Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Liber i Lepinjica u osvetničkoj misiji, Ferrari 20 vozit će danas Kušek Apašom (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 24.09.23. | 08:07

Rijeka čeka na svoju prvu gostujuću pobjedu ove sezone, dok je Ferenčina - vjerovali ili ne - posljednju pobjedu u HNL-u (kao glavni trener) ostvario prije - 11 godina!

Pretposljednju utakmicu devetog kola HNL-a u Koprivnici će odigrati Slaven Belupo i Rijeka. U okršaju najboljih prijatelja Roya Ferenčine i Željka Sopića popusta neće biti, nekadašnji suradnici bit će dobri jedan prema drugome sve do onog trenutka kad glavni arbitar Duje Strukan (Split) ne označi početak utakmice, nakon čega će i jedan i drugi trener napraviti sve u svojoj moći da njihove momčadi dođu do svoje druge uzastopne pobjede.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Slaven Belupo je, nakon dva vezana poraza u HNL-u od Lokomotive i Dinama, tijekom tjedna svladao Moslavinu (4-2) u Hrvatskom nogometnom kupu, a trenera Ferenčinu je sigurno obradovalo da su četiri pogotka zabila četiri različita strijelca (Štefulj 28., Mioč 30., Hoxha 35., Štrkalj 62.). To slavlje bilo je važno za današnjeg domaćina, ponajviše zbog pumpanja samopouzdanja uoči onoga što ih čeka u HNL-u, ali ono što je moglo zabrinuti Ferenčinu su ta dva primljena pogotka u posljednjih 15 minuta. Farmaceuti imaju najgoru obranu HNL-a, u prosjeku primaju 2.6 pogodaka po utakmici, dok s druge strane Rijeka ima drugi najbolji napad lige s postignuta 2.4 pogotka u prosjeku.

Iako su oba trenera najavila da u današnjem ogledu idu po sva tri boda, momčad s Kvarnera ipak ima status favorita. Sopić ne može računati na ozlijeđene Čabraju i Petroviča (možda i načetog Grgića), dok Ferenčina nema na raspolaganju standardnog stopera Međimoreca.

U današnjem ogledu će pod posebnim povećalom biti dvojica bivših igrača Rijeke, Ivan Lepinjica i Adrian Liber. Lepinjica je prošle sezone bio na posudbi u Arminiji, ali se vratio na Kvarner nakon godinu dana budući da je momčad iz Bielefelda izgubila drugoligaški status. Njegove uvjerljivo najbolje partije Riječani su gledali u drugom dijelu sezone 18./19. kad je silom neprilika vraćen s posudbe iz Zadra, da bi onda u Rijeci odmah ugrabio status prvotimca i pokazao svu raskoš svog talenta. Njegove su igre bile takve da su ga uživo dolazili gledati skauti najboljih svjetskih klubova, čak je i Tottenham poslao svoje predstavnike na Rujevicu u nekoliko navrata, ali s vremenom se ‘magija’ izgubila, a interes europskih velikana ugasio. U Koprivnicu je došao prvotno kako bi vratio kontinuitet, a onda i kako bi pokazao svima koji su ga već otpisali (iako mu je tek 24!?) da njegov vrhunac nije HNL, već nešto puno više od toga. Farmaceuti su izgubili Marinu zbog svađe s bivšim strategom Monizom, ali su sada dobili igrača sličnih (odnosno istih) karakteristika koji je puno mlađi i koji ima puno veći potencijal. I preprodajnu vrijednost, naravno.

Što se tiče Adriana Libera, njegov je slučaj ipak nešto drugačiji. Kad je riječ o poziciji, obojica su veznjaci, ali Lepinjica je klasična ‘šestica’, dok Liber najbolje od sebe može dati na poziciji ‘desetke’ ili ‘osmice’. Svi koji Adriana poznaju ističu kako je riječ o velikom radniku, poštenom, skromnom i bistrom mladiću koji se nije baš slučajno tako oduševio Sergeja Jakirovića. Današnji trener Dinama je u siječnju izabrao Libera ispred Halilovića kao svojevrsnu zamjenu za Niku Jankovića na mjestu desetke, ali nakon što je napustio Rijeku, a Liber dotad nije uspio postati nešto više od povremenog jockera koji bi u igru ušao u drugom dijelu utakmice kako bi podigao ritam, rastanak se činio kao najbolje rješenje. Vrata Rujevice će ovom mladiću uvijek biti otvorena, a ako Ferenčina bude imao strpljenja s njim, u bivšem U21 reprezentativcu bi mogao dobiti ogromno pojačanje. Iako će mnogi reći da mu nedostaje još pokoji kilogram, Liberov forte nikad nije bila fizika, već tehnika. Riječanin oduševljava kontrolom lopte na malom prostoru te osjećajem za igru. Farmaceuti imaju problema u kreaciji, ali sada je Liber tu, stoga bi se stvari po tom pitanju trebale popraviti.

Što se tiče gostiju s Kvarnera, oni su u Koprivnicu otputovali prepuni samopouzdanja nakon prošlotjednog slavlja protiv Osijeka. U ogledu protiv Bijelo-plavih briljirao je Marko Pjaca, igrač enormne kvalitete koji je – i to bez ikakve sumnje – već sada jedan od najboljih igrača HNL-a. A još je daleko od svojih 100 posto. Pjaca je tehničar, fizikalac, realizator, dribler… Pjaca je sve. Svi znaju njegovu priču, nepotrebno je opet trošiti slova na te nesretne ozljede i čega su ga sve koštale, ali usprkos svim tim traumama i turbulentnim godinama koje su iza njega, on je i dalje ‘gladan’. Još uvijek u nekim trenucima djeluje ‘kruto’, ali to je očekivano, ipak mora proći neko vrijeme da se u potpunosti opusti. Ali, kad se to dogodi, devet od 10 klubova u HNL-u radi toga neće biti sretno. Sopić ga poznaje već godinama, zna što sve može i koliko razumije nogometnu igru, a na njemu je da mu maksimalno olakša i da sada, dok još uvijek nije sve sjelo na svoje mjesto, igru Rijeke podredi onom najboljem. A to je Marko Pjaca.

Nadalje, ono što je fenomenalno u slučaju bivšeg/budućeg Vatrenog je to što se on ne libi preuzeti odgovornost i što svi mladi i talentirani igrači koje Rijeka ima u svojoj navali (Fruk, Janković, Pašalić, Ivanović…) sada imaju koga od koga učiti. Očekuje se da će Pjaca startati i u ovoj utakmici, ali vjerojatno će ga Sopić, neovisno o rezultatu, u jednom trenutku povući s terena. Korak po korak, minutu po minutu, utakmicu po utakmicu… Sopić možda sada ima ‘Ferrari 20’ u svojoj garaži, ali ni najbolji auti na svijetu ne mogu ‘iz prve u petu’. Vidjeli smo ‘kako ide’ protiv Osijeka kad je bio u drugoj ili trećoj, što će tek biti kad se ‘mašina’ u potpunosti zagrije…

Spomenimo za kraj kako se Sopiću za ovu utakmicu vraća Veldin Hodža koji je u svojem posljednjem nastupu (U21 reprezentacija) upisao pogodak i asistenciju pa tako trener Riječana ima slatke brige uoči okršaja sa svojim najboljim prijateljem.

Utakmica počinje u 17 sati s izravnim prijenosom na Max Sportu 1. Glavni sudac je Duje Strukan (Split), pomoćnici Dario Kolarević (Zagreb) i Dominik Benković (Zaprešić), dok je četvrti sudac Antonio Škobić (Osijek). VAR sudac je VAR Dario Bel (Osijek), a AVAR Marjan Tomas (Vladislavci). Davor Ivić (Sisak) je delegate utakmice, a kontrolor suđenja Alojzije Šupraha (Kolan).

Očekivani sastavi:

Slaven Belupo (4-3-3):

 


Rijeka (4-3-3):




Tagovi

Slaven BelupoHNK RijekaRijekaMarko PjacaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti