Domenico Cippitelli/IPA
Domenico Cippitelli/IPA

Iz Soluna za Germanijak: "Prije dvije godine PAOK ne bi imao šanse, danas je druga priča! Kotarski je najbolji golman lige!"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 06.03.24. | 08:00

Bivši igrač Dinama igrač je najvećeg PAOK-ova rivala Arisa, s kojim danas lovi finale Kupa. Približio nam je što Modre čeka u dvoboju s klubom iz Soluna

Neven Đurasek prošlog je ljeta neizvjesnost Ukrajine i Šahtara zamijenio Arisom i Solunom. Naravno, nakon onoga što je proživio u Ukrajini, život u Grčkoj sigurno može nazvati mirnim i ugodnim, premda svi znamo kakvi su Grci kad je nogomet u pitanju. Eto, i sam zadnjih dana osjeća euforiju, strast i temperament 'ludih' Grka, Aris baš danas (srijeda) igra uzvrat polufinala Kupa. Suparnik je Panetolikos, slavio je Aris u prvoj utakmici 1-0 i kod kuće brani tu prednost.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Sve smo bacili na Kup, blizu smo prolaska u finale, gdje nas čeka Panathinaikos. Možete zamisliti tu euforiju u našem dijelu Soluna, Aris nije osvojio trofej 54 godine i svi žive za ovu utakmicu, za osvajanje Kupa. To bi bio veliki uspjeh, samo se o tome priča među Arisovim navijačima.", priča Đurasek, koji u trenutku dok smo pričali, nije još znao hoće li biti u startnom sastavu za tu utakmicu.

"Nekad igram, nekad ne, velika je konkurencija u momčadi, ima sad 30-ak igrača, puno je i utakmica pa nas trener i rotira. Sve u svemu, zadovoljan sam zasad u Arisu, liga je odlična, stadioni puni, atmosfera vatrena, pogotovo kad igramo protiv ovih s vrha. Da ne spominjem da je i klima u Solunu sjajna, evo, već sad je preko 20 stupnjeva, tako da stvarno uživam."

Inače, Aris je prvi dio prvenstva završio na petom mjestu, u subotu kreće play-off za prvaka, a prvi će suparnik biti - PAOK. Gradski derbi na startu doigravanja.

"Da, ždrijebom je tako odlučeno, otvaramo play-off na Toumbi, igrat će se bez publike, PAOK je kažnjen zbog navijača. PAOK je vodeći nakon prvog dijela prvenstva, ulazi u nastavak s najvišim ambicijama."

Je li PAOK u sličnoj situaciji kao Dinamo, da mu je borba za naslov, zapravo, važnija od Konferencijske lige?

"Mislim da u PAOK-u slično razmišljaju, da će poduzeti sve da budu prvaci, da je to prioritet. A grčka liga je vrlo zahtjevna, izjednačena na vrhu i trebat će PAOK-u puna koncentracija na prvenstvo. Međutim, to ne znači da će doći u Zagreb i odigrati s pola snage, da će se Lucescu poslati na teren neku slabiju momčad. Ne, želi PAOK i u Europi ostaviti trag, napraviti što je više moguće. Tako da se Dinamo ne treba uzdati u to da će PAOK kalkulirati. Uostalom, i Dinamo je u sličnoj situaciji pa ne igra Europu s pola snage."

Kakav je PAOK u odnosu na AEK, koji je izbacio Modre iz Lige prvaka?

"Sve je to tu negdje, četvorka na vrhu (PAOK, AEK, Olympiacos, Panathinaikos, nap.a.) dosta je izjednačena, nijanse odlučuju. Olympiacos je, recimo, bio u krizi, a na zimu se pojačao, doveo ozbiljna, skupa pojačanja. AEK je po meni možda ipak u maloj prednosti u toj borbi za naslov i mislim da bi na kraju mogao prvi proći kroz cilj. Ali, sve je to tu negdje. Ono što je razlika između PAOK-a i AEK-a je stil nogometa. AEK igra jedan specifični nogomet, sa stalnim presingom po cijelom terenu, dok je PAOK ipak suprotnost. On nije toliko agresivan, dopušta suparniku posjed, ali kad osvoji loptu, onda je PAOK iznimno opasan. Brzo se otvara, krila jure, ne stigneš se ni snaći i već te matiraju."

Znači, Dinamo mora jako dobro paziti na kontre?

"Apsolutno! PAOK će pokušati umrtviti Dinamo, dat će mu loptu. Imaš dojam da ti ne mogu ništa, da se samo brane, a onda kad izgubiš loptu, ako nisi koncentriran, začas si u minusu. Dakle, Dinamovi igrači morat će jako dobro paziti kad izgube loptu, moraju se odmah dobro postaviti ili je odmah vratiti u posjed, inače... PAOK je prema naprijed sjajna momčad, zabija puno golova."

Da, ali zanimljivo je da ne zabijaju špice. Samatta i Thomas, kao prvi napadači, već su dugo u krizi. Ali, zato 'frca' sa svih strana.

"Istina, špice PAOK-u nisu u najboljoj formi, ali zato svi ostali jesu. Zabijaju svi, krila, veznjaci, stoperi...Tu su stvarno opasni, to je PAOK-ova najveća snaga."

Zato su za Europu ostali na samo dva stopera.

"Mogu reći da je defenzivni dio slabiji dio PAOK-ove momčadi, tu bi moglo biti prostora za Dinamo."

Ipak, na golu je Dominik Kotarski, koji je u odličnoj formi.

"Baš u odličnoj, brani fantastično! On je bez sumnje najbolji golman grčke lige, sasvim zasluženo je dobio poziv Zlatka Dalića. Nije da nam se zabranjeno družiti, iako smo iz rivalskih klubova, ali rijetko to stignemo. Trening-kampovi su nam na sasvim drugim krajevima Soluna, svaki ima svoje obveze. Ali, kad god se vidimo, makar nakon utakmice, lijepo popričamo, vidjet ćemo se i u nedjelju na tom derbiju. Stvarno brani vrhunski!"

Kakav je, uopće, odnos broja navijača u Solunu?

"Pa, mislim da je PAOK-ovih ipak više, rekao bih da je odnos 60:40 za njih. I atmosfera na Toumbi je paklena! Kad smo igrali tamo jesenas tako je pucalo oko nas, kao da je Nova godina, haha. Međutim, stadion ima atletsku stazu, što ipak malo smanjuje taj pritisak, možda je ipak teže bilo igrati protiv AEK-a, nego PAOK-a."

Iako je dio karijere odradio u Dinamu, Đurasek neće biti na tribinama Toumbe za tjedan dana.

"Gledajte, neću riskirati, ne znam kako bi se to protumačilo, kako bi na to gledali navijači Arisa. Zato, bolje doma pred televizorom."

Nećemo pitati za koga će navijati, jer to nije upitno, ali kako vidi današnji Dinamo i kakve su mu, da sumiramo, šanse protiv PAOK-a?

"Pitali su me i u Grčkoj što mislim, tko je favorit? I rekao sam im, da ste me to pitali prije dvije godine, rekao bih vam da PAOK nema nikakve šanse. Protiv onog Dinama bi doista bio autsajder. Međutim, znamo da se u Maksimiru puno toga promijenilo, da je Dinamo danas ipak drukčija momčad, da više nije tako dominantan u HNL-u... No, kad se sve zbroji, kad se stavi na papir, mislim i dalje da je Dinamo u laganoj prednosti, da ima više individualne kvalitete, igrača, koji mogu odlučiti utakmicu. A i iskustvo ovakvih utakmica je na Dinamovoj strani. Samo oprez, koncentracija nakon izgubljene lopte i vjerujem u Dinamov prolaz."






Tagovi

GNK DinamoPAOKNeven ĐurasekKonferencijska liga

Ostale Vijesti