Pixsell
Pixsell

Kalkulacije: Situacija nije alarmantna, ali postat će u slučaju poraza u Cardiffu

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 13.10.23. | 09:41

Vatreni i dalje sve drže u svojim nogama. Pobjeda u Cardiffu može nam donijeti praktički plasman u Njemačku, a poraz bi nam ostavio prilične šanse za plasman, no još više bi nam narušio atmosferu i moral unutar reprezentacije.

Hrvatska je u listopadu mogla osigurati plasman na Europsko prvenstvo. S pobjedom u Opus Areni definitivno bismo izbacili Turke iz utrke za prvo mjesto, a u prilog nam je išao i poraz Armenije kod Latvije. Da smo sinoć slavili, pa čak i remizirali, pobjeda u Cardiffu vodila bi nas i matematički na Europsko prvenstvo.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ovako smo si prilično zakomplicirali život. No, situacija i dalje nije alarmantna, posebno ako u Cardiffu upišemo sva tri boda. Tom pobjedom pobjegli bi Velšanima na šest bodova prednosti, dvije utakmice prije kraja. S obzirom na bolji međusobni omjer, Wales više ne bi mogao ugroziti Hrvatsku, a s tri osvojena boda u Cardiffu Hrvatska bi propustila Euro jedino u slučaju da u posljednja dva kola, protiv Latvije i Armenije, ne osvoji niti jedan bod, a Armenija pobijedi Wales u Jerevanu i Hrvatsku u Zagrebu s više od jedan razlike.

Ne samo to, nego s pobjedom u Cardiffu Hrvatska bi i dalje imala velike šanse za osvajanjem prvog mjesta u skupini. Jer Turci imaju tri boda, ali i utakmicu više. S obzirom na to da smo u ožujku svladali Turke u Bursi s 2-0, a oni nas u Osijeku s 1-0, Hrvatska bi u slučaju istog broja bodova bila ispred rivala koji nas je sinoć nadigrao. Prema tome, pobjede nad Walesom u Cardiffu, zatim i protiv Latvije u Rigi, odnosno Armenije u Zagrebu, Hrvatskoj donose osvajanje kvalifikacijske skupine!

No, u slučaju da u Cardiffu doživimo novi kiks, situacija bi se od 'mirne' mogla u sekundi pretvoriti u nemirnu, nećemo još napisati i alarmantnu. S bodom u Cardiffu zadržavamo Velšane u igri za Euro, iako bi u tom slučaju izostali s europske smotre jedino ako bi britanska reprezentacija slavila u Armeniji, a onda i protiv Turske na domaćem terenu, a Hrvatska pokleknula i od Latvije i od Armenije. Tako da nam je i bod dosta dobar, barem što se tiče naših šansi za plasman na Euro. Međutim, s novim posrtajem unijela bi se dodatna nervoza, čak i nezadovoljstvo u redove reprezentacije. Jer, prije početka kvalifikacija govorili smo kako je ovo 'najlakša kvalifikacijska skupina ikada', a treći gubitak bodova prilično bi naškodio našem statusu jedne od najboljih europskih reprezentacija današnjice….

Prva drama, ali i opasnost da se plasiramo u Njemačku, nastala bi kada bi Hrvatska izgubila u Cardiffu. S drugim uzastopnim porazom, Wales bi nas preskočio na kvalifikacijskoj ljestvici budući da je dvoboj u Splitu završio 1-1. Hrvatska bi prije posljednja dva kola pala na treće mjesto. Ni tada ne bi bilo sve izgubljeno, čak niti prvo mjesto (Turci bi u slučaju pobjede bili na +6, a u posljednjem kolu dočekuju Wales), a tada najveći konkurent za drugo mjesto Wales bi imao gostovanje kod Armenije i domaći susret s Turcima, no postojala bi mogućnost da se na vrhu stvori 'trokut' s tri reprezentacije po 16 bodova ili da s novim kiksom definitivno ostanemo bez šanse Euro.

Hrvatska bi i u slučaju poraza i dalje imala velike šanse za plasman u Njemačku, no ako bi remi u Cardiffu prilično uzdrmao moral i redove naše reprezentacije, što bi tek učinio novi poraz?

Sve u svemu, situacija na ljestvici je i dalje povoljna. Hrvatska je i dalje najveći favorit za osvajanje prvog mjesta, a rekli smo, praktički (ne i teoretski) već u nedjelju možemo osigurati nastup u Njemačkoj.

No, Hrvatska mora pobijediti kako bi zadržala svoj status jedne od najjačih reprezentacija svijeta i povratila djelomično narušeno samopouzdanje nakon jučerašnjeg poraza u Opus Areni.

Situacija na tablici u slučaju pobjede Hrvatske u Cardiffu (i pobjede Turske nad Latvijom)

1. Turska 7 511 16

2. Hrvatska 6 411 13

3. Armenija 6 213 7

4. Wales 6 213 7

5. Latvija 7 106 3

Situacija na tablici u slučaju remija u Cardiffu (i pobjede Turske nad Latvijom)

1. Turska 7 511 16

2. Hrvatska 6 321 11

3. Wales 6 222 8

4. Armenija 6 213 7

5. Latvija 7 106 3

Situacija na tablici u slučaju pobjede Walesa u Cardiffu (i pobjede Turske nad Latvijom)

1. Turska 7 511 16

2. Wales 6 312 10

3. Hrvatska 6 312 10

4. Armenija 6 213 7

5. Latvija 7 106 3



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijanogometna reprezentacija WalesaEuro 2024Kvalifikacije za Euro 2024Turska nogometna reprezentacijaVatreni

Ostale Vijesti