Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Kopić je u Rovinju koristio 29 igrača, istaknula se četvorka iz 'sjene'

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 20.01.22. | 09:08

Pred Dinamom je još 'generalka' na Maksimiru.

Tri pobjede iz tri utakmice i gol-razlika 9:2, rezime je Dinamovih rovinjskih priprema na kojima su Plavi svladali tri slovenska prvoligaša, trećeplasiranu Olimpiju s 2:0, drugi Koper s 4:2 i šeste Domžale s 3:0.

Deni Jurić najbolji je strijelac istarskog dijela Dinamovih priprema s tri pogotka, a još šest igrača zabilo je jedan – Luka Menalo, Marko Bulat, Komnen Andrić, Dario Špikić, Petar Bočkaj i Marko Tolić. Zanimljivo, sedam od devet pogodaka Dinamo je zabio u nastavku tri rovinjske utakmice.

U sva tri navrata, Kopić je momčad postavio u 3-5-2 formaciju koja se, ovisno o igračima na terenu, modificirala u 3-1-4-2 odnosno 3-4-1-2. Recimo, kada je Luka Ivanušec, starter u sve tri utakmice, u vezi krenuo s Josipom Mišićem i Markom Bulatom, igrao je klasičnu desetku, dok je u druge dvije varijante igrao 'osmicu' u paru s Arijanom Ademijem i Martinom Baturinom, dok su im leđa čuvali Mišić odnosno Fran Tomek. Dinamo je na pripremama igrao s velikim brojem dodavanja po podu, s vrlo malo preskakanja igre, a središnju figuru u kreaciji napada ove momčadi definitivno je preuzeo Luka Ivanušec, igrač od kojeg se najviše očekuje u proljetnom dijelu prvenstva.

Kopić je na rovinjskim pripremama koristio 29 igrača. Danijel Zagorac, Kevin Theophile Catherine, Bartol Franjić, Rasmus Lauritsen, Emir Dilaver, Petar Bočkaj, Amer Gojak, Marko Bulat, Mislav Oršić i Deni Jurić odigrali su po tri poluvremena, a Nikola Čavlina, Stefan Milić, Daniel Štefulj, Fran Tomek, Tomislav Duvnjak i Josip Barišić dobili po 45 minuta.

Petar Bočkaj potvrdio je da će biti pojačanje, u drugoj utakmici zabio je majstorski pogodak, gurnuvši suparniku loptu kroz noge. Dominirao je lijevom stranom, ubacivao je i probijao suparničke obrane. Dinamova igra donosi dodatnu dimenziju s Bočkajem na terenu. Ove pripreme su pokazale da će bokovi igrati bitnu ulogu u Kopićevoj taktičkoj formaciji. Dario Špikić nametnuo se na desnoj strani kao ofenzivnije rješenje od Stefana Ristovskog, koji je u dvoboju protiv Domžala ponovno dokazao da može adekvatno pokriti i poziciju desnog stopera. Na lijevoj strani osim Bočkaja iskazao se Luka Menalo koji je posebno dobro odigrao na otvaranju priprema protiv Olimpije, a vrlo raspoložen, iako bez konkretnog učinka, bio je i protiv Kopera.

Kao najveće dobitnike ovih priprema možemo okarakterizirati četiri igrača.

Deni Jurić sjajno je iskoristio svoju minutažu. U 135 minuta provedenih na terenu zabio je tri gola i upisao asistenciju. Potvrdio je svoje realizatorske sposobnosti, rutinski je rješavao šanse u kojima se našao. Riječ je o klasičnom centarforu koji, osim što zna zabiti, igra dobro leđima okrenut golu, zna zadržati loptu i proigrati suigrače. Dobro se snalazi u igri s partnerom u napadu.

Marko Bulat potvrdio je potencijal zbog kojeg ga je Dinamo još prošle zime kupio od Šibenika za 2.2 milijuna eura. 20-godišnjem Šibenčaninu kao da je trebalo neko vrijeme da se opusti i pokaže svu raskoš svojeg talenta. Na sve tri utakmice bio je rastrčan, lucidan, pucao je sa svih pozicija, proigravao suigrače, dobro je odradio sve defenzivne i ofenzivne zadaće, a cjelokupni dojam začinio je lijepim golom i još ljepšom asistencijom u pobjedi nad Koperom.

Iznimno rastrčan i raspoložen bio je još jedan mladi reprezentativac, 18-godišnji Martin Baturina. Ovaj 'klinac' još uvijek nije dobio adekvatnu šansu u seniorskoj momčadi kluba. Talent je nemoguće ne vidjeti, igra dobro u oba smjera, a posebno je okomit i agilan u napadu. Ima snažan udarac, a čini se da je dosta napredovao u fizičkom aspektu svoje igre.

Marko Tolić dobio je priliku u posljednje dvije utakmice i u obje se iskazao. Posebno je zapažen bio u dvoboju protiv Domžala kada je igrao još bliže golu i kada je imao ulogu povučene špice. Zabio je impresivan gol, kada je presjekao dodavanje Domžala, sjajnim potezom izbacio suparničkog igrača i rutinski pogodio za 2:0. Možda je napokon stiglo vrijeme igrača o čijem talentu svi imaju samo riječi hvale.

Obrana je, izuzev dvije slabe reakcije u dvoboju protiv Kopera koje su rezultirale primljenim golovima i jedne protiv Domžala koju je spasio Livaković, odigrala jako dobro. U Kopićevom mandatu Dinamo je zabilježio šest 'clean sheetova' u osam utakmica. Dvije od tri u prijateljskim utakmicama, doduše, no očito je igra s trojicom u liniji Dinamu donijela pomak u tom segmentu igre. Podsjetimo, u 11 utakmica prije West Hama u Londonu, i prve utakmice Dinama bez primljenog gola, Plavi nisu primili pogodak u samo jednoj. U igri s trojicom u zadnjoj liniji Dinamovi stoperi nerijetko su preuzimali 'rizik' i s loptom ulazili duboko u suparničku polovicu. Više manje svi Dinamovi stoperi, izuzev Rasmusa Lauritstena i Emira Dilavera, po potrebi su znali igrati bekove, stoga im ni izvlačenje na bokove nije bila nepoznanica ni na ovim pripremama.

Izuzev Jurića, napadači su ostali dužni. Komnen Andrić i Bruno Petković odigrali su po jedno dobro poluvrijeme, Oršić je pokazao nekako najmanje od svih. No, on je ionako najbolji kada je to najpotrebnije. Napadači su nerijetko mijenjali svoje pozicije. Oršić i Petković bit će udarne napadačke igle Dinama na proljeće, Andrić je već zakucao na prvi sastav, a na njena vrata sve više kuca i Jurić. A nije tajna da Željko Kopić na toj poziciji želi dovesti još jedno 'kapitalno' pojačanje. Priča o Ojedi ponovno se aktualizirala....

Pred Dinamom je još jedna utakmica nakon koje ćemo moći donijeti konačni rezime Dinamovih priprema za nastavak nikad uzbudljive sezone HNL-a. Kopić raspolaže sa širokim kadrom i u drugom dijelu sezone svjedočit ćemo sigurno brojnim rotacijama u Dinamovim sastavima. Priliku protiv Sturma, Kopić je najavio, dobit će više manje svi igrači na koje se računa u nastavku sezone. No, već sada, s obzirom na odigrane tri utakmice na pripremama možemo se 'poigrati' s momčadi koja bi mogla istrčati protiv Rijeke na otvaranju drugog dijela sezone 30. siječnja na Maksimiru.

11. siječnja: Dinamo – Olimpija 2:0 (Menalo 66’, Jurić 67’)

Zagorac – Theophile, Dilaver, Franjić – Špikić, Baturina, Tomek, Bočkaj – Ivanušec – Oršić, Petković (u drugom dijelu: Čavlina – Milić, Lauritsen, Perić – Moharrami, Duvnjak, Gojak, Bulat, Menalo – Barišić, Jurić)

16. siječnja: Dinamo – Koper 4:2 (Bulat 12’, Andrić 42’, Špikić 59’, Bočkaj 90/ Colley 15’, Kubala 66’)

Zagorac – Theophile, Lauritsen, Franjić – Ristovski, Gojak, Bulat, Menalo – Ivanušec – Andrić, Jurić (u drugom dijelu: Livaković – Šutalo, Dilaver, Perić – Špikić, Mišić, Ademi, Bočkaj – Tolić – Petković, Oršić)

19. siječnja: Dinamo - Domžale 3:0 (Jurić 57', 62', Tolić 62')

Livaković – Theophile, Šutalo, Franjić – Špikić, Ademi, Mišić, Bočkaj – Ivanušec – Oršić, Andrić (u drugom dijelu: Zagorac – Ristovski, Lauritsen, Dilaver – Moharrami, Gojak, Bulat, Baturina, Štefulj – Tolić – Jurić)


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti