Reuters
Reuters

Ni Brazil nam ne može ništa: Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 09.12.22. | 18:20

Nogomet je igra u kojoj 22 igrača 120 minuta natjerava loptu, a na kraju, nakon jedanaesteraca, uvijek pobjeđuje Hrvatska!

Iako su nam davali najmanje šanse za prolazak u polufinale od svih reprezentacija četvrtfinala, Hrvatska je izbacila Brazil i izborila polufinale Svjetskog prvenstva u nogometu. Treći puta u svojoj povijesti! Kako? Nakon 120 nevjerojatno teških minuta i nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca. U 90 minuta nije bilo pogodaka, a onda je u smiraj prvih produžetaka Neymar izveo majstoriju i zabio za vodstvo Brazila. No, Hrvatska ne bi bila Hrvatska da se tu predala. Ušao je u igru Mislav Oršić koji je dodao klupskom kolegi Bruni Petkoviću, a hrvatski napadač sjajno pogađa za izjednačenje i jedanaesterca.

A kada utakmica dođe do jedanaesteraca, Hrvatska jednostavno ne može izgubiti. Vlašić, Majer, Modrić i Oršić su zabili. Nevjerojatni Livaković, igrač utakmice, skida prvi udarac, a onda je Marquinhos pogodio stativu i Hrvatska je nevjerojatni treći put izborila polufinale Mundijala.

Nakon ovakve partije nemamo drugih riječi nego reći - svaka čast.

Hrvatska je nogometna velesila.

U odnosu na očekivani sastav, Zlatko Dalić napravio je tek jednu promjenu. Na desnoj strani napada (4-3-3) je umjesto očekivanog Nikole Vlašića krenuo Mario Pašalić. Tite je, pak, na teren poslao identičan sastav (4-1-4-1) kao i protiv Južne Koreje. U odsustvu lijevih bekova na toj poziciji krenuo je desni Danilo, a na suprotnoj strani obrane stoper Eder Militao.

Brazil je krenuo kako se i očekivalo, pretežito prjetivši po svojoj lijevoj strani po kojoj je ordinirao Vinicius Junior, a priključivao mu se Neymar. No, Hrvatska je igrala jako dobro, hrabro, s puno trke i visokim presingom nisu dozvolili Brazilcima da razviju svoju igru. Na sredini terena odvijao se pravi 'rat', vidjeli smo bezbroj duela koji su u većini slučajeva završavali pobjedom nekog od hrvatskih igrača.

Iznimno dobro igrao je Josip Juranović, jurio je po desnoj strani terena, dobro je kombinirao s Lukom Modrićem i Marijom Pašalićem koji je kreirao prvu i, možemo reći, jedinu šansu u prvom dijelu, kada je oštro ubacio na peterac, a tamo je Ivan Perišić nažalost promašio loptu.

Dok je u prvoj polovici prvog dijela posjedom dominirao Brazil, druga je pripala Hrvatskoj. Sve češće naši su igrači stizali pred šesnaesterac gostiju, ali nedostajalo je završnog pasa.

Prvi dio objektivno je bio vrlo dosadan, bez praktički i jedne šanse. No, mi smo bili zadovoljni. Limitirali smo Brazil na tek nekoliko jalovih udaraca koji su išli ravno u Dominika Livakovića, a istovremeno smo često stizali blizu suparničkog šesnaesterca. Možemo reći da je statistika za nijansu bila na strani Brazila, a dojam za nijansu na strani Hrvatske.

U početnih 10 minuta nastavka Hrvatska je prilično visjela. Opasno je bilo nakon jednog prizemnog centaršuta Brazilaca, kada je Joško Gvardiol zamalo matirao srećom prisebnog Livakovića. Potom se u hrvatskom kaznenom prostoru dogodilo svašta. Prvo je Gvardiol blokirao udarac Neymara, potom je Livaković obranio pokušaj Raphinhe no oglasio se VAR zbog Juranovićevog igranja ruke. Hrvatski bek zaista je igrao rukom, no prethodilo je zaleđe Viniciusa Juniora te je loptu dobila Hrvatska.

Vatreni su ponovno neutralizirali Brazilce na desetak minuta, a onda se ponovno ukazao Livaković. Paqueta je izbio sam na hrvatskog golmana, no prolaza nije bilo.

Prve zamjene Dalić je napravio u 72. minuti, umjesto Kramarića i Pašalića u igru su ušli Bruno Petković i Nikola Vlašić. U nastavku se, kao i u prvom dijelu, igralo pretežito na sredini terena. Vatreni su se jako dobro nosili s Brazilcima koji su ipak, bili nešto opasniji nego u početnih 45 minuta.

Uslijedio je novi mini pritisak Brazilaca, no, Livaković je potvrdio da je u fenomenalnoj formi. Obranio je nove pokušaje Paquete i Neymara. To je bilo to od Brazila koji je - i statistički i dojmom - bio nešto bolji u nastavku utakmice koja je otišla u zaslužene produžetke.

Privi produžetak bio je praktički preslika prvog dijela. Sve do 103. minute kada smo vidjeli pravu majstoriju Brune Petkovića i najveću priliku Hrvatske na dotadašnjem dijelu utakmice. Hrvatski napadač prvo je gurnuo Brazilcu kroz noge, dodao do Marcela Brozovića koji puca dosta loše, kraj gola. I onda, kada smo čekali kraj prvog produžetka ukazao se Neymar. Primio je loptu na centru igrališta, napravio je dupli pas prvo s Rodrygom, pa onda i s Paquetom, izbio je sam na Livakovića, zaobišao ga i pogodio pod gredu. Brazil je u najgorem trenutku poveo s 1:0.

Početkom drugog produžetka Lovro Majer zamijenio je Kovačića, a ubrzo je i Ante Budimir ušao umjesto Borne Sose. Hrvatska je bila ta koja je dominirala posjedom u drugoj dionici produžetka, pokušavali smo pretežito dugim loptama i centaršutima, ali nije bilo prostora u obrani Brazila.

Posljednja nada Daliću je bio Mislav Oršić koji je ušao šest minuta prije kraja.

Iako je na terenu bio manje od dvije minute, to je Oršiću bilo dovoljno da Hrvatskoj, zajedno s klupskim mu kolegom Brunom Petkovićem, donese ekstazu. Modrić je uzeo loptu Brazilcima, dodao do Vlašića koji gura na krilo Oršiću, koji pronalazi Petkovića. Dinamov napadač primio je loptu na rubu kaznenog prostora. Namjestio se na udarac i fenomenalno ljevicom matirao Alissona. Nevjerojatno, ali Hrvatska je izjednačila!

Uslijedio je pokušaj Majera, a onda još jedna fenomenalna obrana Livakovića. Hrvatska je ponovno izborila raspucavanje jedanaesteraca!

Vlašić je odapeo po sredini i doveo Hrvatsku u vodstvo. Rodrygo puca, nemogući Livaković brani! Majer? Opet po sredini! Uslijedio je Casemiro. Livaković je bio 'na lopti', no Brazilac je pogodio sjajno. Uslijedio je drugi Realovac, Luka Modrić rutinski šalje Alissona u drugu stranu. na drugoj strani Pedro je siguran. Mislav Oršić? Ne može promašiti... Hrvatska je ponovno na plus dva. I onda je došao Marquinhos! Pucao je i pogodio stativu! Nevjerojatno Hrvatska je ponovno, treći put u povijesti u polufinale.

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE.

Hrvatska – Brazil 4:2 11m (1:1, 0:0)

Stadion: Education City (Doha)

Strijelci: 1:0 Neymar (105.+1, Paqueta), 1:1 Petković (117., Oršić)

Jedanaesterci: 1:0 Vlašić, 1:0 - Livaković brani Rodrygu, 2:0 Majer, 2:1 Casemiro, 3:1 Modrić, 3:2 Pedro, 4:2 Oršić, 4:2 Marquinhos pogodio stativu

Glavni sudac: Michael Oliver (Engleska), pomoćnici: Stuart Burt, Gary Beswick (svi Engleska), četvrti sudac: Mustapha Ghorbal (Alžir)

Žuti kartoni: Brozović 65., Petković 117. (Hrvatska) / Danilo 25., Casemiro 68., Marquinhos 77. (Brazil)

Crveni kartoni:

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (od 110. Budimir) - Modrić, Brozović (od 114. Oršić), Kovačić (od 106. Majer) - Pašalić (od 72. Vlašić), Kramarić (od 72. Petković), Perišić

Brazil (4-2-3-1): Alisson - Eder Militao (od 106. Militao), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo - Casemiro, Paqueta (od 106. Fred) - Raphinha (od 56. Anthony), Neymar, Vinicius Jr. (od 64. Rodrygo) - Richarlison (od 84. Pedro)


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaBrazilska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti