Nikola Lipovac i Franz Beckenbauer, u pozadini je sveprisutni Zorislav Srebrić. Foto: Drago Sopta
Nikola Lipovac i Franz Beckenbauer, u pozadini je sveprisutni Zorislav Srebrić. Foto: Drago Sopta

Kaiser Franz u siječnju 2008.: "I Hrvatska može postati prvak Europe, sviđaju mi se Rakitić i Petrić. Modrić? Teško mi ga je komentirati"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 09.01.24. | 11:30

Najveći njemački nogometaš svih vremena bio je u Zagrebu na Uefinu kongresu i sjednici Izvršnog odbora Uefe

Uvijek je zanimljivo zaviriti u stare novine, pa smo se tako nakon odlaska na drugi svijet Franza Beckenbauera, pronašavši fotografiju s njim u mobitelu, spustili u kućnu arhivu i pronašli intervju napravljen u zagrebačkoj zračnoj luci 29. siječnja 2008. godine, kad je najveći njemački nogometaš svih vremena bio u Zagrebu na Kongresu i sastanku Izvršnog odbora Uefe, a domaćin mu je bio tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, uz čiju pomoć je Kaiser Franz stao kraj nekoliko hrvatskih novinara. Dakako, bio je tu i tadašnji glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Bilo je to tri tjedna prije teške ozljede Eduarda da Silve, kad su Bilić Boysi još sanjali europski naslov te uživali u lovorikama nakon izbacivanja Engleske s Eura.

Razgovor je vodio potpisani autor koji je tada bio novinar Jutarnjeg lista. Intervju prenosimo u cijelosti, uz fotografiju Drage Sopte, tadašnjeg reportera Cropixa, a današnjeg fotografa HNS-a.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Lijepo je danas biti Franz Beckenbauer. Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. pod njegovim je ravnanjem prošlo vrhunski u svakom pogledu, a kao dopredsjednik Međunarodne udruge nogometnih saveza (FIFA) Kaiser Franz ležerno putuje globusom, gostujući na najvećim događajima i skupovima poput Uefina Kongresa u Zagrebu.

• Kao čovjek iz vrha nogometne hijerarhije, kako ste doživjeli pobjedu Hrvatske na Wembleyju?

"Čestitam vam još jednom, bila je to velika pobjeda. Uvijek je ogromam uspjeh pobijediti Englesku na Wembleyju, ali vi ste je tom pobjedom i izbacili s Eura, posramili ih. Hrvatska je velika momčad, sjećam se da ste i tijekom povijesti imali velikih igrača, radujem se našoj međusobnoj utakmici na EP-u."

• Može li se Njemačkoj "dogoditi Engleska", da je Hrvatska i Poljska izbace u prvom krugu?

"Poljska je ozbiljan suparnik i vama i nama, ali ne podcjenjujte Austriju. Iako nema dobre rezultate u posljednje vrijeme, domaćinstvo im može dati dodatni poticaj da nekome pokvari računicu. No, favoriti naše skupine za četvrtfinale ipak su Njemačka i Hrvatska."

• Može li Hrvatska postati europski prvak?

"Da, naravno."

• Ali nakon Grčke 2004., velesile će biti pažljivije protiv takozvanih malih?

"Uvijek se prije EP-a i SP-a pita tko je favorit, pa svi automatizmom nabrajaju Brazil, Argentinu, Njemačku, Englesku, Italiju, Španjolsku. Ali nogomet je nepredvidiv. Nitko nije očekivao Grčku na tronu u Portugalu i baš sam znatiželjan tko će biti prvak 2008. Hrvatsku u svakom slučaju vidim kao jednog od favorita."

• Kao neutralna osoba, iz Münchena, kako vidite razvoj hrvatskih reprezentativaca u Gelsenkirchenu i Dortmundu, Rakitića i Petrića?

"Sviđa mi se Rakitić (Beckenbauer ga je posebno pohvalio još jesenas, nap.a.), Petrić također. Mladi su, inteligentni, razumiju igru i lako su se prilagodili u Njemačkoj."

• Jeste li vidjeli kako igra Modrić?

"Vidio sam, ali teško mi je komentirati ga kao pojedinca."

• Znate li da se za njega zanimao Bayern?

"To morate pitati Rummeniggea i Hönessa."

Jutarnji list od 30. siječnja 2008. Foto: Drago SoptaJutarnji list od 30. siječnja 2008. Foto: Drago Sopta

• Jeste li još protiv tehnoloških pomagala u nogometu, poput lopti s mikročipom?

"Nisam protiv. Vrijeme nosi svoje, tako i tehnološki napredak. Ako se pokaže da je neki sustav dobar, nije problem promijeniti pravila."

• Znači, možemo uskoro očekivati takozvane pametne lopte u Ligi pvaka, te na SP-ima i EP-ima?

"Probali su tu loptu na klupskom SP-u u Tokiju, testovi su bili pozitivni, ali treba je još ispitati, treba sve biti sto posto sigurno. Ne valja brzati s novim tehnologijama dok nisu u potpunosti pouzdane."

• Što mislite o prijedlogu za povećanje EP-a na 24 momčadi?

"Ne znam, 24 mi se čini puno. Smatram da bi trebalo ostati 16, najviše možda 20. Sa 24 bi gotovo pola članica Uefe bilo na EP-u... Čemu bi onda služile kvalifikacije, hajdemo ih sve 53 pozvati na završni turnir."

• Što kažete na novu generaciju uspješnih trenera koji su imali zapažene igračke karijere, poput Bilića, Klinsmanna ili Van Bastena, u odnosu na Mourinha, Beníteza ili Beenhakkera, koji nisu?

"Nema jamstva da velik igrač bude i velik trener. Puno je obrnutih primjera, uz ove koje ste nabrojali, poput Sacchija i Latteka, koji nisu bili neki igrači, ali su kao treneri bili vrlo uspješni inovatori. Dakle, nema pravila. Ali, jako je dobro da veliki igrači ostanu u nogometu. U moje i Vlatkovo vrijeme nije bilo tako, Bobby Charlton i Pele odbijali su biti treneri. Dobro je za nogomet da su današnje generacije hrabrije i odlučnije", poručio je Beckenbauer današnjem uredniku Germanijaka 29. siječnja 2008.

Za neke je stvari ispao prorok, neke su se odvile suprotno njegova mišljenja, a za neke se nije usudio prognozirati jer nije bio siguran. Diplomat, gospodin, Nogometaš s velikim 'N'... Kaiser Franz!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Franz BeckenbauerIvan RakitićMladen PetrićLuka ModrićUEFAIzvršni odbor UEFA-eHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti