Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Kopić: Igrat ćemo 3-5-2, Tolić će nam biti ‘lutalica’, a prodaja nekog poput Oršića nije tema

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 21.01.22. | 08:46

Trener i sportski direktor Modrih osvrnuo se na istarski dio priprema, a prokomentirao je i prijelazni rok i domaće suparnike.

“Vjerujem da ćemo gledati dobar i kvalitetan Dinamo, koji će biti sposoban kontrolirati ritam utakmica, nametnuti se suparniku”, kazao je Željko Kopić u intervjuu tiskanom izdanju Sportskih novosti nakon povratka Dinamovih nogometaša iz Rovinja, s istarskog dijela priprema.

Trener Modrih dodao je da su nezahvalne usporedbe s jesenskim dijelom sezone, zbog velikog broja otegotnih okolnosti, ali da je samo ispadanje iz Kupa neuspjeh.

“Prezimili smo u Europi i na prvom smo mjestu u domaćem prvenstvu, od nas se očekuje naslov prvaka, a želimo se i kvalitetno suprotstaviti Sevilli. Vjerujem da će na proljeće svi naši navijači gledati Dinamo kakav žele”.

Što se tiče zaključaka na osnovu triju pripremnih utakmica (Olimpija 2-0, Koper 4-2, Domžale 3-0; u nedjelju u 14 sati je ‘generalka’ protiv Sturma, zatvorena za javnost), strateg Modrih je sva tri puta uigravao sustav 3-5-2 i na njemu će inzistirati.

“Da, igrat ćemo u toj formaciji. Naravno da taj sustav s trojicom iza, zavisno od suparnik,a možemo modificirati. Meni su bitna načela igre, način funkcioniranja momčadi, a sami sustavi su nijanse. Krucijalno mi je da igrači razumiju moju ideju, jesmo li na istom tragu. Trenutno smo u fazi da još traju radovi na putu”.

Na pripremama su se iskaknuli neki igrači poput Denija Jurića, Marka Bulata, Marka Tolića, mladog Martina Baturine, a na bokovima Dario Špikić i Luka Menalo.

“Da, gledamo li samo učinak na tim utakmicama. Ali ja mnoge stvari moram gledati drugačije. Recimo, možda netko na utakmici nije dobar jer ga je umorila veća količina treninga pa nije u stanju ispuniti sve zahtjeve, no ja sam zadovoljan njegovim radom i znam da će taj rad doći na naplatu kada će to biti najbitnije. Netko na pripremama teže uđe u formu, netko lakše. Naš je zadatak da kasnije sve izniveliramo i budemo najbolji kad će najviše trebati. Primjerice, Špikić i Menalo su u ovom trenutku wing-bekovi koji mogu igrati više prema gore ili jedan može igrati više, jedan niže. Postoje razne varijacije, ne odstupa to toliko od njihovih krilnih pozicija koje su dosad igrali u sustavu sa četiri igrača iza. S Tolićem sam, pak, želio probati jednu ‘lutajuću varijantu’ kako bih mu dao maksimalnu slobodu. U toj se ulozi on može nuditi između linija I dolaziti u završnicu. U konačnici ćemo vidjeti što će se pokazati kao optimalna varijanta”.

U Maksimir je zasad stiglo samo jedno pojačanje, Petar Bočkaj.

“Iznimno mi je bitno da Pero dobro radi. Vodi računa o sebi, uvjeren sam da će tako nastaviti. Njegove igračke kvalitete svi poznajemo. Ovo što je Bočkaj dosad odradio zaslužuje visoku ocjenu. Na njemu je da tako nastavi kako bi se doveo na najvišu moguću razinu i pomogao momčadi”.

Što se tiče mogućih dolazaka Ojede i Emrelija, najviše ovisi o ljudima koji vode pregovore s ‘druge strane’.

“Procijenili smo da Ojeda i Emreli imaju kvalitetu, ali nije jednostavno realizirati takve transfere. Vidjet ćemo još što će od toga biti. No, meni je posebno drago što je naš kapetan Arijan Ademi odradio sve treninge i to kvalitetno. Ademi i još neki koji su iz raznih razloga jesenas manje igrali bit će nam prava pojačanja.

Što se, pak, mogućih odlazaka tiče, sve ovisi o ponudama i želji igrača. Trenutno jedini ponudu ima Mislav Oršić, ali Dinamo ga ne pušta za 12 milijuna eura u Burnley niti se njemu tamo ide…

“Odlasci igrača uopće nisu tema razgovora, poglavito ne onih ključnih. Ali naravno da u Dinamu uvijek postoji onaj ‘ali’. Imamo reprezentativce za koje postoji interes sa svih strana, a hoće li u nekom trenutku doći ponuda koja će klub, metaforički rečeno, izuti iz cipela, ne može se znati. Pa ako bi tada neki takav igrač inzistirao na odlasku, onda su mogući odlasci, to su stvari koje se u nogometu događaju na dnevnoj bazi. Ali zasad toga nema. Bazična nam je ideja da nam ove zime ostanu svi nositelji igre, uključujući i Oršića”.

I za kraj, što se tiče domaće konkurencije, koja se pojačava, Kopić ističe:

“Znamo da HNL raste i da je sve ozbiljnija. Neki klubovi si mogu priuštiti nešto što si financijski prije nekoliko godina nisu mogli. No, mi smo primarno okrenuti sebi, kako da iz dana u dan budemo bolji. Kako će se približavati pojedine utakmice analizirat ćemo suparnike te se pozabaviti segmentima u kojima su možda napravili napredak. Jer, samo dovođenje igrača u konačnici ne mora značiti ništa, bitno je kako će momčad izgledati na terenu”, poručio je trener I sportski director najtrofejnijeg hrvatskog kluba.

Ponavljamo, u nedjelju je zadnja provjera protiv Sturma, moguće je da nastupe Petković, Perić i Menalo koji sui z predostrožnosti propustili prethodnu pripremnu utakmicu protiv Domžala, a potom slijedi finiširanje i uigravanje za nastavak prvenstva, derbi s Rijekom u nedjelju 30. siječnja (Maksimir, 17.30).



Tagovi

GNK DinamoDinamo ZagrebŽeljko KopićpripremePrva HNLhrvatski nogomet

Ostale Vijesti