Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Koliko vrijede Petković i Livaković?

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 05.07.23. | 09:46

O njihovom se odlasku stalno priča, novi ugovor još nisu potpisali. Ali, njihovim bi ostankom Igor Bišćan dobio najveća pojačanja za novi napad na Ligu prvaka. Dinamo je s njima i bez njih druga momčad

Svakodnevno i dalje, sa svih strana svijeta stižu informacije da Dinamo prati ovog ili onog igrača, da je taj ili neki drugi blizu Maksimiru. No, i dalje nema konkretnih dogovora, sve je u sferi skautinga, određenih razgovora i pregovora, ali još uvijek ne i dogovora. S druge strane, kad su odlasci u pitanju, također su u eteru ista imena. Dominik Livaković 'razapet' je od Španjolske, preko Turske do Saudijske Arabije, Bruno Petković stalno se spominje u kontekstu Trabzonspora, Nenad Bjelica potvrdio da je s Petkovićem razgovarao, da mu je jedna od želja, ali da s Dinamom još nije pričao o konkretnim brojkama. Sramežljivo se tu i tamo provlači da za Petkovića postoji i interes iz Bundeslige, no, ni otamo zasad nije došla prava ponuda. Josip Šutalo, pak, po mnogima je vrlo izvjestan transfer ovog ljeta, prodaja koja bi Modrima mogla donijeti i preko 20 milijuna eura, a poker Dinamovih asova zatvara Luka Ivanušec, koji je odigrao odličnu polusezonu, vratio se u reprezentaciju i kandidirao za iskorak na tržištu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Odu li Petković i Livaković, otići će dva stupa momčadi, koja je u proteklih pet godina napravila veliki rezultat. Ali, to su procesi u nogometu, Bišćan će tada morati stvarati novu momčad da bi Dinamo i idućih pet godina osvajao naslove kao i dosad.", osvrnuo se na Dinamovu današnjicu i sutrašnjicu Nenad Bjelica, koji se sa svojim Trabzonsporom 'pridružio' Modrima na pripremama u Brdu kod Kranja.

Svaka momčad se mora 'refreshati', najpoželjnije je da to čini upravo na rezultatskom vrhuncu. Primjerice, Pep Guardiola, iako je ove sezone sa Cityjem osvojio sve što je mogao, krenuo je u novi šoping, želi iduće sezone još bolji i raznovrsniji, još savršeniji stroj. Dinamo je kroz ovih zadnjih pet godina rezultatskog uzleta, momčad osvježavao možda i sporije no što je trebao i mogao, no, takve su bile okolnosti, od COVID-a, preko neizvjesne borbe za naslov u pretprošloj sezoni, ganjanja novih europskih iskoraka, do SP-a u prosincu, koji je odgodio izvjesne ljetne transfere. Ipak, svejedno iz te su momčadi koja je pod Bjelicom 2018. počela pisati povijesne stranice danas u Maksimiru još samo petorica igrača; Dominik Livaković, Bruno Petković, Dino Perić, Sadegh Moharrami i Danijel Zagorac. Ali samo dvojica, Livaković i Petković imali su i tada i danas istu ulogu, oni su najvažnije karike Dinama!

Obojica su i u sličnom statusu. Ugovor im istječe iduće godine, novi još nisu potpisali, a u Dinamu kao da su i dignuli ruke od toga. Ne žele ispuniti Livakovićeve i Petkovićeve financijske zahtjeve (spominje se 1,2 milijuna eura po sezoni, iako neki tvrdi da je iznos ipak manji) već su sudbinu prepustili tržištu. Ako dođe zadovoljavajuća ponuda, njih dvojica napustit će Maksimir tijekom ljeta, ako ne ostat će ovdje, odraditi ugovor do kraja, a onda dogodine otići kao slobodni igrači. Pričali smo već i pisali o novom valu u Dinamu, o najavi štednje i smanjenja budžeta, u kojima ugovori od preko milijun eura više nisu realnost. Međutim, prije nego što definitivno otpišu mogućnost potpisa novog ugovora Livakovića i Petkovića moraju se u Maksimiru zapitati je li tih 1,2 milijuna eura uistinu previše ili njih dvojica ovoj momčadi vrijede i više? Zapravo, koliko točno vrijede Livaković i Petković?

Stvarno je neobično da Dinamo još nije dobio ponudu od 10 milijuna eura za Livakovića, koji je imao fantastičnu sezonu garniranu fenomenalnim nastupom na Mundijalu u Kataru, ali koji već nekoliko sezona brani u vrhunskoj formi. Tottenham je, primjerice, nedavno platio 20 milijuna za Vicarija, vratara Empolija, doduše, dvije godine mlađeg od Livakovića, ali je li baš i toliko vrijednijeg!? Nije Livi još veteran, dapače, on tek ulazi u najbolje golmansko doba i teško je shvatiti da mu i nakon svega što je obranio na tržištu više gledaju mane nego vrline. Očito je, Dinamo će teško za Livakovića, ako ga proda, dobiti toliko koliko on Dinamu stvarno vrijedi. Slično je i s Petkovićem. U Maksimir neslužbeno barataju odštetom od pet milijuna eura, iako postoje signali da bi ga pustili i za manji iznos. Opet, za koliko god otišao, kao i zimus Oršić, Modri na njemu ne mogu zaraditi onoliko Petkovićevu stvarnu vrijednost za klub. Isto tako, vjerujemo da Petković želi otići, da se možda i zasitio Dinama, što nije neobično i nenormalno, ali isto tako zna da će teško igdje imati takav status, funkcionirati tako dobro kao u Dinamu. A koliko je bitan i kakav je faktor prevage vidjeli smo i u 'običnoj' pripremnoj utakmici protiv bugarskog CSKA 1948, gdje je svojim minijaturama i majstorijama pokazao onog Petkovića kojemu se igra, koji je raspoložen i koji, još uvijek, može rušiti i ozbiljne europske suparnike.

Bilo bi vrlo zanimljivo kad bi se moglo izračunati koliko je Dinamo imao koristi ili je propustio imati koristi od Petkovićevih i Livakovićevih izdanja na SP-u. Koliko, recimo, vrijedi kad stotine tisuća portala i medija diljem svijeta objave da su Brazil u četvtfinalu srušili 'Petkovic i Livakovic from Dinamo Zagreb.' Koliko to znači za promociju Dinama, koliko znači za percepciju nekog igrača iz inozemstva koji bi danas-sutra mogao doći kao pojačanje u Maksimir ili za percepciju nekog vlasnika kluba, koji želi dovesti Dinamova igrača? Bi li, primjerice, Dinamo danas računao na potencijalnih 20+ milijuna od Josipa Šutala ili u skoroj budućnosti od Martina Baturine, da Petković i Livaković, konkretno oni, jer o njima pričamo, nisu svojim igrama na najvišoj razini stvarali Dinamov 'brend'. Kao i prije njih Gvardiol, Modrić, Olmo, Kovačić...

Na sve to dodamo i tu Bjeličinu izjavu o 'stupovima Dinama', jer, s njima dvojicom i bez njih Dinamo nije ista momčad. A kad zbrojimo još i koliko Dinamo može zaraditi uđe li ponovno u Ligu prvaka, za što s Petkovićem i Livakovićem ima veće i realne šanse, dolazimo do zaključka da se njih dvojicu ne smije i ne može gledati samo kroz tih 1,2 milijuna eura po sezoni i zbrajati koliko bi koštali kroz dvije ili tri godine. Dinamo može i ovog ljeta vjerojatno će i dovesti neke nove igrače, ali najveća pojačanja za Bišćana bili bi - Livaković i Petković. Kad bi oni ostali i Dinamova bi perspektiva, unatoč svim procesima u koje je zakoračila ova momčad, izgledala mnogo svjetlije. Još uvijek su njih dvojica važna pretpostavka uspjeha Bišćanovog Dinama, možda i najvažnija u svih ovih pet godina.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Igor BišćanDario ŠimićGNK Dinamopripreme

Ostale Vijesti