Photo: Josip Regović/PIXSELL
Photo: Josip Regović/PIXSELL

Karoglan: “Od Livaje ne tražim da bude Mierez, ne znam što je s Perišićem, prvenstvo nije neregularno, suđenje je bolje, a i Rijeka je kandidat za titulu”

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 26.12.23. | 13:23

Božićni dar za Štefanje pristalicama Majstora s mora

Trener Hajduka Mislav Karoglan dao je Božićni intervju u kojem se osvrnuo na najvažnija pitanja koja muče navijače Bijelih, ali zanimaju i pristaše Majstora s mora.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Podsjećamo, Karoglan se na klupu Bijelih vratio nakon 12. kola, odnosno pobjede Osijeka na Poljud i smjene Ivana Leke. Od tada je novi-stari strategy kluba s najviše članova u regiji nanizao sedam pobjeda i dva remija.

“Bio bih neskroman da kažem da nisam zadovoljan. Sve skupa me iznenadilo, ali znaš gdje dolaziš i kakva su očekivanja. Kad rezimiram ovih osam prvenstvenih utakmica i jednu kupa, zadovoljan sam rezultatom”, kazao je trener Hajduka u ekskluzivnom intervjuu Blažu Duplančiću za Dalmatinski portal

Kolika je sada razlika u odnosu na prvi mandat?

“Najprije sam dosta zreliji i mirniji. U prvom mandatu mi je sve bilo novo i iznenadno. Sad je bilo možda još više neočekivano, ali život te puno nauči, neuspjesi i niz situacija te naprave zrelijim. Ušao sam u drugi mandat puno mirnije i zrelije. Posao u Hajduku nosi puno izazova i enorman je pritisak, ali baš imam neki mir i nastojao sam ga prenositi igračima.”

Prva pobjeda s autoritetom igre bila je u Osijeku na Pampasu. 

“Kao treneru ti je najgore pripremati Rudeš. To će reći baš svaki trener. Taj Rudeš će najbolje utakmice odigrati protiv nas, Dinama i Rijeke. Pogledajte koliko je Rudeš bio opasan u Maksimiru u prvom poluvremenu. A zašto? Jer nemaju što izgubiti, a žele svima pokazati da vrijede. Treba malo vremena i samopouzdanja da sve sjedne na svoje mjesto. Kvaliteta je bila tu, ali ni naša momčad nije bila u dobrom psihološkom stanju kad sam je preuzeo. Pravi igrači su za velike scene, a neke Hajdukove prvotimce ni ja nisam poznavao. Možeš ti biti oko kluba, ali tek na treningu svakoga doživiš kako treba i onda stječeš pravu sliku što netko može.”

Žaper je jedan od tih novih, u Osijeku mu se zviždalo pri svakom dodiru s loptom, ali izdržao je...

“Žapera nisam znao. Igrao je u Osijeku 'osmicu' pa 'šesticu', a na kraju je kod Pomsa bio stoper. Zanimljiv je igrač, ima pozicijsku stabilnost, visinu i može još puno napredovati. Bitno je kod njega da bude zdrav jer ima određenu povijest tih ozljedica, ali on je Hajdukovo ulaganje koje će se s vremenom isplatiti.”

Mnogi podcrtavaju užu obranu. Primljeno je najmanje golova u ligi, a Uremović i Šarlija, zajedno s vratarom Lučićem, djeluju jako sigurno.

“Dodao bih tu i Eleza, koji je klasa za sebe u određenim fazama igre. Također je Diallo defenzivno dobar, kao i Moufi. Tu je i Sigur koji može odigrati više pozicija. Treba istaknuti i da smo mi neke utakmice dosta dobro stiskali gore, odigrali visoki presing.. Možda sve osim zadnjeg susreta jeseni, gdje planski nismo htjeli toliko. Pokušat ćemo na pripremama produžiti fazu pritiskanja, a onda je obrani lakše. Svi igramo obranu, ne vidim da se drugačije može igrati nogomet. Ako Livaja igra obranu, onda i drugi moraju.”

Kad već spominjemo Livaju, vidjeli smo njegov rast forme, povratnu trku, kao da se podigao od tvog dolaska?

“Puno pričam s Markom. Iskreno pričam u svlačionici, to je moj stil. Ja sam takav tip. To je po meni najbitnija stvar. Mislim uvijek da je Marko naš taktički najobrazovaniji igrač. On je igrao Italiji, prošao je trenere koji su jaki u tom segmentu. Ne tražim ja od njega da bude Mierez u fazi obrane. On ima ogromne sposobnosti u fazi napada i ne paše nam da dođe preumoran u obećavajuće situacije, ali da protivnika odsječe i usmjeri, to mora. Ne on, nego bilo tko. Inače ćemo se morati puno više braniti.” 

Kako bi usporedio Livaju i Petkovića? 

“Imaju neke sličnosti, ali Marko je bolji strijelac s boljim šutom. Lijeva noga je Marku nemjerljivo bolja. Nisu oni isti, teško je uspoređivati igrače, ali svakako su obojica na toj poziciji klasa za sebe u ovoj ligi.”

Jedna kockica u tom mozaiku bi mogao biti i Nikola Kalinić. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je rekao da sve ovisi o treneru. Navijače zanima kakva je tu situacija.

“Imali smo iskren razgovor. Sam je rekao da mu trebaju pripreme za pripreme, da i on vidi gdje je. Tek kad dođe lopta, odgovori će doći. Ja ne vidim nijedan razlog da ne bude od pomoći. On se 3. siječnja priključuje momčadi, ulazi u rad s loptom. Hoće li trebati raditi adaptaciju, to ćemo vidjeti s trenerima Veršićem i Plenčom. Nikola je realan i jako je bitno imati zdrav odnos. Kad nema šumova u komunikaciji, onda je sve jasno. Na koncu sam ja trener i odlučujem koliko će tko igrati, za to sam plaćen. A donosim ih po tome što mi pokazuju treninzi i utakmice. Da ne mislim da Kalinić može pomoći, ne bih ga vraćao.”

Što to znači u kontekstu prijelaznog roka?

“Treba prvo vidjeti tko će otići. Neki profili nam trebaju jer Hajduk se bori za titulu. Ako je Nikola zdrav, onda nam napadač ne treba. Ali, imamo li garanciju da će ostati zdrav na pripremama? To su upitnici. Sigurno je da bi nam jedno krilo dobrodošlo. Sezona je duga, dolazi i do pada forme. Vidjet ćemo što pripreme nose, nismo mi sve utakmice igrali dobro. Vrhunske ekipe imaju vrhunsku konkurenciju, ne možeš biti prvak s 12-13 igrača.”

Dolazi li Ivan Perišić?

“Nemam za sada informacije. Ne znam kako mu teče oporavak nakon ozljede, a jedino što sa svoje strane mogu reći jest da bih ga volio imati u svlačionici kad god to bude moguće.”

Hajduk nastavak prvenstva otvara na Poljudu protiv Rijeke. Koliko su oni još uvijek konkurentni za prvo mjesto?

“Oni su jako ozbiljna momčad koja u kontinuitetu igra dobar nogomet, možda i najbolji ako gledamo kako su i Europu odigrali. Imaju ogromnu razinu talenta u prednjoj liniji, a iskustvo Dilavera, Mitrovića i još nekih iza. Dinamo i Hajduk bi sigurno rado uzeli neke igrače od njih, smatram da su izuzetno dobro pokriveni i opasni po krilima.”

Suđenje?

“Generalno je bilo dobro. Pogrešaka ima, ali generalno je bolje u odnosu na protekle sezone.”

Je li realno Dinamo ipak jedini protukandidat za prvo mjesto?

“Dinamo i Rijeka. Držao bih Rijeku tu, s obziirom na manju razinu pritiska i da će se više igrati nogometa. Rujevica je brza, drugačiji teren. Po meni je to utrka u troje i nema tu puno priče, ni alibija, imaš samo cilj, a to je pokušati osvojiti naslov prvaka.”

Zvonimir Šarlija je rekao da je prvenstvo neregularno jer dvije odgođene utakmice Dinama i jedna Rijeke nisu odigrane tijekom jeseni.

“Nije prvenstvo neregularno, muči me jedino što se rosteri mijenjaju. Volio bih da se barem jedno kolo odigralo prošle srijede, 20. prosinca, jer se to moglo. To pravilo o odgađanju je definitivno pogrešno i dobro je da su ga promijenili za narednu sezonu”, poručio je Mislav Karoglan za Dalmatinski portal, a cijeli razgovor s Blažom Duplančićem pročitajte OVDJE. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Mislav KaroglanHajdukHrvatska nogometna ligaMarko LivajaBruno PetkovićRamon MierezGNK DinamoHNK RijekaNK RudešNK OsijekZimski prijelazni rok 2024.Nikola Kalinić

Ostale Vijesti