www.hajduk.hr
www.hajduk.hr

Ivan Katalinić za Germanijak: "Hajduk je Dinamu pomogao da bude prvak"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 28.04.23. | 08:00

Nema boljeg sugovornika prije derbija od Šjor Kate, koji je svojevremeno bio 'crna mačka' za Purgere i dobio nadimak Ivan Grozni

S Hajdukom je devedesetih godina znao u deset dana tri puta pobijediti Dinamo, osvajao je duple krune i bio 'crna mačka' Modrih, a ujedno je i najtrofejniji Bijeli svih vremena kao igrač i trener. Sve to Ivanu Kataliniću daje za pravo da za Germanijak podijeli svoje opservacije prije derbija Hajduka i Dinama koji odlučuje o tituli. Na Poljudu su se nadali da bi ova utakmica koja je na rasporedu u nedjelju mogla biti ključna za njih, ali je ustvari ključna za Dinamo kojemu treba samo bod za potvrdu naslova prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kako vidite nadolazeći derbi?

„Puno bolje iz Hajdukove perspektive bilo bi da ta utakmica nešto odlučuje, da je bliže Dinamu, međutim Bijeli su izgubili prvenstvo kada nisu iskoristili Dinamove kikseve. Osvojili su tada samo par bodova, a razlika je tada bila manja, no Hajduk to nije materijalizirao. Hajduk je imao svoju šansu, tako je to u nogometu, pruži ti se prilika jednom i ako je uhvatiš, uhvatio si je. Čini mi se kao da je Hajduk u drugom dijelu pomagao Dinamu da bude prvak. Kad je imao priliku, nije je zgrabio i to je odlučilo. A ova derbi će biti kao i svaki drugi, samo prestiž i ništa drugo, jer je prvenstvo riješeno“, u uvodu će Katalinić.

Hajduk iz dišpeta ne bi smio dopustiti da mu se najljući rival raduje na njihovom stadionu, sigurno će ići na pobjedu…

„Kažem da je u pitanju samo prestiž da možeš reći 'eto dobili smo Dinamo, neka su oni prvi', pa se onda Hajduk okreće čekanju sljedeće sezone i nove prilike. No rano je govoriti o novoj sezoni jer će biti nove momčadi, tko zna kako će tko izgledati. Isto tako će ova utakmica pokazati koliko Hajduk može s Dinamom, jer se ipak radi o naše dvije najbolje momčadi“.

Oglas

UŽIVO Hajduk - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Kako procjenjujete aktualni trenutak u koji Hajduk ulazi s dosta ozlijeđenih i kartoniranih igrača?

„Opet ću ponoviti da je Hajduk imao svoju priliku kada je Dinamo prodao Oršića i Ademija te dok su se vodile borbe oko vlasti u klubu, ali nije iskoristio. Sve je išlo na mlin Dinama koji je rutinski održao stečenu prednost. Premda nije ni lako igrati protiv ostatka lige,a dobio je i utakmice protiv momčadi kojima borba za vrh ništa ne znači".

Što se promijenilo dolaskom Igora Bišćana umjesto Ante Čačića?

„Dinamo je bio puno oslabljen, nije bio tako dobar kao u prvom dijelu. Bez Ademija, Oršića i jedno vrijeme Petkovića su imali svojih problema, a Hajduk nije napravio iskorak kada je trebao. Zato je došao u ovakvu situaciju“.

Kakva je Vaša prognoza, što može presuditi u ovoj utakmici?

„Teško je prognozirati, jedino sam uvjeren da može biti dobra utakmica, jer jedni i drugi mogu igrati otvorenije, igra se samo za prestiž. Bodovno ne znači ništa ova utakmice, sve da Hajduk i dobije, ali će Dinamu onda još trebati tri boda doma i prvak je".

Sigurno ste pratili juniore koji su napravili veliki uspjeh finalom Lige prvaka mladih… No mjerilo će biti koliko će izbaciti prvotimaca. Tko po Vama može napraviti taj korak?

„Treba im najprije čestitati što su došli do ovoga. Do finala ih je dovela velika želja i motivacija, a u finalu ih je malo možda i razotkrilo. Kad izgubiš u finalu 5:0 netko će reći nema veze, ali tvrdim da ima veze. Neke momčadi s kojima je Hajduk igrao više su pokazali u tehničkom i taktičkom smislu, da tamo igrača ima koji mogu nastupati za prve momčadi svojih klubova. Hajduku je sad veliki pritisak s kojim igračima će potpisati ugovore i hoće li oni dogodine igrati. Sad svi sigurno misle da mogu igrati u prvoj momčadi, smatram da će to biti veliku problem. Kako objasniti roditeljima da njihov sin nije potpisao ili ne igra? Pojedinačno ne bih nikoga izdvajao, uvijek je neto bio među boljima. Gledajući pošteno sa strane, najbitnije je koliko će ih igrati za prvu momčad. Sve drugo je suvišno. AZ Alkmaar je osvojio,a dočekali su ih samo roditelji, na dočeku nije bilo ni 20 ljudi. To sve govori o važnosti juniora u drugim zemljama“.

Vratimo se malo na prvu momčad… Je li Hajduku važnije osvojiti Kup ili se plasirati u skupni Konferencijske lige?

„Jedno i drugo je važno. Treba uzeti Kup i onda se okrenuti Europi, ali će biti teško jer Hajduk nije nositelj“.

Kakvog Hajduka vidite sljedeće sezone?

„Tko će to znati, nisam ja tamo blizu da bih znao.“

Kako prcjenjujete Ivana Leku kao trenera kojega ste vodili na njegovim počecima?

„Leko bi trebao trofejni trener jer je osvajao kao igrač pa bi tako trebalo biti i u trenerskoj ulozi po nekom pravilu. Sve ovisi koliku će imati podršku“.

Imate li neki savjet kao specijalist za Dinamo prije ovog susreta za njega?

„Ne bih nikome davao savjete. Trebaš najprije poznavati svoju momčad dobro, a onda protivničku. Ja sam u svojoj karijeri gajio princip da je najvažnije znati što može tvoja momčad. Kad to znaš, onda je lako bilo što napraviti“.

Hoćete li biti na Poljudu u nedjelju?

„Nisam bio od 2015. godine, završio sam s gledanjem uživo. Pratim na televiziji kad mi se gleda, a ako nije kako treba, prebacim na Engleze“, zaključio je Katalinić.



Tagovi

Ivan KatalinićHajdukHajduk junioriGNK DinamoHrvatska nogometna ligaHNLIvan LekoIgor BišćanAnte Čačićintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti