Krenuli u Zaprešiću, a završili u Real Madridu, Liverpoolu, Arsenalu, Stuttgartu…

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 21.01.19. | 10:40

Iako je Komnen Andrić prvi igrač srpske nacionalnosti koji je od osamostaljenja Hrvatske stigao u Dinamo, svakako nije prvi, a sigurni smo niti zadnji igrač koji je u Dinamo stigao iz zaprešićkog Intera. Prijateljski odnos između zagrebačkog i zaprešićkog prvoligaša započeo je još u bivšoj državi, dok se Inter zvao Jugokeramika, a kulminirao je u 2000. kada se Div iz predgrađa nakon nekoliko godina odsustva vratio u prvu ligu.

> Dolaskom u Hrvatsku dokazao sam da se ne bojim, bit ću prvi napadač Dinama!

Doduše, većina igrača koja su iz Intera došla u Dinamo vratila su se s posudbe u najtrofejniji hrvatski klub, no bilo je i nekih direktnih transfera, poput Antuna Palića 2011. za 400 tisuća eura, koliko je Dinamo platio i za Brazilca Doda godinu ranije, odnosno za Iliju Sivonjića na zimu 2009. Kako god bilo, povijest bilježi mnogo izvanserijskih igrača koji su kasnije ostvarili top karijere, a koji su iz Zaprešića prešli u zagrebački Dinamo ili su u jednom trenutku svojeg životnog puta igrali u Zaprešiću.

Mi smo se odlučili za idealnu postavu igrača koji su iz Intera prelazili u Dinamo, neovisno o tome jesu li se u maksimirski klub vračali s posudbe, jesu li dolazili kao slobodni igrači ili je za njih plaćena odšteta. Iznimka je jedino Mislav Oršić koji je krenuo u Interu, a u Dinamo je stigao zaobilaznim putem.

Zanimljivo, nekoliko je golmana u svojoj karijeri nosilo dres Dinama i Intera, međutim, samo se jedan – i to na vrlo kratko – vratio s posudbe iz Zaprešića u Zagreb. Radi se o Tomislavu Vranjiću, kojeg je Dinamo posudio Interu na ljeto 2007., a ovaj se Vinkovčanin vratio u Zagreb godinu dana kasnije da bi već sljedećeg dana prešao u grčku Larisu.

Iz Dinama u Inter su, pak, direktno otišli Marko Šarlija i Neven Vuljanko, a Ivan Kelava je aktualni član Diva iz predgrađa. Za potrebe ovog teksta u našu imaginarnu momčad stavili smo Vranjića jer se on jedini vratio iz Intera u Dinamo, makar na samo jedan dan…

No, ostatak momčadi nije bio problem složiti. Na poziciji desnog beka stoji Mihael Mikić, jedan od najtrofejnijih igrača Dinama svih vremena pravu slavu doživio je u smiraj karijere igrajući 10 godina za japansku Hiroshimu. Mikić je u Dinamo, tadašnju Croatiju, stigao iz Intera kao 17 godišnjak, a već godinu dana kasnije postigao je povijesni pogodak Dinama u Ligi prvaka, u 3:1 pobjedi protiv Porta na Maksimiru.

Na lijevoj strani nalazi se Hrvoje Čale. Umirovljeni bivši reprezentativac otišao je u Inter na posudbu 2004., zajedno s Lukom Modrićem i Vedranom Ćorlukom, da bi na zimu s Modrićem bio vraćen u Maksimirsku 128, sve kako bi se izbjegla liga za ostanak. Scenarij je poznat, Dinamo je ostvario najlošiji rezultat u 1.HNL, a Inter je bez Modrića i Čalea propustio osvojiti povijesni naslov i na kraju završio drugi iza Hajduka.

Na stoperskim pozicijama uz Ćorluku, koji je u Zaprešiću proveo cijelu sezonu 2004./05., stoji Dejan Lovren koji je u Inter otišao 2006. kao 17-godišnjak i tamo se zadržao čak dvije godine. Lovren je  danas član Liverpoola, vodeće momčadi Premiershipa i aktualni je viceprvak Europe i svijeta.

Stižemo do veze. Na desno krilo stavili smo Marija Jurića, vođu Hrvatskog nogometnog sindikata, koji je u Dinamo prešao 1999. kao već etablirani 23-godišnjak. No, Jurić se u Dinamu nije naigrao iako je u Maksimiru proveo četiri godine, da bi 2003. prešao u ruski Šinnik za 600 tisuća eura.

Lijevo je današnji prvotimac Dinama Mislav Oršić koji u Maksimir nije stigao direktno, već okolnim putem preko Spezije, Rijeke, Celja, Jeonnama, Yataija i Ulsana. Oršić je danas neizostavni član Bjeličine standardne postave koja je izborila povijesno proljeće.

Najjači igrač ove imaginarne momčadi bez konkurencije je Luka Modrić, najbolji igrač svijeta u 2018. po svim relevantnim izborima i kategorijama. Iako je godinu ranije, s 18 na leđima, proglašen najboljim igračem neugodne Pemijer lige BiH, to nije bilo dovoljno za mjesto u Dinamu te ga je maksimirska struka 2004. poslala na još jedu posudbu, ovaj puta u susjedstvo. Modrić je bio najbolji igrač Intera koji je veliki dio jeseni vodio na prvoligaškoj ljestvici i s Hajdukom bio u igri za naslov prvaka. No, Modrić je nakon odlične polusezone povučen natrag u Dinamo s kojim je sezonu kasnije osvojio svoj prvi naslov u karijeri…

Modriću leđa drži Zvonimir Soldo, proslavljeni brončani reprezentativac u Zaprešiću je proveo čak četiri sezone, s tadašnjim Inkerom osvojio je i prvi Hrvatski nogometni kup, da bi se 1994. vratio u Dinamo, osvojio jedan naslov i 1996. izborio transfer u Stuttgart u kojem je nosio kapetansku traku i završio bogatu karijeru.

Prvi napadač ove momčadi je Eduardo da Silva. Dinamo ga je doveo kao 16-godišnjaka, nakon čega ga je slao na posudbu u Brazil, pa u Croatiju Sesvete da bi 2002. kao 19-godišnjak otišao u Inter. U Zaprešiću je iskazao svoje golgeterske sposobnosti i brzo se vratio u Maksimir u kojem je igrao do 2007. kada je izborio lukrativni transfer u Arsenal.

I tu stižemo do Andrića, ovaj Srbijanac karijeru je počeo u Radničkom iz Niža, zatim je igrao za OFK Beograd, Beleneses i Žalgiris, a u Inter je stigao na ljeto 2017. Prošle sezone zabio je 10 golova u 20 utakmica, a ove je još popravio svoj učinak i zabio je 11 u 19 utakmica.

Od ostalih igrača koji su na neki način prelazili iz Intera u Dinamo, osim ranije spomenuti Doda, Sivonjića i Palića, još bismo trebali navesti Tomslava Gondžića, Patrice Kwedija, Tea Krduma, Mirsolava Šarića, Brazilca Osmara

Od igrača koji su prve nogometne korake napravili u Zaprešiću ili su se tamo igrački afirmirali, neki su napravili elitne nogometne karijere, neki su ostvarili solidne, a neki, poput Gondžića i Sivonjića, nikada nisu ostvarili svoj puni potencijal.

Vidjet ćemo u koju ćemo od tih kategorija u bližoj budućnosti svrstati Andrića…

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamoTomislav VranjićMihael MikićVedran ĆorlukaDejan LovrenHrvoje ČaleMario JurićZvonimir SoldoLuka ModrićMislav OršićEduardo da SilvaKomnen AndrićIlija SivonjićDodoInter Zaprešić

Ostale Vijesti