Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Koga će biti najteže zamijeniti?

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 12.07.23. | 08:30

Četvorica reprezentativaca još su uvijek u Dinamu, ali izgledno je da će neki od njih napustiti Maksimir ovog ljeta. Čiji bi odlazak najteže pao Igoru Bišćanu?

"Naše najveće pojačanje bio bi ostanak naših reprezentativaca", rekao je na kraju priprema u Sloveniji, poslije utakmice protiv Sparte (1-1) Igor Bišćan. Nekoliko dana ranije prizivao je pojačanja, ponovio i tad da mu svejedno trebaju dva-tri igrača da bi situacija bila idealna. Naravno, idealna ako bi u Dinamu, što dulje, ostali Dominik Livaković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Bruno Petković. Zasad mu se želja ostvarila, ne bude li nekih iznenadnih akcija, sva četvorica bit će u subotu na travnjaku u borbi za prvi trofej sezone, u Superkupu protiv Hajduka. Nekima od njih, a možda i svima, mogao bi to, osvoje li ga, biti i zadnji trofej u Dinamovom dresu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ideja ljudi u Maksimiru je jasna, prioritet je zadržati svoj 'poker aseva' barem do 15.kolovoza, da odigraju treće pretkolo u Europi i osiguraju (najmanje) Europsku ligu. To bi Dinamu donijelo određeni mir i mogućnost da Modri krenu u ozbiljniji šoping da popune rupe u momčadi i dovedu prava pojačanja. No, istovremeno, u Maksimiru prizivaju neki od tih transfera, jer potreban je i novac za ta pojačanja. Kako će na kraju Dinamo isplivati u tom začaranom krugu, vidjet ćemo do kraja kolovoza. A koga bi od njih bilo najteže zamijeniti, ili, čiji bi transfer u ovom trenutku bio najmanje bolan za Igora Bišćana?

Mnogi će reći da bi Dinamo najbolje prošao kad bi otišao samo Josip Šutalo. Ne zato što nije kvalitetan igrač, naprotiv, radi se o reprezentativcu, već zato što je njegova cijena najviša, spominju se svote od 20+ milijuna eura. Njegov bi transfer napunio blagajnu jednim potezom, a opet, bez podcjenjivanja, riječ je o stoperu, ta se pozicija uvijek nekako najlakše pokrpa. U svojim redovima Bišćan već sad ima Dinu Perića, Maura Perkovića, još nedokazanog Maximea Bernauera te Boška Šutala, za kojega se svi nadaju da je ispucao količinu pehova i ozljeda i da bi mogao ove sezone ipak biti važan kotačić. A tu je, ako zatreba, Stefan Ristovski, koji je već pokazao da može solidno odigrati na mjestu centralnog braniča.

Ode li Dominik Livaković, zamijenit će ga Ivan Nevistić. O kojemu znamo da je u Dinamo došao kao ponajbolji vratar lige, no u dvije u Maksimiru kraj Livakovića nije dobio i nije mogao dobiti pravu priliku. Na pripremama u Sloveniji doimao se sigurnim, opisao je sam sebe s nekoliko odličnih obrana i najavio se kao kvalitetan nasljednik sjajnog Livija. No, jedno su pripremne utakmice, drugo pravi izazovi i pritisak natjecateljskih dvoboja, a Nevistić zadnjih godinu dana nije puno branio i mnogi se pitaju može li odmah navući Livakovićeve rukavice i biti sve ono što je Livaković postao kroz godine. Spasitelj Dinama u najtežim iskušenjima, golman koji nije samo branio ono što treba, već je donosio bodove i pobjede. U međuvremenu, Livaković je sazrio, postao i kapetan i njegov odlazak sigurno bi bio hendikep. Ali, jednom do toga mora doći, Nevistić je u prošlosti, a i sad na pripremama, pokazivao kvalitetu, možda uspije kvalitetno zamijeniti Livakovića. Tu, barem na papiru i u očekivanjima postoji čovjek koji bi to u budućnosti mogao.

Luka Ivanušec trenutno je možda i najbliži odlasku. Feyenoord je zapeo, Dinamo pristao na pregovore, ponuda i potražnja još nisu na istoj razini, ali čim se razgovara znači da je dogovor moguć. Neki će reći čak i izvjestan. U Maksimiru se nadaju da će Ivanušecov transfer biti dvoznamenkast u milijunima eura, međutim, koliko god se pripremali na njegov odlazak, dojam je da u ovom nije nimalo idealan trenutak za transfer Ivanušeca. Na proljeće je bio ključan i najbolji Dinamov igrač, fantastično je pokrio odlazak Mislava Oršića i sjajno ga zamijenio, vratio se u formu i reprezentaciju i uoči početka nove sezone sigurno je jedan od najvažnijih igrača Igora Bišćana. Onaj koji radi razliku! I za kojega Dinamo trenutno nema pravu, idealnu zamjenu. Dario Špikić, Luka Menalo, Antonio Marin i Fran Topić, to su igrači koji mogu igrati na lijevom krilu, međutim, nijedan od njih nema tu Ivanušecovu prodornost i svestranost, on je ipak drugačiji igrač, koji svojim ulascima iz drugog plana na svim dijelovima terena probija suparničke linije. Morao bi netko od njih doista 'eksplodirati', napraviti iskorak od 100 milja da nadoknadi Lukin izostanak. Možda bi Bišćan, u tom slučaju nešto mijenjao i taktički, stavio još veću odgovornost na leđa Martina Baturine, koji bi (ili će) u tom slučaju postao, definitivno, glavna Dinamova spona između veznog reda i napada. Pa, možda bi, kao što je Oršićev odlazak otvorio prostor Ivanušecu, njegov odlazak još više otvorio prostor Baturini. Od njega se ionako očekuje da bude glavni Dinamov igrač ove sezone!

A što ćemo s Brunom Petkovićem? Novi ugovor nije potpisao, vjerojatno niti neće. I, premda su donedavno mnogi u Maksimiru navijali da Petković ovog ljeta ode iz Dinama, jer, primjetno je bilo zasićenje u međusobnom odnosu s obje strane, kluba i igrača, danas svi drže palčeve da Petković ostane. Makar na kraju sezone otišao kao slobodan igrač, što sigurno nije idealna opcija. Ali, vidjeli smo i na pripremama, Petković ovoj momčadi daje razinu više, dodatnu vrijednost, svaki njegov potez može odlučiti utakmicu. Ako k tome znamo da je uvijek bio najbolji u najvećim utakmicama, onda ne treba niti naglašavati, koliko bi Dinamo bio hendikepiran njegovim odlaskom. Koliko god nekad iritirao navijače svojom nonšalancijom i stavom kao da mu se ne da, koliko god bile česte te amplitude u njegovoj formi, Petković je sigurno igrač prevage. I, za njega ne vidimo zamjenu čak niti na papiru! Dinamov je napadački arsenal tanak, Josip Drmić je drukčiji igrač i problematičnog fizičkog stanja, Mahir Emreli još traži svoju poziciju u momčadi, a Bartol Barišić, koji je imao bljeskova na pripremama, još nije pokazao da je igrač za velike stvari. Ok, možda treba dobiti priliku. Još je jedno pitanje, koje se nameće samo po sebi. Čak i da proda Petkovića za 10 milijuna eura, što je u ovom trenu apsolutno nerealno, bi li Dinamo na tržištu mogao pronaći igrača, koji ovoj momčadi vrijedi i donosi kao Petković?

Kad se sve sabere, njegov bi odlazak možda bio i najveći udarac Igoru Bišćanu ovog ljeta. Što, naravno, ne znači da odlasci ostale trojice ne bi također bili hendikep. Uostalom, zaključili smo u startu da bi njihov ostanak bio najveće pojačanje za momčad! Dinamo je s njima sasvim drukčija momčad i u Dinamu bi uistinu napravili puno kad bi ih zadržali barem do 15.kolovoza, ako ne mogu dulje.



Tagovi

GNK DinamoBruno PetkovićDominik LivakovićJosip ŠutaloLuka IvanušecLjetni prijelazni rok 2023

Ostale Vijesti