Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Kako je pao Dinamo: Čudesan oporavak Lacike, razgovor s Mierezom i posebna motivacija za Pomsa s tribine

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 30.10.22. | 10:12

Germanijak otkriva kakavo je tekla priprema Osijeka pred derbi s Dinamom, kako se Kleinheisler oporavljao i zašto je trener Osijeka imao posebnu motivaciju na zapadnoj tribini Gradskog vrta

Ta dosadna magla koja je pokvarila ugođaj derbija, a koja je tako svojstvena za grad na Dravi i u nedjelju je bila prisutna. Međutim, malo tko je u Osijeku mario za to… Tri boda protiv Dinama su u džepu i to je bilo jedino bitno za ugodan nastavak produženog vikenda. Lege su vratile draž prvenstvu, dokazale da je Varaždin bila tek iznimka koja potvrđuje pravilo. Sebe je Osijek pozicionirao kao pratnju vodećima a ljudima iz Dinama dao da si malo misle. I da se više bave sobom nego sudačkim pogurancima na račun Hajduka.

Rene Poms ponovno je skrenuo pozornost na sebe. Danima je najavljivao da se priprema za Dinamo ne razlikuje previše od pripreme za bilo kojeg drugog protivnika. Njegova trenerska filozofija jest kako Osijek mora igrati svoju igru i da je protivnik taj koji se mora prilagođavati. Pogotovo kada igra u Gradskom vrtu. I zaista, priprema za Dinamo je bila upravo identična onoj za Varaždin tjedan dana ranije ili za Istru, Slaven Belupo… Zapravo, najvažnija stvar bila je osposobiti Laszla Kleinheislera koji se vratio iz Varaždina s velikom oteklinom na nozi.

Tu su, saznajemo, veliki posao odradili fizioterapeuti Osijeka koji su već prošle nedjelje počeli s pripremom za derbi. Nakon prve seanse nije bilo pretjeranog optimizma. Laciku je silno boljela noga ali stisnuo je zube. Nije trenirao s momčadi sve do četvrtka. Odradio je individualne treninge kombinirajući ih s posjetama fizioterapeutima. Međutim, kada ga je Rene Poms u četvrtak pitao je l' spreman da odradi kompletni trening s ostakom momčadi, te kada je Kleinheisler kimnuo glavom u znak potvrde, bilo je jasno da će u Mađar ove subotu istrčati na derbi.

Puno je faktora utjecalo na njegov povratak u tako kratkom roku. Osim silnog truda i pažnje iz stožera Osijeka, tu su svakako karakterne osobine Kleinheislera koji ima čudesnu prirodnu snagu. U više navrata smo čuli kako on može igrati utakmice praktički bez treninga. Kada na to nadovežete da se nalazi u dobroj formi, da je mentalno jak - onda je sve jasno zašto je Lacika istrčao protiv Dinama. Druga velika stvar za Osijek je i povratak golgeterskim navikama Ramona Miereza. Dugo je bio u krizi da bi u posljednjim utakmicama procvjetao. Otvorilo mu se protiv Rijeke, zabio je Istri i sada je odlučio derbi.

Ne ulazeći u razloge krize koja je predugo trajala i zbog koje je Osijek vjerojatno ostao kratak u borbi za trofeje prošle godine, izvjesno je kako Mierez ponovno uživa u nogometu. Pričali smo prije nekoliko dana s Pomsom o načinu na koji je vratio Argentinca u život. Rekao nam je trener Osijeka da nije previše radio s njim. Da mu je samo rekao da voli njegov stil nogometa, da je on kompatibilan s vizijama koje Poms ima oko načina na koji bi Osijek trebao igrati, dakle jedan visoki presing na zadnju liniju protivnika i da vjeruje kako Mierez može ponoviti svoju prvu sezonu u Osijeku. Očito se Pomsova nadanja ispunjavaju…

Na koncu, bila je ovo posebna večer za trenera Osijeka koji je imao dodatnu motivaciju na tribinama Gradskog vrta. Po prvi puta otkako je preuzeo konce prve momčadi, Pomsovoj utakmici svjedočila je kćer Julia koja je u Osijek stigla s dečkom Marcom iz Austrije. I zasigurno je bila ponosna na oca, kao što je on ponosan na nju jer je redovito biranim riječima pričao o nasljednici.

A čini se kako bi posjeti mlade Julije mogli postati učestali jer ako je bilo nekih upitnika oko Rene Pomsa i njegove vizije Osijeka nakon Varaždina, oni su kao krpom prebrisani poslije derbija i pobjede s Dinamom. Ovaj Osijek, Pomsov Osijek, je sasvim po guštu navijača. I da nije Mierez izronio iz magle i donio ta tri boda, da je ostalo bez pobjednika, navijači bi sasvim sigurno zadovoljni otišli svojim kućama sinoć. Treba biti realan i reći da je zaostatak za Dinamom velik, pogotovo na proljeće kada će lider biti rasterećen europskih obaveza. I jasno da Osijek treba čudo da napravi korak više u odnosu na lanjsku sezonu, ali ovakav Osijek budi optimizam i nadu svojim navijačima. I idealno bi bilo pred odlazak u Split da se iz Gradskog vrta pusti "bijeli dim" koji će simbolično značiti da je klub stao iz Rene Pomsa te mu novim ugovorom izbrisao prefiks "pomoćni" te dao vjetar u leđa...

I zato će biti svakako zanimljivo vidjeti sljedeće kolo u kojem gostuju kod Hajduka. Navijači Osijeka sanjaju da se nakon Rujevice sruši i Poljud. I to je njihovo pravo. Međutim, Rene Poms je čvrsto na zemlji. On pritisak ne osjeća. Kaže nam kako silno respektira želje navijača, ali da ga to neće sputavati u pripremi za sljedeći derbi.

“Za trenera je najpogubnije kada se prepusti emocijama. One moraju biti rezervirane za navijače. Ja znam da je sve magija kada dobiješ veliku utakmicu, ali i da ništa ne valja kada propustiš uzeti bodove koje su svi već unaprijed računali. To je zamka. Treba ostati miran, dosljedan i suočiti se sa izazovima hladne glave. To je jedini način koji priznajem”, kazao nam je prije nekoliko dana Poms. I očito slijedi tu filozofiju na svojim trenerskim počecima. I sjajno mu ide…



Tagovi

Rene PomsNK OsijekGNK DinamoHNL

Ostale Vijesti