Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Kad nemaš koga, onda Astanu! Red je da mušterija ostane - mušterija (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 08:00

Dinamo protiv suparnika, kojega je ove sezone već triput pobijedio spašava europsku sezonu i traži kraj crnog niza

Ostaje li mušterija uvijek - mušterija ili se u nekom trenutku ipak pretvara u trgovca? I na to pitanje odgovor ćemo dobiti večeras, pronaći ćemo ga na travnjaku Astana Arene, koja je ove sezone poput neke Dinamove sudbine. Tu su Modri preskočili prvu europsku prepreku, gledajući obje utakmice, bilo je to lakoćom, potvrdili su već tada u srpnju da će i ove jeseni igrati u jednoj od skupina. Tko je tada, krajem srpnja mogao misliti da će to biti i jedina Dinamova europska gostujuća pobjeda i da će Astana ostati jedini suparnik, kojemu Modri redovito pokazuju zube. Četiri europske pobjede ove sezone ima Dinamo, u 10 utakmica, tri su ostvarene protiv Astane! Ona jedna, na kraju je ispala Pirova, protiv Sparte u Zagrebu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nastavlja li, dakle, Dinamo svoj niz protiv kazahstanskog prvaka, sad je to već pet od pet, ili ćemo u Astani svjedočiti zakonu velikih brojeva? Dobro zvuči tih 11-1 ove sezone, tek jedan primljeni pogodak i to s bijele točke, dobro zvuči i maksimirskih 5-1 iz prvog kola, no, treba se sjetiti i da je na travnjaku Astana Arene Dinamo na trenutke bio na konopcima, da je preživio i zahvaljujući Dominiku Livakoviću, kojeg više nema na gol-crti. Kako god, s terena, na kojem su Modri najavili uspješnu sezonu i gdje je sve, nekako, krenulo po planu, sad tu istu europsku sezonu spašavaju. Pobjeda je sve, a sve osim pobjede, vjerojatno, ništa! U Dinamu to jako dobro znaju.

"Igrali smo već prije s Astanom, ovo je četvrti put, svjesni smo da će ovo biti potpuno drugačija utakmica jer i Astani puno znači, imaju bod više od nas. Dakle mi moramo maksimalno od prve sekunde ući kako bi sve napravili da uzmemo tri boda.", najavio je Dinamov trener Sergej Jakirović po dolasku u Astanu. I dodao da ne razmišlja o ostavci u slučaju poraza, da želi dočekati zimu i onda u prijelaznom roku slagati momčad za proljeće. No, izgubi li, sigurno mu neće biti lako, bio bi to još jedan poraz, koji bi pogoršao ionako lošu statistiku, k tome, izbacio bi Dinamo iz Europe, iz Konferencijske lige, kolo prije kraja. Što bi bio potpuni debakl. Ali, možda je doista došao kraj patnjama, možda se u Astani napokon 'odčepi'. Jer, Jakirović, barem on tako tvrdi, najveće probleme se Dinamove gubitniče serije vidi u slabijoj realizaciji, brojnim ozljedama i izostanku Brune Petkovića.

"Nisam mislio da će nam on toliko nedostajati.", kazao je Jakirović o svojem najboljem igraču. Sad je Petković opet na terenu, vratio se protiv Osijeka i bio vrlo dobar, ozljeda nema, svi su zdravi. A realizacija, ako postoje drugi preduvjeti, morala bi jednom krenuti. Možda se sve baš poklopi baš danas, zapravo, bilo bi jako loše da bude drukčije. Jakirović je naznačio da bi njegovoj momčad jako dobro sjeo neki brzi, rani gol, što prije doći u rezultatski plus i pokušati izbjeći onaj stres pred sam kraj i u sudačkoj nadoknadi. Dvojbi oko sastava nema previše, možda je jedini upitnik hoće li na lijevom boku zaigrati Perković ili Ljubičić, Vidović je, pak, nakon što je 'riješio' Osijek opet u prednosti ispred Špikića. Sve ostalo ne bi trebalo biti dvojbeno.

S druge strane, Astana je ovaj put i mali upitnik. Kazahstancima je sezona završila prije mjesec dana, otad su igrali samo utakmicu protiv Ballkanija te u svojim reprezentacijama, nije ima lako ostati u natjecateljskom ritmu. Domaći igrači naviknuli su na tu promjenu i zanju se prilagoditi, strancima je malo teže, no, ono što muči Kazahstance jest psihološki pad nakon poraza u kvalifikacijama od Slovenije. Bio je Kazahstan nadomak direktnog plasmana na Euro, prvi put u povijesti, ali pokleknuo je pred Kekovim trupama i mora u play-off. To je, pišu tamošnji mediji, jako pogodilo mnoge kazahstanske igrače pa je svojim reprezentativcima trener Astane Grigorij Babajan po povratku dao nekoliko slobodnih dana da dođu k sebi. Koliko će sve to utjecati na izvedbu domaćih igrača, teško je predvidjeti, međutim, ionako je bitno kakvu će utakmicu odigrati Dinamo. Hoće li biti onakav kakav smo ga uglavnom gledali protiv Astane, dominantan, efikasan i pobjednički ili će pokazati lica, kakva je, osim protiv Astane, pokazivao ove sezone u Europi? U svakom slučaju, za popravak vremena više nema, više nema ni skrivanja, alibija. Astana Arena još jednom mora biti obojena u Dinamove boje!

MOGUĆI SASTAV ASTANE (3-4-3)

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-1-4-1)

Utakmica u Astani počinje u 16.30 sati (Arenasport 1). Glavni sudac je John Beaton (Škotska), pomoćnici su Daniel McFarlane i Alan Mulvanny (Škotska). VAR sudac je Andrew Dallas (Škotska), a AVAR Steven McLean (Škotska).



Tagovi

GNK DinamoAstanaKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti