REUTERS/Peter Cziborra
REUTERS/Peter Cziborra

ITALIJA: Europski prvak, nepoznanica i - kompleks Hrvatske!

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 02.12.23. | 20:15

Talijani igraju promjenjivo, a na Euro su se plasirali, koliko god zvučalo nemoguće, teže nego Hrvatska

Hrvatska se na Euro plasirala u zadnjoj utakmici, minimalnom pobjedom protiv Armenije 1-0. Može li teže i dramatičnije do Eura? Može, pitajte Talijane! Oni su plasman također osigural u zadnjoj utakmici, ali protiv izravnog konkurenta, Ukrajine. Bilo je 0-0, s time da su Ukrajinci bili bijesni zbog nedosuđenog kaznenog udarca. Da je dosuđen, da su zabili, Talijana još uvijek ne bi bilo u ovom društvu. Ali, prošli su, na kraju, na svoj način, taman koliko treba. Isti broj bodova kao i Ukrajina, uz bolji međudosni omjer za drugo mjesto. Engleska je ipak bila nedostižna, Talijane je pobijedila oba puta.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kako uopće predstaviti Italiju? U Njemačkoj će braniti naslov, malotko je očekivao da će osvojiti onaj čudni Euro po cijeloj Europi. Prije toga su propustili nastup na SP-u u Rusiji. A onda su propustili i Katar. Nepredvidljivi Azzurri! Promijenili su i izbornika, otišao je nezadovoljni Roberto Mancini, zamijenio ga Luciano Spalletti. Ovako, na papiru, nije neka razlika. A nije se promijenila niti Italija, uvijek igra slično. E da, bili su i Talijani u polufinalu Lige nacija, izgubili od Španjolske. Dakle, skupina u kojoj su čak tri polufinalista Lige nacija otprije pola godine. I nitko u ovom trenutku ne može reći kakvi će Talijani biti na Euru. Hoće li 'izmisliti' neku novu zvijezdu, ili će igrati u istom sastavu. Zapravo, traži Spalletti prvog napadača, čovjeka, koji će u serijama donositi golove. Činjenica da je najbolji strijelac u kvalifikacijama s tri pogotka bio Davide Fratessi, veznjak, a da na popisu igrača iz zadnjeg ciklusa nitko nije zabio više od osam golova za nacionalni tim, dovoljno govori. Dobri igrači, ali nikako velike zvijezde.

Što se Hrvatske i Italije tiče, možda smo im već 'nabili' kompleks. Nikad, ali baš nikad nisu nas dosad pobijedili. Još od onih kvalifikacija za Euro 1996. kad smo ih šokirali u Palermu (2-1) pa u Splitu odigrali 1-1, onda ih dodatno 'šlagirali' na SP-u 2002., kad su nas nadigrali, ali Olić i Rapaić zabili su za pobjedu 2-1. Pa dvaput po 1-1 u kvalifikacijama za Euro 2016., prije toga i na Euru 2012., onda kad smo igrali i sa Španjolskom. Nisu još pronašli recept za Hrvatsku, valjda neće i dogodine u Njemačkoj. Utakmica, treće kolo, mogla bi odlučivati o mnogočemu. Premda, ako u prve dvije uzmemo četiri boda, trebalo bi biti dovoljno za prolaz, makar s trećeg mjesta.

MOGUĆI SASTAV ITALIJA (4-3-3)


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti