Nordphoto / Rojahn /PIXSELL
Nordphoto / Rojahn /PIXSELL

Klasnić za Germanijak: "Kramarić zna da je trebao dodati, ali glupo je njega kriviti za kiks. Neobjašnjivo je primiti onakav gol!"

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 27.03.23. | 13:18

Bivši reprezentativni napadač javio se iz Njemačke i za Germanijak prokomentirao splitski remi Hrvatske, situaciju s napadačima u reprezentaciji i najavio dvoboj s Turcima u Bursi

Kad nazovete Ivana Klasnića prvo pitanje se uvijek nameće samo po sebi. Dakle, kako je zdravlje?

"Zdravlje je bomba! Sve u redu, hvala Bogu.", odgovorio je Klasnić iz svog doma u Hamburgu, bavi se menadžerskim poslom. Jedan od bivših reprezentativnih napadača i jedan od onih koji su imali nepodijeljene simpatije javnosti i koji je, pogotovo, u teškim trenucima svoje karijere imao podrška čitavog navijačkog puka. Borio se s teškom bolesti bubrega, prolazio transplantacije i dijalize, vratio se nogometu i zabio 'onaj' gol Turcima na Euru 2008. u utakmicu koja je zauvijek ostala u kolektivnom sjećanju svih nas. U 119. minuti te tužne večeri na Prateru činilo se da gledamo jednu od najpozitivnijih priča hrvatskog nogometa, filmski scenarij o velikoj junaku, koji je dobio bitku za život, a onda odveo Hrvatsku u polufinale. Međutim, koju minutu kasnije fenomenalan rasplet pretvorio se u najveću tugu, Semih Sentürk pogodio je gdje ne bi u idućih 10 pokušaja, izgubili smo u raspucavanju jedanaesteraca i godinama nosili ranu na srcu. Ali, prije povratka u 2008., iako o tome i nismo sad previše pričali, vratili smo se na poljudsku subotu, na remi (1:1) s Walesom. Gledao je Klasnić utakmicu i ne krije da je razočaran konačnim ishodom.

"Ne mogu objasniti kako smo primili onaj gol u zadnjoj minuti, to je nemoguće. Igrali smo dobro, trebali smo ranije prelomiti utakmicu, voditi 2:0 ili 3:0, a mi primimo pogodak na takav način. Stvarno mi nije jasno kako smo dopustili takav propust, gol iz auta!? Pogledajte tu akciju, šest naših igrača stoji tamo, svi idu na prvu stativu, a na drugoj ostanu tri velška igrača i nitko ih ne čuva. Ne znam što su radili naši igrači i kako su tako loše reagirali, ne znam što se dogovorili i tko je trebao gdje stajati, ali bilo je to stvarno neobično", priča bez ustezanja Klasnić.

Mnogi su nakon utakmice glavnog krivca pronašli u Andreju Kramariću, jer nije dodao onu loptu Perišiću. Jer, da jest, Perišić bi sigurno zabio, prelomili bismo susret, takva je teza. Iako, upravo je Kramarić bio naš ponajbolji igrač i strijelac u tom dvoboju? Što bivši napadač Klasnić misli o toj situaciji?

"Gledajte, Kramarić je u tom trenutku trebao dodati, Perišić je bio u dobroj poziciji. Nekad se i napadači trebaju odlučiti na dodavanje, a ne pucati. I zna i on da je trebao drugačije reagirati, iako, prvi put je pucao i zabio, poveli smo zahvaljujući njegovom golu. Ali, da, mogli smo i morali zabiti još koji pogodak, riješiti susret. Međutim, glupo je sad proglašavati Kramarića krivcem za taj kiks, staviti čitav teret remija na njegova leđa. Pa, nije on kriv što je utakmica završila 1:1! Još jednom kažem, nevjerojatno je da primimo takav gol i to od reprezentacije koja uopće nije htjela zabiti pogodak, takav mi je bio dojam. Velšani su bili sretni što je samo 1:0, ma, bili bi zadovoljni i da su izgubili 2:0, jer takav je bio odnos snaga na terenu. Izgubili smo bodove koje nismo trebali izgubiti, ali sigurno ne samo zbog Kramarićeve odluke da puca umjesto da proigra Perišića. I sad smo u nezahvalnoj situaciji."

Umjesto da u Bursu idemo s tri sigurna boda i olakšamo si život, čeka nas tamo važna utakmica.

"Moramo pobijediti! Sad imamo imperativ, trebamo što prije izbrisati ta dva izgubljena boda. O porazu neću ni razmišljati, bio bi to vrlo neugodan zaplet. Ali, bila je Hrvatska već u takvim situacijama, vjerujem da ćemo na kraju ostvariti cilj, uopće ne sumnjam u to. Pogotovo kad sam vidio Wales, to nije reprezentacija koja je naše razine, kažem, ljudi nisu uopće očekivali da će zabiti gol, niti su igrali kao da će ga žele zabiti. Kvaliteta je, definitivno, na našoj strani, ali to moramo pokazati na terenu."

Stalno se priča o napadačima, pozicija na kojoj smo bili jaki u prošlosti, sad je deficitarna. Još su se k tome ozlijedili Livaja i Petković, izbornik Dalić nema previše rješenja.

"Imamo mi mladih igrača i siguran sam kako će uskoro netko od njih iskočiti i uskočiti u reprezentaciju. Sad, tko će to biti, ne znam, ali mislim da nećemo imati problema s napadačima u budućnosti. Uostalom, pričalo se i u Kataru da nemamo napadača pa smo odigrali odličan turnir i uzeli broncu, kad je trebalo, svi su bili na svojoj razini. Očekujem da će tako biti i sad, da će izbornik i stožer pronaći najbolje rješenje i da će Hrvatska pokazati klasu i u ovim kvalifikacijama."

Dobro, ali što se tiče utakmice u Turskoj, nema previše vremena. Tko bi trebao zaigrati u špici, je li to ipak Kramarić, kao naš najbolji strijelac? Ili možda krenuti s Musom, a Kramarića staviti ponovno na desno krilo, odakle je i protiv Walesa bio najopasniji?

"Ne mogu i neću previše govoriti što bi i kako trebao, nisam tamo, nisam dio stožera da bih mogao znati sve detalje. Ima Dalić za suradnike Mandžukića i Olića, odlične napadače, koji su imali velike karijere i oni sigurno imaju mišljenje, upućeni su u trenutnu situaciju i znaju što je najbolje. Ako pričamo o Kramariću, on za mene nije 'devetka', on je, što volimo reći, devet i pol, na toj se poziciji najbolje snalazi. Opet, zabio je protiv Walesa, zabio je u Bundesligi u zadnjem kolu, očito je u dobroj formi i ne treba u njega sumnjati. Kako god, što odluče izbornik i suradnici, važno je da na kraju pobijedimo, svejedno tko zabije."

Dojam je, zapravo činjenica, da dosta naših reprezentativaca nakon Katara nije u idealnom stanju, da još hvataju zrak od Mundijala?

"To je normalno, očekivano. Ovo s Walesom bila je prva utakmica nakon SP-a, treba neko vrijeme da stvari ponovno sjednu na svoje mjesto, ne može odmah sve štimati. I ne treba odmah sipati kritike i sumnje, treba gledati pozitivno, tražiti pluseve, a ne minuse. Imamo dobru reprezentaciju i bit će to u redu. Ali, trebamo napraviti sve da pobijedimo Tursku, tada će sve opet biti lakše."

Kad spomenemo Tursku, sjetimo se Beča. Sjeti li ga se i Klasnić?

"Naravno! Tu je utakmicu teško zaboraviti i nikad je neću zaboraviti, kao i mnogi. Međutim, ne treba se vraćati na to, ovo je sad jedna sasvim drugačija utakmica, drugo vrijeme. Hrvatska je od te 2008. napravila velike stvari, bila srebrna i brončana na svijetu, uvjeren sam da se danas Turci više boje Hrvatske, nego mi njih. I tako se treba i postaviti u Bursi."

Na klupi Turaka je Stefan Kuntz, Nijemac, Klasniću dobro poznat.

"Pamtim ga još kad je igrao u Bundesligi, posebno je uspješan bio u Kaiserslauternu. Nije napravio s Turcima u ove dvije godine što se očekivalo, ali zadržali su ga i sad ima imperativ, mora se plasirati na Euro ili će dobiti otkaz, tu nema treće opcije. Turska se želi vratiti na veliko natjecanje, želi opet biti dio tog društva i na neki način na Turcima je u ovim kvalifikacijama veći pritisak nego na Hrvatskoj. Neće nam biti lako u utorak, ali vjerujem u našu pobjedu, jer, najkvalitetniji smo u skupini i nakon ovog kiksa protiv Walesa, koji nije posljedica loše igre, već te, jedne neobjašnjive pogreške obrane.", zaključio je optimistično Klasnić.



Tagovi

Ivan KlasnićHrvatska nogometna reprezentacijaTurska nogometna reprezentacijaZlatko DalićAndrej KramarićKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti