Action Images / Carl Recine
Action Images / Carl Recine

La Gazzetta: Modrić i Neymar – kakva predstava, dva različita načina za biti fenomenalan

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 09.12.22. | 09:37

Tehnika, klasa i vizija igre za osvajača Zlatne lopte 2018. te fantazija, dribling i golovi za Brazilca koji se najviše približio Peleu, najavljuju tako danas Talijani četvrtfinalni ogled Hrvatske i Brazila

S nestrpljenjem iščekujemo 16 sati i četvrtfinalu utakmicu Hrvatske protiv Brazila u Kataru. Danas je cijeli nogometni svijet spreman za taj ogled u kojem će imati prilike vidjeti sudar nekih od najboljih nogometaša današnjice. Za talijanski La Gazzettu dello Sport to su dvije desetke reprezentacija, Luke Modrića s jedne strane i Neymara s druge.

„Broj 10 zamišljamo kao kreativan i briljantan, ali deset ih može biti na tisuću načina, kao što pokazuju Luka Modrić i Neymar. Ono što čini veliku razliku između njih je Modrićeva Zlatna lopta iz 2018. godine kad je razbio dominaciju Cristiana Ronalda i Lea Messija koji su desetljeće bili neprikosnoveni osvajači ove nagrade. Neymar je nekoliko puta bio blizu, kao treći 2015. i 2017., nikad nije bio u ozbiljnoj konkurenciji, a Svjetsko prvenstvo 2022. možda je posljednja prilika da je osvoji. Ako odvuče Brazil do šestog naslova, Zlatna lopta će doći kao posljedica. Modrić, treći kotač između Ronalda i Messija, danas će biti Neymarova pretposljednja prepreka prije polufinala i finala“, započinje La Gazzetta ovu najavu utakmice.

Analizirali su njihove tehničke raznolikosti. Kod hrvatskog veznjaka istaknuli su tehniku, klasu i viziju igre dok su Neymaru podvukli dribling, fantaziju i golove.

„Luka Modrić hrvatski je igrač s najviše vraćenih lopti u posjed na ovom Svjetskom prvenstvu (32). Neymar je, uz Raphinhu, brazilski igrač s najviše pobjedničkih duela na Svjetskom prvenstvu (14). Antitetički, suprotni brojevi, koji definiraju tehničku raznolikost između njih dvoje. Modrić je redatelj tendencije desetke, a u sebi nosi šifre stare osmice. Strahovit je u distribuciji i konstrukciji, vidi prostore u kojima se čini da su samo blokade. I troši se na vraćanje lopte, kao što pokazuju 32 gore spomenuta oporavka. Neymar je klasična desetka, nosi loptu i voli dribling poput staromodnog krila. Drži loptu kako mu se svidi, ne prihvaća govor od dva maksimalno tri dodira. Tite ju je definirao kao 'technical liderança', tehničku komandu, i kao takvu ju je prihvatio, svjestan da nijedan trener mogao suprotstaviti nadahnuću Neymara, ako ne i uz isključenje. Neymar ima fizičku potrebu za jedan na jedan, on to traži, a tuku ga jer pokazuje svoju vještinu. U Kataru je izbivao dvije utakmice zbog ozljede. Modrić smije igrati samo ako je funkcionalan za igru“, piše dalje talijanski list.

Sjetili su se i poveznice između njih dvojice, a to je teško djetinjstvo.

„Neymar i Modrić dijele sjećanje na teško djetinjstvo za obojicu. Modrić je odrastao pod bombama Domovinskog rata. Kao dijete čuo je srpske rakete kako padaju na njegov rodni Zadar. Njegov djed Luka, čije ime nosi, ubijen je, a kuća mu je spaljena. Pročitao je ploče s natpisom: 'Pozor, mine!'. Živio je kao prognanik u hotelu na obali i tamo se sjećaju kako je taj plavokosi dječak uvijek imao loptu sa sobom i nije prestao driblati, čak ni u hotelskim hodnicima. Nogomet kao utočište i bijeg od užasa. Neymar je bio dijete u Praia Grande, uz more u blizini Santosa, u četvrti Jardim Gloria, mjestu koje nije bilo baš mirno. Nije bila neuobičajena pojava leševa u odvodima nakon nasilnih noći. Posljednjih godina Neymar je financirao socijalne projekte, za medicinsku, školsku i sportsku pomoć, i situacija se popravila.Danas djeca nose žute majice s natpisom Instituto Projeto Neymar Jr., zaklada prvaka. Jardim Gloria, kako čitamo u raznim reportažama, ipak je ostala "Krakolandija", tamo mnogi klinci konzumiraju najgore droge. A degradacija ostaje vidljiva, između beskućnika i prizora običnog svakodnevnog nasilja. Neymar se spasio nogometom, ulaskom u rasadnik Santosa, Peleove momčadi.“

Na kraju su usporedili njihov pristup nogometu. Za Modrića pišu kako su mu zbog godina horizonti usku, spominju da mu je ovo vjerojatno zadnje Svjetsko prvenstvo, a Neymar je još prije dolaska u Katar dao do znanja da mu je ovo zadnje. Dok se u klubu ponaša razulareno, odlazi na partyje i prakticira poker natjecanja, u reprezentaciji je Neymar apsolutni profesionalac. Totalno je posvećen i zaradio je poštovanje suigrača u reprezentaciji, navodi La Gazzetta.

„Modrić je vođa Hrvatske, kapetan u punom mandatu i svakom pogledu. Neymar vježba 'technical leadença' u kojem ga je Tite prepoznao i reakcija na tešku ozljedu u prvoj utakmici, protiv Srbije, zaradila mu je divljenje grupe. Mlađi igrači bili su impresionirani odlučnošću kojom je Neymar kratio vrijeme. U noći uganuća gležnja je plakao, potom dane provodio na liječenju i s fizioterapeutima. Odustao je od etikete bezobzirnog prvaka, izlazaka i pokera, osnovnih načela nekih njegovih večeri u Parizu. U Kataru se s trideset godina ponašao kao superprofesionalac, inspiriran željom da osvoji Svjetsko prvenstvo koje bi mu omogućilo ulazak u krug najvećih. U tom smislu približio se Modriću i njegovoj auri totalnog vođe, na terenu i izvan njega. Danas će teren pokazati tko je od njih dvojice više broj 10, makar samo u Kataru“, zaključuje La Gazzetta.



Tagovi

HrvatskaBrazilSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti