Nick Potts/PRESS ASSOCIATION
Nick Potts/PRESS ASSOCIATION

Lider bez kojeg Pep i City ne mogu

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 12.04.23. | 10:28

Portugalac treninge i prehranu shvaća ozbiljno kao njegov sunarodnjak Cristiano Ronaldo, redovito je prvi u klubu, pa tako s oružarom otključava klupske prostorije, a njegova dnevna rutina nalikuje onoj Rafe Nadala tijekom servisa - kada sve mora biti obavljeno zacrtanim redom

Nakon još jednog dramatičnog poraza u Ligi prvaka, ovog puta na posljednjoj stepenici, navijači Manchester Cityja su pomislili ono što su prije njih pomislili i navijači Bayerna dok ih je s klupe vodio ekscentrični ćelavac:

„Pepa i dalje prati prokletstvo Lige prvaka, ovo se ne može nikako drugačije objasniti“.

Jer, poraz protiv Chelseaja u finalu Lige prvaka, u času kada je sve ili barem većina toga išla u njihovu korist je razočaravajući rezultat. Ono, poraz kojeg osjećaš u želucu, poraz zbog kojeg se noćima budiš obliven znojem i bolnim saznanjem da si bio tako prokleto blizu. A nisi uspio. I nema tko se u plavom dijelu Manchestera nije tako osjećao. Izuzev valjda jedine osobe.

Nakon što je doživio jedan od najtežih poraza u karijeri, stoper Cityja Ruben Dias dao je, pa, ono što se prvoloptaški može protumačiti kao izlizana floskula, a od kakavih se i novinarima i javnosti redovito diže kosa na glavi.

„Nismo izgubili ovo finale, samo smo došli korak bliže osvajanju titule“, izjava je Portugalca od koje se navijačima Cityja dodatno smučilo.

I potpisnik ovih redaka je natrčao na tu izjavu nakon utakmice i ista mi je pomisao prošla kroz glavu.

Nakon nekog vremena mi je na You Tubeu izletio dokumentarni serijal naslova „Champions again“, a koja se bavi Cityjevom sezonom 2020./2021. i tijekom koje su kamere pratile igrače, stožer i upravu kluba tijekom cijele sezone. Serijal pruža uvid u rad prve momčadi i stručnog stožera, ali i njihove dnevne rutine, te se mogu čuti razmišljanja i emocije aktera uoči i nakon važnih utakmica.

Glavni lik jedne od epizoda je i spomenuti Dias, inače nevjerojatno posvećen tip, s relativno blagim OKP-om. Treninge i prehranu shvaća ozbiljno kao njegov sunarodnjak Cristiano Ronaldo, redovito je prvi u klubu, pa tako s oružarom otključava klupske prostorije, a njegova dnevna rutina nalikuje onoj Rafe Nadala tijekom servisa - kada sve mora biti obavljeno zacrtanim redom.

No Dias je i tip sa sjajnim humorom i onaj koji je jedan od najvećih pozitivaca u Cityjevoj svlačionici. Iznimno cijenjen i od suigrača i trenera i zaposlenika kluba. I kada zagrebete malo dublje ispod površine, ubrzo shvatite kako ona izjava nakon poraza od Chelseaja nije nikakva floskula, nego Diazov pristup nogometu, pa i životu.

„Uvijek pozitivno razmišljam, to me i dovelo do ovog gdje sam sada“, pojašnjava Portugalac svoj mindset.

No da se razumijemo, Dias je i poprilično dobar nogometaš, a čiji angažman na terenu često prođe ispod radara. Sinoć je protiv Bayerna, recimo, ponudio pravu defenzivnu kliniku, no svejedno se danas slave Rodri, Erling Haaland i Bernardo Silva.

No Dias je odigrao baš majstorski.

Problem za Bayern Thomasa Tuchela je bio taj da su u suparničkom kaznenom prostoru odradili više-manje sve po P.S.-u, ali tu se uvijek nekako stvorio Dias.

Primjerice, kod 0:0 Musiala je odlučio pucati iz solidne situacije, Ederson je već bio na krivoj nozi, ali Dias je ispružio nogu i odbio njegov pokušaj. 

Na početku drugog poluvremena je djelovalo kao da je Bayern spreman izjednačiti. Imali su Bavarci momentum i inicijativu, a Leroy Sane je prednjačio u probojima po boku. Tako je jednom prilikom nabacio u kazneni prostor, na glavu Kingsleya Comana, čiji je pokušaj zaustavio upravo Dias.

U nastavku je Bayern još jednom prilikom istrčao u brzi kontranapad, Serge Gnabry je nadirao u kazneni prostor, no uz njega je bio Dias koji ga je ispratio u sprintu i na koncu uklizao na vrijeme kako bi ga blokirao.

Kasnije je Portugalac blokirao i dalekometni pokušaj Joshue Kimmicha

Jasno, nije Dias jedini spašavao gol Cityja. Ederson je bio sjajan na vratima, Nathan Ake je također odigrao bez greške, kao i Manuel Akanji i sjajni John Stones.

Ali ima nešto magično u tome što radi Dias, iako se radi o braniču. Stalnom komunikacijom sa suigračima, pozitivnim stavom i govorom tijela daje svojim suigračima dodatnu sigurnost, a igrački je redovito na potrebnoj razini.

Dok je god madridski Real živ u Ligi prvaka, nitko drugi ne može biti favorit u Ligi prvaka. Međutim, ostanu li Građani na ovoj razini, možda je ipak ovo sezona u kojoj će napraviti i taj posljednji korak, a Pep konačno razbiti to 'prokletstvo'. Uz Diasa kao lidera ove momčadi - točno onakvog kakav je potreban Pepu i Cityju.



Tagovi

Liga prvakaManchester CityBayernRuben Dias

Ostale Vijesti