Reuters
Reuters

VIDEO Nikad bliže zlatu: Španjolci osvojili Ligu nacija 'hrvatskim oružjem'

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 18.06.23. | 22:59

Reprezentacija Španjolske je nakon 120 minuta igre bez pogodaka i boljeg raspucavanja jedanaesteraca osvojila treću Ligu nacija.

Nakon Danske, Rusije, Japana i Brazila, Hrvatska je izgubila raspucavanje jedanaesteraca. U finalu Lige nacija na rotterdamskom De Kuipu nije bilo pogodaka niti u 90 minuta, a niti nakon pola sata produžetaka. Od Beča 2008. Hrvatska je slavila nakon svih produžetaka, osim u dva susreta protiv Španjolske. Nakon osmine finala Eura 2020, La Roja nas je ovaj put svladala u finalu natjecanja.

Hrvatska je ostala na korak do zlata, korak do prvog trofeja. Milimetar. Međutim, falilo je snage, malo i koncentracije. Španjolci su pogodili pet od šest jedanaesteraca, a za Vatrene nisu pogodili Lovro Majer i Bruno Petković.

Glavu gore, dečki, pred nama je Euro 2024!

Hrvati su i ovu utakmicu odigrali u čistoj domaćinskoj atmosferi. Više od 80 posto legendarnog De Kuipa bilo je u crveno bijelim, ali ne Feyenoordovim, već hrvatskim bojama. Naši navijači imali su još jednu spektakularnu izvedbu, te su čitavu utakmicu zdušno bodrili našu reprezentaciju.

Izbornici su jako malo mijenjali u odnosu na trijumfalne polufinalne susrete, Zlatko Dalić je Domagoja Vidu zamijenio Martinom Erlićem, a De La Fuente je krenuo s Marcom Asensiom na desnoj strani napada i Davidom Ruizom u vezi kojem je primarni zadatak bio markiranje Luke Modirća.

Hrvatska je krenula s visokim presingom, Vatreni su u početnim minutama dominirali s posjednom lopte, no Španjolci su vrlo brzo uspostavili balans na sredini terena. U 10. minuti utakmice tribune su Modriću poručile da ‘ostane tu i da svoje snove čuva samo za nju’....

Prvu priliku kreirali su Španjolci, nakon izgubljene lopte Gavi je opalio s ruba kaznenog prostora, no lopta je srećom otišla kraj Livakovićevog gola, koji je nekoliko trenutaka ranije nespretno reagirao, lopta je pogodila stativu, a potom se odbila do Alvara Morate koji se nalazio u zaleđu.

Hrvatska je najbolju priliku u prvom dijelu imala u 23. minuti, kada je Martin Erlić poslao loptu preko cijelog terena, Andrej Kramarić pobjegao je španjolskoj obrani, ali je Robin Le Normand reagirao u posljednji trenutak i skrenuo loptu u korner.

Praktički u nastavku akcije Kramarić se našao u ulozi asistenta, zavrnuo je do Marija Pašalića, no Španjolci su se ponovno obranili.

Do kraja poluvremena igrala se jedna prilično izjednačena, čak i šahovska utakmica. Obje reprezentacije prijetile su nakon centaršuta, u dva navrata Ivan Perišić opasno je glavom zaprijetio Unaiju Simonu, a na suprotnoj strani Livakoviću je prijetio Alvaro Morata, također glavom.

Koliko se u prvom dijelu igrala izjednačena utakmica potvrđuje i statistika prvog poluvremena.

Vatreni su s dobrom igrom nastavili i u nastavku utakmice, a prvu priliku, možda i najveću u dotadašnjem dijelu utakmice imali smo u 50., kada je Perišić sjajno probio lijevu stranu, centrirao, lopta je preletjela Unaija Simona, stigla do Josipa Juranovića koji dosta loše puca. Hrvatska iz vrlo obećavajuće situacije nije dobila niti korner....

Španjolci su prvi put u nastavku zaprijetili preko lijeve strane, Jordi Alba je ubacio, a Marco Asensio glavom pucao preko gola.

Hrvatska je nastavila s dobrom igrom, jedna obećavajuća situacija propala je zbog nesporazuma Modrića i Kramarića, a u nastavku akcije Pašalić je Perišićev centaršut poslao u vanjski dio mreže.

Dalić je prvu izmjenu napravio u 62. minuti, kada je umjesto Pašalića ubacio Brunu Petkovuća, to je značilo da se Kramarić pomaknuo prema desnoj aut-liniji.

Dah nam je malo zastao u 66. kada je Rodri opalio s 30-ak metara, srećom kraj gola. Zaprijetili su Španjolci i 10-ak minuta kasnije, Livaković je izbio loptu Fatiju, lpta je stigla na nogu Ruizu koji puca iz teške pozicije, preko gola. No, da je i lopta ušla u mrežu, gol vjerojatno ne bi bio priznat zbog prethodnog zaleđa Fatijia.

Upravo je ulazak mladog Barceloninog ofenzivca poremetila stanje na travnjaku, Španjolci su sada bili ti koji su češće prijetili i prilazili našem šesnaestercu, a najveću šansu imali su u 86. kada je Fati pucao s nekakvih sedam metara, Livaković je već bio savladan, ali je loptu s crte izbio - Perišić!

Veliku šansu Španjolaca možete pogledati OVDJE (Sportklub i Nova TV).

Bilo je zaista opasno u posljednjim minutama dvoboja, probao je i Asensio, ali lopta je otišla kraj gola.

Hrvatska je 'preživjela' taj pritisak Španjolske i izborila nove produžetke.

Hrvatska se u produžecima ponovno 'probudila', opet su naši bili ti koji su dominirali sredinom terena, a Španjolci su postajali sve nervozniji, u vrlo kratkom periodu žute kartone dobili su Nacho i Rodri. Sjajnu akciju Vatreni su imali u 100. minuti, Mateo Kovačić povukao je loptu, dodao do Lovre Majera koji se sjurio sam prema Simonu ali su španjolski stoperi uspjeli otkloniti opasnost.

Jedinu priliku u prvom produžetku Španjolska je imala u posljednjoj minuti, ali Olmo je pucao dosta visoko iznad našeg gola. Neposredno pred odlazak na posljednji odmor probao je i Brozović. Simon je bio siguran.

Ipak, druge produžetke bolje i aktivnije su otvorili Španjolci, prijetili su iz raznih strana, ali sve kraj ili preko gola. Hrvati su se ipak konsolidirali i mirno priveli utakmicu prema raspucavanju jedanaesteraca.

Prvi je, kao i protiv Brazila, loptu na kreč postavio Nikola Vlašić. Bio je supersiguran. Kod Španjolaca prvi je pucao Joselu. Španjolac je bio neumoljiv. Uslijedio je Brozović. Nema straha, Hrvatska je ponovno povela. Rodri je potom pucao za Španjolce. Isto je bio siguran. Treći precizan Hrvat bio je - Luka Modrić. Supersiguran također. Treći Španjolac također je bio siguran - Merino. Prvi neprecizan izvođač bio je Lovro Majer. Simon je sjajno obranio. Pogodio je za Španjolce Asensio. Izjednačio je Perišić. I onda je stigao Laporte. Pogodio je prečku! Hrvatska je opet živa! No, Petkovićev udarac pročitao je Simon. Dani Carvajal pogodio je panenku i zabio za pobjedu.

Španjolska je osvojila Ligu nacija. Hrvatska je osvojila novo srebro.

Finale Lige nacija

Hrvatska - Španjolska 0-0 (4-5)

Jedanaesterci: 1-0 Vlašić, 1-1 Joselu, 2-1 Brozović, 2-2 Rodri, 3-2 Modrić, 3-3 Merino, 3-3 - Simon brani Majeru, 3-4 Asensio, 4-4 Perišić, 4-4 - Laporte pogađa prečku, 4-4 - Simon brani Petkoviću, 4-5 Carvajal

Rotterdam, stadion: De Kuip

Glavni sudac: Felix Zwayer; pomoćnici: Stefan Lupp i Marco Achmüller; VAR: Marco Fritz

Žuti kartoni: Petković (Hrvatska), Gavi, Nacho, Rodri (Španjolska)

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović (od 112. Stanišić), Erlić, Šutalo, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić (62. Petković), Kramarić (od 90+1 Majer), Ivanušec (78. Vlašić)

Španjolska (4-2-3-1): Simon - Navas (od 97. Carvajal), Le Normand (od 78. Nacho), Laporte, Alba - Rodri, Ruiz (od 78. Merino) - Asensio, Gavi (od 87. Olmo), Pino (od 66. Fati) - Morata (od 66. Joselu)



Tagovi

Final Four Lige nacija 2023Liga nacijaHrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti