nordphoto / Alterphoto /A. Perez Meca) /PIXSELL
nordphoto / Alterphoto /A. Perez Meca) /PIXSELL

Je li Matej Mitrović idealno rješenje za obrambene probleme Dinama?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 14.12.21. | 10:05

Prije nekoliko dana pojavila se vijest da bi Mitrović mogao nazad put Kvarnera, ali u ovom trenutku si ga Rijeka ne može priuštiti budući da ono što povremeni Vatreni zaradi na mjesečnoj bazi, najbolji igrači Rijeke zarade na godišnjoj! S druge strane, s Dinamom je ovog ljeta već pregovarao, a ako bi na kraju završio u Maksimiru, postao bi najplaćeniji igrač kluba!

Prvih šest mjeseci u godini Dinamo je pisao neke od najljepših priča u novijoj povijesti kluba. Sjajne izvedbe u Europi, osvajanje prvenstva i Kupa, oku veoma lijepa igra… Navijači su imali razloga biti zadovoljni. Naravno, kad je riječ o onome što vide na terenu.

S druge strane, ono čemu svjedočimo u posljednjih šest mjeseci i nije tako sjajno. Iako su ljetos ostvareni neki veliki izlazni transferi te su klub napustili Lovro Majer, Kristijan Jakić, Lirim Kastrati, Petar Stojanović i Mario Gavranović, u početku se dalo naslutiti kao da će se njihov odlazak nadomjestiti igračima koji su već u klubu ili čiji su transferi već ranije dogovoreni. Čekao se i odlazak Livakovića kako bi na njegovo mjesto uskočio veoma dobri Ivan Nevistić, ali u ovom trenutku je izgledno da će se to dogoditi tek u ljeto 2022. godine.

Iako je ideja bila na papiru validna, praksa se pokazala nešto drugačija. Menalo, Čop, Jurić, Andrić, Gojak i Moubandje su kvalitetni igrači, ali za Dinamo koji želi iz godine u godinu prezimiti u Europskoj ligi su oni samo prinove, a ne pojačanja. Bulatu treba još puno 'žganaca' prije nego što će postati neizostavan član udarnih 11, dok je povratnik s posudbe u Istri 1961, Josip Šutalo, dao naslutiti da u njemu čuči veliki potencija, ali i da je nerealno očekivati od njega da bude vođa obrane Dinama.

Bespredmetno bi bilo raspravljati o tome da Dinamo ima uvjerljivo i daleko najbolji igrački kadar u Hrvatskoj. Prethodno spomenuti igrači koji u Dinamu imaju status prinova, u svim drugim hrvatskim klubovima (osim možda Hajduka) imaju status velikih pojačanja. Prije Krznar, danas Kopić, a sutra netko treći ima veliki broj ofenzivaca koje može rotirati, dok u obrani situacija i nije baš takva. Obrana Plavih je 'tanka', stoga ne čudi da se sve glasnije i sve temeljitije priča i traži neko novo rješenje kako bi se pojačala obrana.

Kevin Theophile – Catherine napunio je 32 godine, Emir Dilaver nije na onoj razini kao kad je prvi put odlazio iz kluba, Dino Perić nikako da uhvati kontinuitet i prometne se u standardnog stopera, dok je Rasmus Lauritsen postao netko o kome se pisalo i pričalo kao da je riječ o stoperu za 10 najvećih klubova svijeta danas u statusu rezerve U-21 reprezentativcu Hrvatske koji je lani igrao za Istru 1961.

Lauritsen je kvalitetan igrač, a svoje jako loše pozicioniranje najčešće nadomješćuje sjajnim izvedbama u zraku. Istina, jako je dominantan u skok igri, ali ima i svojih manjkavosti. U klubu je od ljeta 2020. godine i nije nemoguće da će ga klub nastojati prodati ove zime. Prema Transfermarktu je njegova tržišna vrijednost narasla za 5.3 milijuna eura otkako Maksimirsku 128 zove svojim domom, a kako se sad za njega više ne može reći da je siguran u udarnih 11, logično bi bilo da klub na njemu pokuša zaraditi.

Kad je riječ o potencijalnim pojačanjima, sigurno je da su u Zagrebu odradili sve moguće domaće zadaće i da ove zime planiraju odraditi posao s kojim bi si osigurali 'peticu' puno prije kraja sezone. Domagoj Vida ulazi u posljednjih šest mjeseci ugovora, ali u ovom trenutku je o njemu nekako više priča kao mogućem igraču Osijeka no Dinama, ali o tom potom.

Nije isključeno da se razmišlja o Filipu Benkoviću koji stagnira u Leicesteru, Mateu Baraću koji igra fenomenalno u Sočiju ili pak kapetanu Rijeke Hrvoju Smolčiću kojeg su u Rijeci spremni pustiti ako se njihovi financijski apetiti zadovolje (neslužbeno informacije govore da Rijeka traži oko 2,5 milijuna eura).

Ipak, jedno ime je malo iznad onih ostalih.

Igrač koji bi mogao biti rješenje svih problema s kojima se nosi obrana Dinama je Matej Mitrović. Povremeni hrvatski reprezentativac je ovog ljeta potpisao novi trogodišnji ugovor s Club Bruggeom. Očekivali su svi da to samo po sebi znači i da će biti standardan u redovima belgijskog velikana, ali Mitrović je ove sezone skupio mizerna četiri nastupa u svim natjecanjima.

Mnogi bi pomislili da se na njegovom mjestu ne bi time opterećivali, ali 28-godišnjak željan dokazivanja i povratka među Vatrene sigurno želi više. U klubu ga cijene, potpisao je sjajan ugovor, ali činjenica da je tek četvrti stoper iza Machelea, Nsokija i Hendryja sigurno ga ne čini sretnim.

Machele je klupska legenda i povremeni reprezentativac Belgije, dok su potonja dvojica dovedena ovog ljeta kao velika pojačanja. Nsoki je u klub stigao iz Nice za 6.5 milijuna eura, dok je Hendry koštao dva milijuna eura manje. Jasno je stoga zašto je Mitrović u nemilosti trenera, a ne ide mu u prilog ni to što je Club Brugge u ovom trenutku druga momčad Belgije iza sjajnog Royale Union Saint Gilloisea koji igra sezonu iz snova.

Prema našim informacijama, Mitrović u Bruggeu zarađuje 120 tisuća eura – mjesečno! Prije nekoliko dana u određenim medijima se pojavila vijest da je Rijeka zainteresirana za svojeg nekadašnjeg igrača, ali to je nemoguće da se ostvari. Uostalom, Rijeka svoje najbolje igrača plaća godišnje koliko Mitrović zarađuje mjesečno, a i jasno je da se 28-godišnjak ne želi vraćati korak nazad u karijeri. Da ima koju godinu više, onda bismo čak i povjerovali u te natpise, pogotovo kad znamo kakve je Rijeka sve vrhunske i neočekivane transfera znala napraviti posljednjih godina, ali ovako… Teško, čak nemoguće.

U slučaju da bi se s belgijskim klubom dogovorili oko odštete, jasno je da bi Dinamo u slučaju da Mitrovića želi napraviti liderom svoje obrane morao učiniti i najplaćenijim igračem kluba. Sve ispod milijun eura po sezoni za stopera koji je ušao u svoje najbolje igračke godine bi bilo neprihvatljivo za igrača.

Malo je poznato da je Mitrović ovog ljeta pregovarao s Dinamom. Prije nego što je s belgijskim klubom potpisao novi ugovor, predstavnici hrvatskog braniča pričali su i s Dinamom. Interes je bio obostran, a situacija se nije promijenila ni sada. Doduše, ljetos je klub bio u malo boljoj poziciji, dok sad vaga nešto malo naginje na stranu igrača. Njemu transfer nije neophodan, zarađuje više nego prošle sezone, dok Dinamu rješenje treba sad i odmah. Nebitno je li riječ o nogometu ili kupovanju kruha, kvaliteta se mora platiti. Naravno, ponekad se svakome dogodi da za malo novca dobiju kvalitetan proizvod, ali u biznisu kao što je nogomet u kojem se sve gleda pod povećalom, takvih je situacija sve manje. Jasno, osim ako niste Englez i ako ne igrate u Premier ligi ili Championshipu. Onda je sve moguće…

Dinamo treba stopera sad i odmah. Mitrović bi mogao biti taj, ali njega treba platiti. Koliko su na to spremi u Maksimiru, zasad je teško pretpostaviti, ali u svakom slučaju je jasno je kako su pojačanja neophodna i kako je obrambena linija prva koju se planira osvježiti i poboljšati.


Tagovi

Matej MitrovićClub Bruggenogometni transferiGermanijak transferi

Ostale Vijesti