Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Dinamo je prije 25 godina napravio baš ono što može ponoviti u nedjelju. Bišćan je tada tek počinjao karijeru

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 27.04.23. | 11:30

Modri mogu na Poljudu potvrditi naslov prvaka, a potpuno su istu stvar učinili u proljeće 1998., jedini put dosad

"Imamo lijepu mogućnost da na Poljudu postanemo prvaci. Sigurno ćemo igrati posebnu utakmicu, kad znaš da možeš proslaviti naslov na terenu najvećeg rivala, to ima težinu. Ali ne smijemo se time previše zamarati, već gledati kako da odigramo što bolju utakmicu, onda ni rezultat neće izostati.", kazao je Igor Bišćan, Dinamov trener nakon pobjede nad Varaždinom (2:0) u srijedu. Datum 26. travnja 2023. godine, za ovu priču dosta bitno.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Oglas

UŽIVO Hajduk - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dakle, baš 26.travnja, koji se u Maksimiru sad slavi kao rođendan kluba, Dinamo je prije 25 godina osvojio naslov prvaka upravo na Poljudu. Baš kao što ga može osvojiti u nedjelju. Bila to tada ona moćna Dinamova (Croatijina) momčad, s Prosinečki, Marićem, Vidukom, Mujčinom, Ladićem... Došli su Modri u Split četiri kola prije kraja s 10 bodova prednosti pred Hajdukom. Znači, kao i sad, bio im je dovoljan samo bod s Poljuda da i matematički potvrde naslov. Pričalo se tada i da će Dinamo pustiti Hajduku susret, da će Zagrepčani igrati s pola snaga, jer, nije bilo baš uputno proslavljati naslov na stadionu najvećeg rivala, kao, odgodit će matematiku za sljedeće kolo. No, iako je Hajduk poveo već u 13. minuti golom Josipa Skoke, iako su Bijeli imali nekoliko velikih prilika, Igor Tudor pogodio vratnicu, a Dražen Ladić upisao nekoliko sjajnih obrana, Modri su pred sam kraj došli do izjednačenja. Prosinečki je izveo slobodan udarac s desne strane, ubacio pred vrata, Gabrić je istrčao i boksao loptu. Ona je pala na vrh šesnaesterca, na nogu Edinu Mujčinu, koji je opalio i pogodio, od grede preko gol-crte. Završilo je 1:1 i tim je bodom Dinamo osigurao naslov prvaka, ostale su još tri utakmice do kraja prvenstva, 10 bodova prednosti bilo je nedostižno.

Ivan Leko, današnji Hajdukov trener, tada je bio na klupi za pričuve, a Igor Bišćan, nije bio u zapisniku. Iako ga je trener Cico Kranjčar koristio tog proljeća, njegovog prvog proljeća u nogometnoj karijeri, Bišćan nije bio u kadru za derbi u Splitu, a skupio je te polusezone pet nastupa za Modre. Zanimljivo, Bišćan nije bio u momčadi niti 12 godina kasnije, kad je Dinamo drugi put u povijesti potvrdio naslov prvaka baš u dvoboju s Hajdukom. U 28. kolu sezone 2009./10., Bišćan je u utakmici prije derbija zaradio crveni karton i nije mogao igrati protiv Hajduka u Maksimiru. Utakmica je završila 0:0, Dinamo je potvrdio naslov prvaka, dva kola prije kraja prvenstva. No, nije ta priča ipak imala toliku draž, prvo, taj je naslov osvojen u derbiju u Maksimiru, a drugo, iza Dinama u tom je trenutku bila Cibalia, koja je zaostala sedam bodova. Do kraja je Hajduk ipak uhvatio drugu poziciju, ali Modre nije mogao ugroziti.



Tagovi

Igor BišćanGNK DinamoHajdukDerbiHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti