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 15.10.22. | 08:03

Pred dvoboj Rijeke i Lokomotive u nedjelju na Rujevici (17.10, MaxSport 1) porazgovarali smo sa standardnim veznjakom Rijeke, povremenima albanskim reprezentativcem Lindonom Selahijem.

Prije početka tekućeg prvenstva većina analiza navodile su kako će se Rijeka i ove sezone boriti za sam prvenstveni vrh, a Lokomotiva će biti prva iza 'velike četvorke' i legitimni kandidat za nastup u Europi. No, međusobni dvoboj na Rujevici (nedjelja, 17.10) obje momčadi dočekuju pri dnu ljestvice. Rijeka je deveta, a Lokomotiva osma, s tek bodom prednosti. Također, utakmicu obje momčadi dočekuju u drukčijim formama.

Dok je nakon vrlo dobrog starta Lokomotiva doživjela rezultatski pad, Rijeka je u prošlom kolu, nakon 10 prvenstvenih utakmica bez pobjede, napokon osjetila slast osvajanja tri boda. U jednoj od najboljih partija sezone u Velikoj Gorici je svladana Gorica s 2:0 i Rijeka je Bikovima prepustila fenjer prvenstvene ljestvice. Prije nego što se okrenemo utakmici protiv Lokomotive, našeg sugovornika iz redova Riječkih bijelih, Lindona Selahija, upitali smo za komentar utakmice u Velikoj Gorici. Kakvo je raspoloženje u momčadi nakon pobjede?

"Jako smo dobro trenirali u tjednu uoči utakmice, jednostavno smo imali drukčiji osjećaj nego do sada. Atmosfera je bila odlična i na treningu je bio prisutan pobjednički duh. Kada pogledate utakmicu protiv Gorice vidite želju kod igrača za pobjedu, borili smo se jedni za druge. To je važno, jer u našoj situaciji najbitnije je vratiti pobjednički mentalitet. Osjećali smo pritisak jer bila je to utakmica dvije momčadi sa začelja ljestvice i morali smo pobijediti. Da smo slučajno izgubili bili bismo u još goroj situaciji. Dobro smo se osjećali na terenu, mogli smo postići još koji gol, ali 2:0 je realan rezultat. Tri boda su bila najvažnija. Trebao nam je taj jedan gol da nam se otvori, mislim da se vidjelo koliko smo sretni nakon što je Prince Ampem zatresao mrežu. Nismo ušli u sezonu kako smo očekivali, uspjeli smo pobijediti Goricu, ali sada moramo biti koncentrirani na iduću utakmicu i moramo se dokazati protiv Lokomotive", govori nam Selahi.

Rijeka je do prošle utakmice bila najneefikasnija momčad lige, prekinula je seriju od četiri utakmice bez gola, što je prilično čudan podatak budući da je u prošloj sezona bila najefikasniji sastav prvenstva, zabila je više od Dinama i čak sedam golova više od Hajduka. Koji je po tebi razlog tako drastično smanjene efikasnosti, izuzev dakako odlazaka Josipa Drmića i Roberta Murića?

"Mislim da igramo drugačiji nogomet. Kada pogledamo prošlu sezonu postizali smo jako puno golova, ali smo isto tako jako puno primali. Bili smo izrazito napadačka ekipa, znali smo postići puno golova, bilo je rezultata poput 6:3 protiv Istre. Ove sezone je drukčije, puno se igrača promijenilo, nismo dobro otvorili sezonu i sad prije svega moramo biti kvalitetni u obrani, a onda razmišljati o napadu. Opet, imali smo utakmicu kao protiv Šibenika gdje smo stvorili veliki broj prilika, trebali smo postići barem tri, četiri gola, ali nismo uspjeli. Sada smo uspjeli pobijediti Goricu, samopouzdanje se polako vraća, ali opet to ništa ne znači ako ne nastavimo istim putem". 

S trenerom Serseom Cosmijem radite već više od mjesec dana, kako gledaš na period pod paskom poznatog i iskusnog talijanskog stručnjaka? Po čemu se razlikuje u odnosu na prethodne trenere u tvojoj karijeri?

"Razlika u odnosu na druge trenere je, rekao bih, u činjenici da priča samo talijanski jezik, pa je to bila velika promjena za nas. Najvažnije je da razumijemo što želi, sad smo već neko vrijeme zajedno i polako usvajamo njegove zahtjeve. Kada pogledate njegovu karijeru bio je trener u Serie A, ima jako puno iskustva. I on ima pritisak zbog rezultata, ali mislim da je u cijeloj situaciji i pripremi utakmica smireniji od igrača i to prenosi na nas. To se vidi kada razgovara s igračima na treningu, najvažnije da znamo što želi i da to prenesemo na teren".

Sada slijedi Lokomotiva, momčad koja ima bod više na prvenstvenoj tablici, ali vas je i pobijedila u prvom dijelu prvenstva s 3:1. Kakva su očekivanja, može li Rijeka nastaviti seriju pobjeda?

"Moramo vrlo ozbiljno shvatiti Lokomotivu jer ako pobijedimo možemo ih preskočiti na ljestvici, ujedno bismo dobili dodatnu dozu samopouzdanja. Kao što sam rekao, loše smo ušli u sezonu, našli smo se u donjem dijelu ljestvice i zato mislim da je ova utakmica još važnija od Gorice. Zašto? U redu, pobijediš jednu utakmicu i to je bilo jako važno, ali sada treba nastaviti s dobrim rezultatima i tako potvrditi da smo na dobrom putu".

Kako bi ti usporedio svoje nastupe u dresu Rijeke prošle i ove sezone?

"Osobno, zadovoljan sam svojim igrama. Nogomet je ekipni sport i kada se momčad dosta promijeni, a te promjene ne prate rezultati, teško je biti zadovoljan. Kada nema rezultata i ako odigraš dobro, nisi zadovoljan. Prošle sezone odigrao sam neke utakmice nakon kojih nisam bio baš zadovoljan, ali smo na kraju pobijedili i onda se sve to zaboravi. Ove sezone bilo je utakmica gdje sam bio zadovoljan svojom igrom, ali smo na kraju izgubili tako da sve to padne u drugi plan. To je nogomet. Važno je da svi zajedno analiziramo što ne radimo dobro i to pokušamo ispraviti".

U cijeloj priči ne smijemo zanemariti podršku Armade i ostalih navijača Rijeke koji su vas možemo reći i fanatično bodrili unatoč najlošijim rezultatima posljednjeg desetljeća. Kako ti i ostatak momčadi gledate na bezrezervnu podršku vaših navijača? Mogu li vam pomoći da dohvatite prvu domaću pobjedu u sezoni?

"Imamo odličnu podršku naših navijača, čak i kada smo igrali loše i gubili utakmice. Razumijem da su nezadovoljni jer oni nas vjerno prate i navijaju, daju sve za klub, a mi im se nismo odužili svojim igrama na terenu. Važno je da ostanu uz nas, vidjeli smo koliko nam je značilo navijanje u Velikoj Gorici. Upravo zato se nadam dobrom odazivu na utakmici protiv Lokomotive i da nas dođu još jednom podržati kao što su to činili cijele sezone".

(Prošlog ljeta dovodilo te se u kontekst prelaska u Panathinaikos u kojem su na kraju završili tvoj bivši suigrač iz kluba Adam Gnezda Čerin, ali i bivši suigrač iz reprezentacije Enis Cokaj. Jesi li upoznat s interesom Panathinaikosa i jesu li ti bivši suigrači prenijeli dojmove kako im je u Ateni?

"U prijelaznom roku uvijek postoje priče i glasine, ali ne bi htio komentirati nikakve navode jer svako toliko se igrači u svim klubovima povezuju s nekim drugim klubom. Dok sam u Rijeci koncentriran sam isključivo na moju klub i moje igre, a drago mi je vidjeti da Čerin i Cokaj dobivaju minutažu i da Panathinaikos jako dobro igra u grčkom prvenstvu. To je na kraju krajeva još jedna potvrda da je HNL dobra liga".

Za kraj, dva pitanja o albanskoj reprezentaciji. Albanija je slavila u svakom od tvoja četiri nastupa za nacionalnu vrstu, a u tekućoj godini reprezentacija nije upisala niti jednu pobjedu. Nadaš li se novom pozivu izbornika i kako komentiraš skupinu Albanije u predstojećim kvalifikacijama za Euro 2024?

"U posljednjih nekoliko reprezentativnih akcija dobio sam pretpoziv, ja uvijek dajem svoj maksimum na terenu i nadam se najboljem, pa tako i u reprezentativnom dresu. S obzirom na to da nisam igrao u proteklim utakmicama ne mogu nešto previše komentirati rezultate i nastupe jer nisam bio dio tih akcija. Što se tiče kvalifikacija za Europsko prvenstvo, kao što se svaki igrač nada pozivu, tako je sportski vjerovati da možemo biti konkurentni. Već u prvoj utakmici gostujemo kod Poljske i mislim da bi dobar rezultat na otvaranju bio od velike važnosti uoči utakmica protiv Moldavije i Farskih Otoka", zaključio je razgovor Selahi koji će u nedjelju 49. put obići dres riječkog prvoligaša.

HNL, 13. kolo

Petak, 14. listopada

Šibenik – Slaven Belupo 0:2

Subota, 15. listopada

Osijek – Istra 1961 16.55

Gorica – Hajduk 19.05

Nedjelja, 16. listopada

Dinamo – Varaždin 15.00

Rijeka – Lokomotiva 17.10

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HMNK RijekaLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHrvatska nogometna ligaHNLLindon Selahi

Ostale Vijesti