GNK Dinamo
GNK Dinamo

Joško, nemoj ne ispuniti obećanje jednog dana

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 24.05.21. | 10:37

Dinamo se oprostio od 19-godišnjeg budućeg superstara.

Joško Gvardiol jučer se oprostio od Dinama nakon svega 51. odigranu utakmicu, od čega 45 u novo nenormalnim uvjetima. O Gvardiolu ovdje neće toliko biti riječ, jer je od njegovim igračkim vještinama napisan veliki broj tekstova i izgovoreno jako puno minuta podcasta.

Šteta je što ne samo zagrebačka, nego i HNL publika nije imala priliku vidjeti Gvardiola uživo. Vidjet će ga sigurno ako će Joško zaigrati s reprezentacijom, a možda i kada će s nekim iznozemnim klubom gostovati u Lijepoj našoj. No, nije imala prilike, osim tih pet utakmica i 2 minute, gledati jednog od najboljeg igrača ove generacije za koju neki tvrde da je najbolja u povijesti.

Gvardiol se od kluba oprostio zaista dirljivim tekstom. U kojem je poručio:

„Siguran sam da ću se vratiti jednoga dana. Zauvijek ću biti navijač Dinama i njegovi će uspjesi biti i moji uspjesi“, s ovim riječima zaključio je Gvardiol svoje „priopćenje“.

Mi pozivamo Gvardiola da održi riječ i da se jednoga dana zaista vrati u hrvatsku ligu. Ok, možda ne s 28, 29, ali barem s 31, 32, dok će još uvijek biti u naponu snage...

Ovaj tekst nije toliko o Jošku Gvardiolu, koliko o Dinamovim legendama koje su se prije vraćale u klub, a sada to više nije slučaj.

Sjetimo se samo Marka Mlinarića koji je karijeru zaključio u Zagrebu, zabio je sjajan gol Hajduku, a zaigrao je i u europskoj utakmici protiv Tirane.

Zatim iz te slavne generacije ’82. od istaknutih imena imamo trenere koji su u 90-tima i 2000-tima vodili klub (Marijan Vlak, Zlatko Kranjčar i Velimir Zajec). Od mlađih trenera treba se sjetiti Krunoslava Jurčića, Nikole Jurčevića, Marija Cvitanovića i Zvonimra Solde.

Od slavnih igrača, prije svega reprezentativaca u klub su se vraćali Silvio Marić, Edin Mujčin, Igor Cvitanović, Dario Šimić, Igor Bišćan, Tomo Šokota, Mihael Mikić, Tomislav Butina, Mario Cvitanović, Boško Balaban, i kao šlag na kraju Robert Prosinečki, koji je tada bio u naponu snage iako je mogao birati svjetski klub u kojem će zaigrati.

Prije je bilo normalno da se igrači nakon vrhunca karijere vraćaju u klub koji ih je afirmirao.


POSTAVA DINAMOVACA KOJI SU SE VRATILI U KLUB:

Često se ističe kako je Dinamo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji imao 14 igrača koji su u jednom dijelu svoje karijere igrali za Dinamo. Jedan od njih još uvijek je u klubu (Dominik Livaković).

Od njih 14-orice samo se jedan vratio u jedan od svojih HNL klubova. Josip Pivarić koji je bio član Dinama i Lokomotive.

Vedran Ćorluka je karijeru završio u Lokomotivu iz Moskve. Dejan Lovren sa Zenitom, a Domagoj Vida sa Bešiktašom osvajaju naslove prvaka drugih liga. Luka Modrić ni ne pomišlja o povratku na Maksimr. On je i bit će prije svega legenda Real Madrida. Mario Mandžukić bi Dinamu bio idealno rješenje za dijeljenje minutaže s Marijom Gavranovićem, ako Bruno Petković napusti klub, ali i kako bi mladim Dinamovim ofenzivcima pružio mogućnost da uče i stasaju uz jednog takvog klasnog igrača.

Milan Badelj u Dinamu? Zamislite vezu on i Arijan Ademi iza, a ispred njih Luka Ivanušec (ili Lovro Majer, ako ne otiđe u inozemstvo).

Zašto se Tin Jedvaj ne bi vratio u klub i spasio karijeru? Ove sezone nije odigrao niti 500 minuta u Bayeru. Dinamu ionako fale stoperi, a i na bekovskim pozicijama uvijek dobro dođe pomoć. Marko Pjaca? Da s Dinamom igra Ligu prvaka i zanimljivu HNL. Nama se čini bolje od borbe za sredinu ljestvice Serie A. Šime Vrsaljko koji je bio dugo izvan stroja zbog ozljeda?

Za Matea Kovačića, Marcela Brozovića i Adreja Kramarića je još jasno. Ipak su oni u „primeu“ i teško je očekivati da će se već sada vratiti.

Ili ipak nije? Zamislite Andrej Kramarić ponovno u Dinamu. U svojem klubu zabija na Old Traffordu u Ligi prvaka.

Današnjim reprezentativcima u odnosu na prethodne povratnike velika je prednost što je Dinamo igrački i financijski stabilan klub. Svake godine igra Europu u kojoj više nije kanta za napucavanje nego kompetentan protivnik bogatijim klubovima. Vjerujemo da bi Dinamo kao klub s budžetom od 50 milijuna eura mogao solidno parirati Bešiktašu, Zenitu, Lokomotivu, Bologni, Bayeru…

Minus je svakako infrastruktura i još uvijek neugledan status HNL-a. Talijanska, njemačka, ruska, turska liga i dalje su dosta privlačnije od hrvatskih prvoligaških travnjaka.

Ovdje ne mislimo da bi se svi ranije navedeni igrači trebali vratiti. Na kraju, time bi zagušili razvoj mladih igrača. Ali koliko bi recimo Martinu Baturini značilo da neku domaću utakmicu protiv recimo Istre odigra u paru s jednim Milanom Badeljom?

Ili Ivan Šaranić u kupu nabacuje lijevom, a Mandžukić glavom pogađa u gol?

Ako pogledamo u još malo dalju prošlost, Eduardo da Silva nije se vraćao u Dinamo, Ivica Olić i Danijel Pranjić također. Povratak Nike Kranjčara bi bio jako kontroverzan, no i on je jedan od igrača koji su karijeru završili negdje u svijetu, a ne u matičnom klubu. Od te „srednje“ generacije u klub su se vratili jedino Jerko Leko, Ognjen Vukojević, Nikola Pokrivač i - Sammir.

Od onih starijih, brončanih Vatrenih u klub se na kraju karijere nisu vratili Zvonimir Boban, Davor Šuker, Mario Stanić i Goran Vlaović. Od te generacije ’98., izuzev ranije spomenutih Roberta Prosinečkog, Darija Šimića i Silvija Marića, te Krunoslava Jurčića i Zvonimira Solde kao trenera, u klub se kao igrač i trener vratio Zoran Mamić.


Legende kluba koji se (još) nisu vratile u klub - „stari“ i „mladi“ (postave su određene proizvoljno)

S ovime ne kritiziramo navedene igrače niti tražimo „krivca“ u ovoj priči, odnosno razlog zašto se toliko veliki broj klasnih igrača nije vratio u klub koji ih je afirmirao.

Samo se nadamo da će se ova trenutna generacija Plavih, koja je zadnje tri godine ostvarila sjajne uspjehe, jednoga dana pred završetak karijere, kada više nisu na vrhuncu, ali nisu niti staro željezo odlučiti vratiti se u Maksimirsku 128 i ponovno zaigrati pred maksimirskom i HNL publikom. I to na novom Maksimiru.

Joško Gvardiol, Dani Olmo, Nikola Moro, Josip Brekalo, pa i ovi koji su još uvijek tu, ali se očekuju izlazni transferi - Dominik Livaković, Bruno Petković, Mislav Oršić, Lovro Majer, Luka Ivanušec

Joško, sretno ti u Njemačkoj. Možda se u Maksimir vratiš već na jesen s Leipzigom.




Tagovi

Joško GvardiolMarijan VlakZlatko KranjčarKrunoslav JurčićNikola JurčevićMario CvitanovićZvonimir SoldoZvonimir BobanSilvio MarićEdin MujčinIgor CvitanovićDario ŠimićIgor Bišćan

Ostale Vijesti