Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Naš nogomet ima jedan veliki problem, a Turci su nam odsjekli najjače oružje! Ne pamtim kad smo toliko griješili

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 13.10.23. | 08:00

Iznenadili su me Turci koliko su dugo izdržali u presingu, a i iznenadilo me i koliko smo mi imali tehničkih pogrešaka. Nedostajali su Perišić, Kramarić, Petković i Ivanušec, a nemamo mi milijun rješenja

Započeo bih s Turskom, jer Turci su me iznenadili! Organizirana reprezentacija s postavljenim jasnim ciljevima i igrom, znali su što žele u svakom trenutku. Napravili su vrhunsku stvar već na početku, visokim presingom onemogućili su da lopta dođe od naše vezne linije, da nemamo posjed. A znamo da smo mi najjači baš u tom dijelu, najviše smo stvari uvijek napravili preko naše vezne linije. I, čim nismo imali tu sigurnost, pogubili smo se. Turska je to znala kazniti. Napadala nas je visoko, Livaković nas je u prvo vrijeme čuvao, onda nepotrebno izletio i primili smo taj gol.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ono u čemu je Turska bila odlična, bio je taj presing, zatim kontre. Time nas je pobijedila. Naša zadnja linija dizala se neselektivno i to su oni jako dobro koristili. Šutalo i Gvardiol su moderni stoperi, jasno je da u modernom nogometu stoperi moraju ići visoko, međutim, u tom slučaju vezni red mora biti agresivniji, čvršći, sigurniji. Ako nije, onda je to opasnost! A mi to nismo imali, što su Turci maksimalno forsirali. K tome, oni imaju vrlo brze igrače. Taj Yilmaz koji nam je zabio gol, zatim onaj broj sedam Aktürkoglu vrlo su brzi, neuhvaltjivi za dobar dio naših igrača. Plus Calhanoglu, koji je isto imao određenu slobodu u igri. Vrhunski su otvarali kontre i zadavali nam velike probleme. Nismo se uspjeli oporaviti do poluvremena. Ali, moram istaknuti i da se osjetio izostanak tri vrlo važna igrača, Perišića, Kramarića i Petkovića, jer oni su ti koji pomažu u posjedu lopte našoj trojici u sredini, a toga sad nije bilo, Turci su nas potpuno izolirali. Ako dodamo još jednog igrača, Ivanušeca, koji u zadnje vrijeme igra jako dobro, ostali smo, praktički, bez čitave prednje linije, bez napada.

Ono što me također iznenadilo jest koliko su Turci dugo igrali taj svoj presing, to se rijetko viđa. Pogotovo u reprezentaciji, u klubu se još i može očekivati. Dobro, malo se oni jesu povukli u drugom dijelu, međutim, s obzirom da je izbornik Montella došao tek nedavno, da nije imao puno vremena išta uigravati, Turska je doista djelovala ubojito. Ali, to je često tako, dođe novi trener, momčad ionako mora ići na pobjedu, jer s porazom ulazi u probleme, imaš nove motive, želiš se dokazati. Onda zabiješ gol, to te još više podigne i onda odigraš takvu utakmicu. Nekad je tako u nogometu, igrači pozitivno reagiraju na promjene trenera i izbornika, da čistačica sjedne na klupu donijela bi taj impuls, pozitivan šok. Jednostavno, uzeli su nam sredinu, nametnuli svoj ritam.

U drugom smo poluvremenu uzeli kontrolu, ali nismo uspjeli ništa posebno napraviti, igrali smo i s puno rizika, Šutalo i Gvardiol bili su često jedan na jedan ili dva na dva, imali smo sreću da Turci nisu zabili još koji gol. Na kraju, da smo izvukli remi, bila bi to velika stvar, s obzirom na razvoj situacije. No, nije bilo energije u našoj igri, a posebno me začudio veliki broj tehničkih grešaka u našoj igri, u dodavanjima. Ne pamtim kad ih je bilo toliko. A to je jako opasno kad su suparnici brzi kao Turci. Što se tiče zamjena, ne bih tu previše zamjerao Daliću. Morao je ovako mijenjati, zamjene su, na neki način bile prisilne, ušao je neoporavljeni Petković, zatim Beljo, išli smo na sve ili ništa i ne bih tu stavljao neke upitnike. Jednostavno, nemamo mi milijun rješenja, pogotovo kad imamo toliko ozlijeđenih, nije Dalić imao previše nekih rješenja na klupi. Mi nemamo igrače dubine, nemamo brzinu i to je generalni problem hrvatskog nogometa, a to se u Osijeku jako dobro vidjelo.

No, bez obzira na sve, na taj neugodan poraz, ne treba stvarati lošu atmosferu ili defetizam uoči Walesa. Treba zbiti redove, nadam se da će se Petković do nedjelje oporaviti i biti na raspolaganju, ništa nije izgubljeno, pobjeda u Cardiffu vraća nas na vrh. Dogode se ovakve utakmice, kažem, treba pohvaliti Turke, nismo mi samo bili loši, već su oni bili jako dobri, odigrali su stvarno vrhunsku partiju.




Tagovi

Kruno JurčićHrvatska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti