REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Jedanaesterci su rulet? Dalićeva Hrvatska se ne slaže, Vatreni imaju nevjerojatnu statistiku koja to potvrđuje

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 24.03.24. | 17:00

Od trenutka kada je Zlatko Dalić sjeo na klupu hrvatske nogometne reprezentacije, upisan je impresivan niz pobjeda u raspucavanju s 11 metara, uz tek jedan poraz

Hrvatska nogometna reprezentacija u polufinalu ACUD Cupa pobijedila je Tunis 5-4 boljim izvođenjem jedanaesteraca. Prvih 90 minuta završeno je bez pogodaka, tako da se protivnik Egiptu u finalu dobio izvođenjem udaraca s bijele točke. A kada utakmica dođe do te faze, izabranici Zlatka Dalića ulaze u svoju zonu komfora te iz nje gotovo redovito izlaze kao pobjednici.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Otkad je Zlatko Dalić preuzeo klupu Vatrenih, a bilo je to krajem 2017. godine, Hrvatska je čak šest puta odlučivala o pobjedniku utakmice izvođenjem jedanaesteraca. I pritom Vatreni imaju zaista nevjerojatnu statistiku - pet pobjeda i samo jedan poraz!

Ovaj sjajan niz krenuo je protiv Danske na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Poslije savršeno odrađene grupne faze i tri pobjede, uslijedila je mentalno najteža utakmica Modrićeve generacije. Nakupilo se tu nekoliko tragičnih i nesretnih ispadanja s turnira u grupnim fazama, kao i tužne završnice protiv Turske 2008. i Portugala 2016. U tom trenutku, Hrvatska je skupila čak 20 godina bez pobjede u nokaut utakmici velikog natjecanja i pritisak da se konačno napravi taj iskorak bio je golem. Rasplet nam je svima dobro poznat. Nakon 120 minuta igre semafor je pokazivao 1-1, a kod izvođenja 11-eraca bila je prisutna ogromna nervoza kod izvođača obiju reprezentacija. Na koncu, 3-2 pobjedu na penalima potpisali su sigurni realizatori Kramarić, Modrić i Rakitić, odnosno Danijel Subašić s tri obranjena penala.

U četvrtfinalu istog prvenstva, uslijedio je još jedan dvoboj u kojem je Hrvatska bila favorit. Protivnik je bio domaćin Rusija, a epilog isti. Neriješen ishod nakon 120 minuta igre i pobjeda Hrvatske nakon raspucavanja. Subašić je obranio jedan udarac, jednom su Rusi promašili okvir gola, tako da Kovačićev promašaj nije bio skup.

Do novog raspucavanja prošlo je nešto više od četiri godine. I ponovno su Dalićevi izabranici stigli do polufinala Mundijala preko bijele točke. U osmini finala SP-a 2022., prvo je Japan pao nakon što je Dominik Livaković ponovio Subašića u istoj fazi prethodnog prvenstva. Livi je s tri obranjena udarca trasirao put Mariju Pašaliću, koji je već u četvrtoj seriji ispratio simpatične Japance s turnira.

Što tek reći za najdojmljiviju prezentaciju mentalne moći u raspucavanju, koji su Vatreni isporučili protiv Brazila u četvrtfinalu? Bila je to doista doktorska disertacija, ogledalo kako se 11-erci pucaju. Dijelom smo bili nošeni kasnim izjednačenjem Petkovića u drugom produžetku, koji je dao krila Hrvatima, a skratio ih Brazilcima. No, stavimo i tu činjenicu na stranu, način na koji su penale izveli Nikola Vlašić, Lovro Majer, Luka Modrić i posebno Mislav Oršić, koji je naciljao malu mrežicu, bio je krajnje impresivan i ujedno je poveo mnoge rasprave diljem internetskih foruma i podcasta o tome da jedanaesterci možda i nisu tolika lutrija, već pokazatelj psihičke pripreme pojedinaca i sposobnost njihovog nošenja s važnošću utakmice.

Jedini poraz u raspucavanju s 11 metara pod vodstvom Zlatka Dalića, Hrvatska je doživjela u finalu Lige nacija protiv Španjolske. I tu smo bili jako blizu konačne pobjede, pali smo tek u šestoj seriji.

Jučerašnja pobjeda protiv Tunisa bila je, gledajući značaj utakmice, najmanje bitna. No, osim što je uvijek bitno pobijediti zbog održavanja dobre atmosfere unutar momčadi, jučerašnjom smo pobjedom spriječili i neugodan drugi uzastopni poraz u raspucavanju. Kao što smo brojnim pobjedama izgradili samopouzdanje do neba, tako smo ga i eventualnim porazom od Tunisa mogli u određenoj mjeri srušiti. I činjenica je da smo bili izuzetno blizu tom scenariju, jer su Tunižani imali penal za pobjedu. No, pita se nešto i vratare, a Hrvatska u svojim redovima odgaja majstore za jedanaesterce. Ivica Ivušić priključio se biranom društvu Danijela Subašića i Dominika Livakovića i trasirao nam put prema pobjedi i finalu protiv Egipta, a ono što je još bitnije, ponovno nas vratio na pobjedničku stazu kada su u pitanju jedanaesterci.

Koliko je Hrvatska dobra u tome, najbolje govori statistički pokazatelj da Hrvatska, jedina uz Njemačku, ima stopostotan učinak u raspucavanju na Svjetskim prvenstvima. I Vatreni i Elf su na četiri pobjede iz jednako toliko penal serija. Sasvim dovoljno da pobiju argument o lutriji ili ruletu, kako se izvođenje 11-eraca (pre)često naziva.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaHNSVatreniZlatko DalićPenali

Ostale Vijesti