Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

INTERVJU - Mindaugas Nikoličius: Budemo li konkurentni do zime borit ćemo se za naslov prvaka

Vrijeme Čitanja: 13min | sri. 01.09.21. | 19:00

Sportski direktor Hajduka u velikom je razgovoru govorio o završenom prijelaznom roku i planovima za budućnost

Završen je dugi ljetni prijelazni rok i vrijeme je da se svedu računi, zbroje i oduzmu dobici odnosno gubici, popišu dolasci i odlasci po klubovima, naprave analize je li se trgovalo dobro ili nije.

Na nogometnom tržištu uvijek je živo i uzbudljivo, tako je bilo i ovog ljeta, a u Hrvatskoj se s posebnom pozornošću pratilo što rade najveći klubovi. Neki su trgovali više neki manje, a tema naše priče je Hajduk, odnosno što se sve ovog ljeta događalo u ponajvećem hrvatskom klubu. O svemu smo dugo i široko, ali nadasve ugodno danas razgovarali sa sportskim direktorom Splićana Mindaugasom Nikoličiusom. Tema je bilo mnogo, sat i pol druženja proletjelo je za čas, za naše čitatelje pokušali smo izvući najzanimljivije detalje razgovora s prvim čovjekom struke Bijelih. Za početak se Niko, kako ga zovu svi u klubu pa i šire, osvrnuo na jučer okončani „mercato“.

„Završili smo moj prvi ozbiljni prijelazni rok, onaj prošle zime je bio tek prvi korak i tada nisam bio najbolje pripremljen. Mogu usporediti danas i kada sam došao, napravili smo velike korake naprijed. Osjećam se mnogo ugodnije i osjećam da je ova momčad moja i da imam kontrolu nad njom. Mislim da danas imam gotovo jasnu sliku momčadi koju želim, barem 90 posto onoga što želim je sada u Hajduku. Uvijek ima odstupanja, ali mislim da smo na dobrom putu da imamo momčad kakvu zamišljam. Sami znate da je ovog ljeta prvoj momčadi priključeno 13 novih igrača, to je veliki broj za jedan prijelazni rok. Kada smo išli na pripreme od 31 igrača njih 20 je bilo iz Hajdukove škole“ započeo je Nikoličius te nastavio.

30 POSTO MANJI BUDŽET

„Imao sam velike izazove na ovom prijelaznom roku, rečeno je od strane Uprave da imamo 30 posto manje budžeta za momčad. Uspjeli smo složiti kompetitivnu momčad sa manjim budžetom", kazao je pa krenuo u detalje.

"Ako govorimo o igračima koji su imali neke ponude, ali nisu napustili klub, poput Dimitrova, Atanasova, Posavca, Diamantakosa, Biuka, Ljubičića, svi imaju neke svoje razloge zašto su ostali. Za Stipu Biuka je bilo ozbiljnih ponuda od ozbiljnih klubova, ali nismo išli u tom smjeru jer su ga klubovi htjeli odmah. Mislimo da to nije put za Hajduk ni za njega . Kako je predsjednik rekao na Skupštini ne želimo prodavati budućnost da bi dobili sigurnost . Ponude su bile ozbiljne, ali nismo ih prihvatili jer želimo da Biuk još igra u Hajduku. Također, imali smo neke upite za Čolinu i Simića, ali to se nije realiziralo u željenom smjeru. Glavni razlog zašto većina ovih igrača nije otišla je taj što vjeruju da Hajduk može biti bolji, što vjeruju u klub i ono što radimo. Imamo dobru atmosferi I koheziju u momčadi i zato smo imali četiri pobjede u nizu. Ili recimo, Stanko Jurić nije htio otići jer vjeruje da se nešto dobro događa u Hajduku, nešto veliko. Ne možemo reći da je otišao u Parmu protiv svoje volje, ali htio je ostati s nama. Mislim da imamo veliki potencijal u mladim igračima koji mogu ostvariti ozbiljne transfere u budućnosti. Neke igrače kao Mlakara i Krovinovića smo mogli dovesti na posudbu, ali inzistirali smo da budu samo naši i dugo smo pregovarali s Brightonom i Benficom, gotovo dva mjeseca. Također, riješili smo pitanje 41 igrača u B momčadi, ostao nam je samo Dino Skorup koji se vratio s posudbe u Hrvatskom dragovoljcu“ istaknuo je sportski direktor Bijelih.

Imao je Nikoličius još dosta planova, ali objektivne okolnosti poremetile su cijelo nogometno tržište.

„Imamo pandemiju COVID 19 koja utječe na razgovore, nešto što smo planirali nije bilo lako realizirati. Svi klubovi pažljivo broje novac i rijetki mogu nešto platiti. Imali smo dosta razgovora koji su vođeni doslovno do zadnje lipe. Većina igrača koja je došla ovdje je svjesna situacije da živimo u teškim vremenima.“

ŽELIMO VIŠE REPREZENTATIVACA NA SP U KATRU

Posljednji igrač koji je došao na Poljud je Nikola Katić. Bio je na Poljudu još prije šest godina ali se nije zadržao.

„Katić je imao druge ponude, ali razlog zašto je došao je njegov mentalitet, veliki je radnik, vjeruje da se kroz Hajduk može vratiti u reprezentaciju i na razinu na kojoj je bio u Glasgowu. Dogovorena je posudba na godinu dana, ali na zimu možemo razgovarati o otkupu. Imamo opciju da Katića otkupimo kada god hoćemo, ako to hoćemo napraviti prije zime onda Rangersi ne mogu ništa jer je cijena fiksna, Spreman je, kaže da se osjeća dobro, napravili smo detaljan liječnički pregled i vjerujem da će nam biti važan igrač. Odabrao je nas iako je imao još neke klubove, a jedan sportski direktor ga je jučer zvao 40 puta. Još nešto, želja nam je da imamo više igrača na SP u Katru, da imamo što više reprezentativaca.“

Jeste li zadovoljni prijelaznim rokom?

„Više sam nego zadovoljan, ne bi mijenjao niti jednog igrača kojeg sam doveo ili koji je otišao. Okolnosti su bile teške, ali ovaj prijelazni rok mi daje nadu da ovdje možemo izgraditi nešto dobro. Vjerujem da imamo potencijal, možda će neki igrači biti razočaranje jer to je nogomet. Kada na papiru imate neko ime onda može izgledati odlično, ali tu su onda treninzi, utakmice, ozljede, problemi koji utječu na konačnu procjenu“, rekao je.

Otišao je Mario Vušković, mladi igrač od kojeg se mnogo očekivalo na Poljudu.

„Pričao sam s njim jučer i bio je najsretniji čovjek u Njemačkoj, ako je to njegova želja i ako su svi sretni onda nema problema. On je mlad igrač, druga njemačka liga je dobra platforma da napreduje. Ne znamo kako će se razvijati, ali zato smo ga dali na posudbu. Uvijek se može vratiti u svoj klub. Odrastao sam gledajući drugu Bundesligu, to je vrlo jaka liga i odlična za razvoj igrača. U HSVu će Vušković imati možda i veći pritisak, ne bude li dobar onda će ga sjesti na klupu. Zato je posudba dobra, ako slučajno ne uspije može se vratiti nama. Prije dolaska u Hajduk sam imao ponude za drugu njemačku ligu, ali nisam osjetio dobru energiju u tim projektima, odabrao sam Hajduk. Vrlo sam sretan ovdje. U Hajduku se svaki dan moraš dokazati, pokazati da si dovoljno dobar, a pitanje koliko ću ostati ovdje ne ovisi o meni."

GUSTAFSSON IMA PODRŠKU

Dotaknuli smo se potom trenera Jensa Gustafssona i njegovog statusa.

„Još je rano govoriti o treneru, to je osjetljiva tema. Svaka utakmica svoju priču nosi, ne možemo ga suditi nakon sedam utakmica. Stojimo iza njega i stožera, tu su uz njih neki vrlo talentirani treneri iz omladinske škole. Svi rade dobro i marljivo, vjerujemo u njih i stojimo iza njih, Generalno imaju našu punu podršku", ističe.

Ali, ne može se zanemariti da je Gustafsson izgubio tri najvažnije utakmice.

„Ne želimo treneru stvarati pritisak oko tih utakmicu, svi klubovi su izgubili utakmice, vidite na tablici. Najbolnije je što smo iznevjerili ljude s tribine, razočarali smo ih. Naravno da smo tužni što nismo dobili Osijek i Rijeku, ali to je nogomet. Žao mi je navijača, to je najgore od svega, htjeli smo pobjedu nad Rijekom jer vjerujemo da to navijači zaslužuju. Ali nije ništa gotovo ni izgubljeno“, optimističan je Litavac.

Kako danas gledate na Tobol i ispadanje iz Europe?

„Kazahstan je za mene noćna mora, izgubio sam tamo prije pet ili šest godina sa Žalgirisom na težak i nesretan način, a sada se to opet dogodilo. Ispali smo u komotnoj situaciji. Vrlo je bolno, ali mi smo u procesu stvaranja momčadi i kluba. Igrači su tada bili na određenom testu i nisu ga položili, a moraš raditi testove da vidiš s kim možeš u rat. Najteži dan u Hajduku je ispadanje od Tobola, loše sam se osjećao. Ali dobro smo reagirali, dobili smo četiri utakmice u nizu, uspjeli smo se podići. Dobri smo na ljestvici, nismo se raspali i to me raduje. Nogomet je okrutan, gledao sam Shaktar i Monaco u kojem je Shaktar prošao dalje uz puno sreće, komičan autogol. Mogu zamisliti kako se osjećao Niko Kovač ili njegovi igrači, ali nakon toga su opet izašli na teren u domaćoj ligi i pobijedili. Sve je u reakciji, da se digneš kada padneš."

U posljednjoj se utakmici ozlijedio Gergo Lovrencscics, jedan od najboljih igrača, Niko nam je rekao tko bi ga mogao zamijeniti.

„Ovisi o percepciji, možemo reći da smo ozljedom Gerga izgubili igrača, ali to je prilika za druge, da se dokažu. Gergo je dobar, ali nije nezamjenjiv , kao što većina igrača nije. Drugi će dobiti šansu, ovisi o taktici, pripremi za utakmicu. Može se mijenjati sustav, to je na trenerima. Nikoga nećemo dovoditi. Što se tiče onih koji bi ga mogli zamijeniti, Čalušić i Škaričić su bliži tom mjestu od Dellove koji je stoper. Mislim da imamo dovoljno jaku momčad da možemo zamijeniti Lovrencscsica“, tumači.

MOŽEMO POBIJEDITI DINAMO

Po povratku s reprezentativne stanke putuje se u Pulu kod Istre 1961, a onda na Poljud dolazi Dinamo.

„Mislim da možemo pobijediti Dinamo. Slažem se da izgubimo neke velike utakmice, ako ćemo dobivati sve male utakmice. U svakoj utakmici su u igri tri boda, izgubili smo od Rijeke, a prije toga smo dobili četiri u nizu. Što da smo izgubili od Hrvatskog dragovoljca, a dobili Rijeku, opet bi učinak bio isti. Naravno da ne želimo gubiti derbije, ali ne stvaramo dramu jer nismo izgubili prvenstvo, nije još ništa gotovo. Trebamo dobiti sve utakmice ako je moguće, male ili velike. Znate da se uvijek govori kako se prvenstvo osvaja na malim utakmicama. U svakoj se igra za tri boda i to je najvažnije, u svakoj ćemo se boriti za pobjedu.“

Dotaknuo se potom Niko igrača koji su ostali u klubu unatoč nekim upitima, a ne igraju previše kod Gustafssona.

„Dimitrov, Diamantakos ili Posavec recimo, svi su željeli ostati, vidjeli su pozitivnu priču i vjeruju u klub. Naravno da je to razumljivo, njima vrijednost raste ako je Hajduk bolji i bolje plasiran. Ako ste peti onda nećete vrijediti kao da ste prvi. Primjerice Posavec, radio je dobro, čekao šansu i sada je konkurencija Lovri Kaliniću. A nama je Kalinić bitan zbog svlačionice, svi ga poštuju i cijene. Ne želim ga pravdati ali došao je nakon mjesec dana putovanja, bez pravog treninga i žrtvovao se za klub, igrao ozlijeđen. Ne možete vjerovati koliko nam on znači, za mene je najbolji mogući kapetan kojeg imamo, i kada se vrati u formu sigurno će biti veliki dobitak za nas“, siguran je u to Nikoličius,

Vratio se Marco Fossati s kojim se dugo razgovaralo o povratku, to treneru nudi nove opcije u igri.

„Vidjet ćemo što će trener odlučiti, ali možemo imati opciju s tri igrača u sredini. Prije svega moramo vidjeti kako ćemo najbolje iskoristiti Marka Livaju, on je lider i od njega moramo izvući najbolje. Dosta je opcija otvoreno, možemo igrati i s trojicom u obrani pa na desnom krilu može igrati Sahiti. On ima dva srca, sigurno može pokriti tu poziciju. Ako Bočkaj može igrati na boku, ako Ampem može igrati na boku onda može i Sahiti. Sve ovisi o treneru, možemo igrati 4-3-3 ili 4-3-2-1, možemo 3-5-2. To je sada izazov za trenera i njegov stožer, slatke brige za njih."

NIJE ME IZNENADIO JAKOLIŠ

Spomenuli smo dobre igre Marina Jakoliša u Šibeniku, proigrao je nakon odlaska s Poljuda.

„Nije me iznenadilo kako igra, a imao je dvije ponude za posudbu ovog ljeta. Istra 1961 ga je htjela i davala mu bolju ponudu, bolju perspektivu i nekakvu vezu s Alavesom. A onda je tu bio Šibenik koji je njegov dom. On je baš htio u Šibenik, rekao je da će mu vjerovati kao što ovdje vjerujemo Livaji. I procvjetao je, igra dobro, mislim da nema nikakvog pritiska, ali treba pričekati pola godine s analizom. Dobro je igrao u zadnjim utakmicama, ali želim ga vidjeti u utakmicama s Dinamom i Osijekom. Imamo opciju u ugovoru da ga vratimo, i Šibenik da ga otkupi“, objašnjava.

Priča o Jakolišu potaknula je priču o težini igranja za Hajduk, odnosno koji to pritisak nosi.

„Kad trebam podsjetnik što je Hajduk sjetim se jednog intervjua Slavena Bilića u kojem on priča kako je teško igrati u Hajduku. To govori i Boro Primorac, koliko je težak Hajdukov dres. Ali to je izazov za sve koji žele raditi nešto u nogometu. Meni je to veliki motiv, za to radim u nogometu. Da, stresno je i teško, vjerujte mi da ne spavam puno, ali ovo je strast. Tu sam osam mjeseci i svaki dan radujem se poslu, dolasku na Poljud, to me pokreće. Ta opsesija Hajdukom kod ljudi i navijača je moj najveći motiv da Hajduk bude dobar. Kažem igračima , ne bojte se , ljudi su uz vas, samo dajte svoj maksimum. Vidite da imamo potpuno drugačiju razinu podrške od svih ostalih klubova u regiji, kako nas vole ili kako nas mrze kad izgubimo. Ne bojte se, samo dajte svoj maksimum, zato se ja ne bojim jer uvijek dajem maksimum“.

NIKOLA KALINIĆ JE NAŠA VELIKA ŽELJA

Jedan od igrača kojeg ste doveli je Jan Mlakar, a poznato je da se razgovaralo o mogućnosti dolaska Nikole Kalinića.

„Mlakar je na dobrom putu, mislim da se još prilagođava novoj sredini. Znam da svi želimo odmah da igra najbolje, ali to je mlad igrač koji već nekoliko godina mijenja adrese. Ideja je bila da će se dobro slagati s Livajom, i to bi moglo dobro. Vjerujem da je dobra akvizicija i da će biti pojačanje. U reprezentaciji je, možda čak zaigraju Livaja i Mlakar jedan protiv drugog na Poljudu, to bi bilo lijepo. Što se tiče Nikole Kalinića, svaki dobar hrvatski ili dalmatinski igrač je poželjan u klubu. Želimo najbolja imena i najbolje igrače u Hajduku, ali on ima svoju priču, ima 2.5 milijuna eura po sezoni u Veroni. Sigurno da je naša velika želja, nemamo što skrivati. Sretni smo što mnogi bivši igrači Hajduka dolaze na naše utakmice, sada su na utakmici s Rijekom bili Perišić, Toma Bašić, Kalinić, Balić, Maloča, čak me i Zwolinski zvao da je na utakmici. Uvijek razgovaramo, u kontaktu smo, to je Hajduk. Livaja je pravi primjer kako se ovdje cijene veliki igrači. Ostao je ovdje jer su tako htjeli navijači, pokazali su mu veliku ljubav i strast, izabrao je što mu srce želi. I ako budemo dobra, kvalitetna i ozbiljna momčad, još će dobrih igrača željeti doći u Hajduk, kao što je došao Livaja.“

Koliko je ova momčad bolja od lanjske?

„Rano je govoriti, ponekad u prijelaznom roku dođu igrači koji možda neće igrati odmah u prvoj momčadi, ali imaju svoju ulogu. Ali zadovoljan sam ovim prijelaznim rokom jer je ovo moja momčad u većem dijelu, jer sam doveo igrače za koje mislim da mogu igrati u Hajduku. Zatim tu su igrači koji su bili ranije i dobro su reagirali. To vidite na Posavcu koji je prošao teško razdoblje, radio, trenirao i sada je na vratima. Tako je i sa Simićem koji nije igrao neko vrijeme, ali ima srce koje je veliko, voli Hajduk i radi. Nema kod njega loših osjećaja prema Hajduku, s njim bi išao u rat. Ili recimo Dolček i Čolina su mladi, moramo ih sačuvati i dati im šansu, da Hajduk vrati uloženo u njih. Imaju naše povjerenje, svi oni koji to žele. Imali smo i Jaira koji je došao na pripreme s željom da odmah ode iz kluba. Ali radio je dobro i kada je došla ponuda s Cipra odlučio se na odlazak i to je u redu. Ne želimo u klubu imati igrače koji ne žele biti ovdje“, istaknuo je Nikoličius.

Među onima koji malo igraju i status im je neizvjestan su Aleksander Kačaniklić i Samuel Edouk.

„Kačaniklić se oporavio, imao je problema s tetivama i imao je operaciju kod odličnog liječnika. Počinje trenirati i očekujemo ga na treningu i utakmicama vrlo skoro. Eduok je pokazao volju da igra za Hajduk, da se dokaže, tu je na raspolaganju treneru. Imamo sada četiri mjeseca za svakog igrača da se dokaže, ukupno 16 utakmica u Kupu i prvenstvu pa ćemo onda analizirati sve“.

Može li momčad bit kompetitivna za vrh ljestvice do kraja sezone?

„Da, ako budemo kompetitivni do zime onda ćemo vjerojatno biti kompetitivni do kraja sezone. Uvijek je važno u nogometu kako reagirate iz utakmice u utakmicu. Vjerujem da možemo biti dobri do zime u ovih 13 utakmica prvenstva. Osobno želim titulu i to biram radije nego plasman u grupnu fazu europskih natjecanja. Hajduk je sada u situaciji da raste, a mora rasti iznutra. Moramo biti kompetitivni u HNL-u. Da smo tri kola prije kraja blizu vrha, da osjetimo krv, da smo u tri boda razlike ili slično. Moramo se dizati da bi napravili taj iskorak u Europi, za ulazak u grupu. Europa je ključna i za svaku utakmicu treba biti spreman, a mi možda danas nismo bili spremni za taj iskorak. A za to nam treba titula, da pokažemo kako smo ozbiljni kao klub i kao momčad“ zaključio je sportski direktor Bijelih prvi veliki razgovor nakon završetka prijelaznog roka.

Razgovarao: Vedran Pavičić


Tagovi

HajdukPrva HNLMindaugas Nikoličius

Ostale Vijesti