Goran Kovačić/Pixsell
Goran Kovačić/Pixsell

INTERVJU - Segej Jakirović: "Kloppov rock'n roll nogomet moj je izbor, a bod u Maksimiru bio bi moj najveći uspjeh"

Vrijeme Čitanja: 9min | pon. 13.03.23. | 14:30

Trener koji je preporodio Rijeku i iz borbe za ostanak vinuo je u bitku za Europu, za Germanijak otvoreno o Rijeci, HNL-u, Dinamu, svojim ambicijama i uzorima i ostalim temama

Rijeka je jesensku sezonu završila s tužnih 2:7 protiv Dinama na Rujevici. Prvi put u eri Damira Miškovića Rijeka je bila u borbi za ostanak, svlačionice pune nedorečenih igrača, zvučnih imena, čiji je doprinos bio minimalan. Tri mjeseca kasnije Rijeka je najuspješnija momčad proljeća s 19 osvojenih bodova, poznata bujica s Kvarnera opet opasno nadire prema Europi, krvna slika kluba ponovno je čista. Najveće zasluge za takav uzlet ima Sergej Jakirović. Trener, koji je već i ranije, u Gorici i Zrinjskom, pokazao potencijal i radio odlične stvari, u Rijeku je donio preporod. Momčad koja plijeni energijom, prepuna mladih igrača, opet je hit. A svoju će vrijednost iduće nedjelje pokazati u Maksimiru, protiv lidera HNL-a.

Nakon pobjede nad Varaždinom, Jakirović je igračima i sebi, dao dva slobodna dana, skočio je do Zagreba, provodi dane s obitelji. I odrađujući intervjue, jer, tražena je roba u zadnje vrijeme. Sjeli smo i mi na kavu, u blizini maksimirskog stadion, koji mu je zamalo bio suđen, ali put do Dinama ipak je bio prepriječen nekim barijerama. Do neke nove prilike, jer, nastavi li ovako ne sumnjamo da će vrlo skoro ponovno biti među kandidatima za Dinamovu klupu. Sad njegovi rezultati više nisu slučajnost, kao što nije slučajno da se nedjeljni dvoboj u Maksimiru očekuje s puno zanimanja. No, ima još do nedjelje, vratimo se prvo na sve ovo što se u Rijeci događalo zadnja tri mjeseca.

"Zadovoljan sam. Ne valja nikad upadati u zadovoljstva, jer svaki je dan novi izazov, ali s obzirom na stanje u kojemu smo bili kad sam došao, ovo sad je stvarno prekrasno i da se dobro radi. Dečki su na razini, radna etika je na vrhuncu, mladi su, uz Lokomotivu smo najmlađa momčad u ligi. Ne mogu reći da sam očekivao ovakav 'boom', ali svaka pobjeda ti bilda samopouzdanje, samouvjereniji si i želiš u svakom kolu biti sve bolji."

Koji su bili ključni potezi koje je povukao u ova tri mjeseca?

"Dao sam od prvog dana do znanja što želim. Profesionalizam i radna etika, bez toga ne ide. Nismo mi prekidač, da ćemo lagano trenirati, a onda letjeti, kako treniraš, tako igraš. Što je bio ključ? Prije svih Emir Dilaver, kojega sam naznačio kao ključnog igrača u svakom smislu, oko njega se omladina okuplja i prepoznali su u njemu istinskog lidera. Tu je Labrović, da nekoga ne zaboravim, ima nekoliko dobrih igrača uz kojih ovi mladići mogu biit samo bolji."

Dojam je da je slagao momčad po svom karakteru, temperamentu?

"To više vi sa strane možete komentirati. Ali, mora biti energija, da su dobri karakteri, iako je to sve teško pogoditi. Smatram da je psihologija jako važna, da iz svakoga izvučeš maksimum. Naravno, ne mogu svi igrati i biti jednako zadovoljni, ja ih gledam prvo kao ljude, a onda kao sportaše. Nisu roboti, svatko je drugačiji, ali taj mentalitet koji smo pokazali u Zrinjskom, taj pobjednički mentalitet htio sam preseliti i ovdje. Jer, nakon jesenskog dijela prvenstva bili su svi u klubu psihološki nisko. Jedno vrijeme potrošiš da ih uvjeriš da vrijede više. I možda ta utakmica s Juventusom... Netko je mislio da će nam zabiti 10 komada, a ja sam se baš radovao utakmici da vidimo gdje smo. Možda je to bio neki okidač. Ali, pobjeda na Poljudu dala je, definitivno, dodatno samopouzdanje."

Došli su iz Dinama Janković, Marin i Jurić. I oni pokazuju da vrijede, da ih se ne smije otpisati?

"Htio sam odmah imati 90 posto rostera, da odmah možemo raditi, da svi prođu pripreme. Kvalitetu sam tražio gdje je mogu lakše dobiti pa i u Dinamu. Jako je važno bilo da oni imaju veliku želju za dokazivanjem, da su gladni uspjeha i imaju te neke osobne ciljeve, poput U21 reprezentacije. I da pokušamo što prije izboriti ostanak."

Je li ostanak bio jedini cilj koji je klub stavio pred njega kod dolaska?

"Cilj je bio što prije se stabilizirati, izaći iz opasne zone, da više gledamo prema vrhu, a ne dnu ljestvice. A sad kad se sve zahuktalo, na pozicijama smo koje su bile realne na početku sezone, mi nemamo što izgubiti. Naravno da bi bila velika nagrada da izborimo Europu, ali tek se borba postaje ozbiljna. Bit će neizvjesno u zadnjem krugu, tu je četiri, pet momčadi koje se bore za Europu. Ali da, Europa je sad cilj, kad smo već tu gdje jesmo."

Posebno je ovog proljeća zasjao Matija Frigan. Njegov odlazak prije ljeta još uvijek je aktualan?

"Odličan je! Brz i motoričan igrač, koji radi za momčad, ne odustaje nikada i uza sve to i zabija golove. Od prvog dana nema smanjivanja gasa, ide se 300 na sat. Ima dosta mladih igrača, Galešić, Hodža, Liber, oni su putokaz da se može i uvijek vjerujem da mogu dati više od nekih, ajmo reći, imena, jer su gladni i željni uspjeha. Što se Frigana tiče, bio je korak do Dinama, sve je bilo dogovoreno, nije se realiziralo. Smatram da će u ljeto, ako ode, biti puno veći transfer. Istina, još traje prijelazni rok u MLS-u, ima nekoliko klubova koji su ga gledali uživo, sve je moguće. Samo daj Bože zdravlja, što god se dogodi, on je to zaslužio."

Zna se da je prije godinu dana bio blizu klupe Dinama, nije se dogodilo. Ima li zbog toga neki osobni, dodatan motiv, uoči utakmice u Maksimiru?

"Ne žalim ni za čim, donijeli smo tada dobre odluke. Htio sam osvojiti naslov sa Zrinjskim, odigrati Europu, ostavili smo klub kao jesenskog prvaka, napravili smo jedan stroj koji melje sve pred sobom. Ostavili smo ga u puno boljem stanju nego smo ga zatekli. Ali, takav je posao, kad te žele angažirati, naravno da te ne zovu, jer je bajno. No, mislim da gdje god smo radili, ostavili smo pečat i samo treba nastaviti u tom smjeru."

Vidi li se ipak jednom u Dinamu?

"To ne ovisi o meni. Trener sam, idem tamo gdje me žele, gdje mi predstave svoju viziju, to je moj posao. Tako se postavljam, gdje god radim dajem sve od sebe."

Rijeka, složit će se svi, ima u zadnjem krugu najbolji raspored, svi klubovi s vrha dolaze na Rujevicu?

"Igrat ćemo šest utakmica kući i tri vani. No, kvaka je u tome da smo dossad osvajali malo bodova na Rujevici, evo, sad smo malo nadošli. Ali, ako ćemo osvajati više bodova kući, vjerujem da ćemo biti na europskoj poziciji."

Što Sergej Jakirović sprema Dinamu u nedjelju?

"Dug je tjedan. Imamo rovitih igrača, Dilaver je izišao zbog leđa, trebamo vidjeti tko će biti spreman. Pripremamo se kao i za svaku utakmicu, probat ćemo pokazati vrline i sakriti mane i nadati se najboljem."

Primjećuje se da su ga u Rijeci dobro prihvatili, kakav je njegov dojam?

"Sve je jako dobro. I prije nego sam došao, kad se počelo pričati da sam kandidat, dobivao sam poruke podrške. Igrao sam u Rijeci, poznajem mentalitet, nije bilo nikakvih problema. Svi žele pobjeđivati i lakše te prihvaćaju kad pobjeđuješ, zasad ide jako dobro, nadam se da ću tako i nastaviti. Istaknuo bih i svoj stožer, Mladen Ivančić i Marko Salatović sa mnom idu svuda, zatekli smo Radomira Đalovića s kojim sam igrao, tu je Gojko Mrčela, odličan trener vratara. Kondicijski treneri, maseri, liječnici, svi su profesionalni, radni, dobra smo ekipa."

Bi li pobjeda protiv Dinama bila najveća u karijeri? Nakon Poljuda slaviti i u Maksimiru, bilo bi to sjajno?

"Recimo, bio bih zadovoljan bodom. Imao sam dosad sedam poraza s Dinamom u sedam utakmica. Bio sam puno puta blizu i bodu i tri boda, nije se dogodilo, ali neće ni ta serija vječno trajati. Kako ono Zekić kaže, nitko ne može pobijediti Jakirovića toliko puta zaredom. Potrudit ćemo se prekinuti tu neugodnu seriju za mene, bio bi to moj najveći uspjeh protiv Dinama."

Više puta je rekao da mu je nogometni uzor Jürgen Klopp?

"Da, sviđa mi se Klopp i njegov rock'n roll nogomet. Pratim i Artetu, te njegove fore i seanse iz svlačionice. Mi da to napravimo u Hrvatskoj, zatvorili bi nas u Vrapče! Da upalim žarulju i da kažem da smo svi povezani s cijelim stadionom! Ima puno dobrih trenera, ali Kloppa pratim od Mainza i gdje god je bio prenio je svoj mentalitet na momčad, što je velika stvar. Izvukao je uvijek maksimum iz igrača."

I ovaj Rijekin nogomet podsjeća na rock'n roll. Nije slučajno.

"Publika je to prepoznala, protiv Belupa isto bila je dobra utakmica, ali smo izgubili. Najvažnije je ono što kažu navijači 'krepat ma ne molat' i mi tako igramo. Ovo jesenas bila je prva kriza u Miškovićevoj eri, uvijek se mora biti među prva četiri. Ali, mentalitet Rijeke koji poznajem iz igračkih dana uvijek je bio pobjednički. Iako, ne može svaka sezona biti idealna. Bitna je vizija kluba, podrška, svi su važni u klubu i mi smo, na kraju, momčad koja u ponedjeljak razveseli cijelu regiju svojom pobjedom."

Konkurenti u HNL-u trenutno ne djeluju moćno, je li Rijeka favorit za plasman u Europu?

"Teško je držati cijelu sezonu, mora doći do krize. Rijeka je to imala ujesen. Dinamo, sve je do njega kako će završiti ovu sezonu, Hajduk je drugi. Mi smo se približili zahvaljujući Osijeku, koji je izgubio puno bodova. Tu je i Belupo koji se muči, nas je pobijedio. Ali, kad je Zekić u pitanju, nije mi žao, prijatelji smo, svatko se bori za sebe. Istra, Lokomotiva, Varaždin, svi su osigurali ostanak i sad su opasni jer igraju rasterećeni. To su sve momčad protiv kojih je važno ne gubiti, ako ih pobijediš bit će vrhunski."

Prije tri mjeseca sedam komada, sad Rijeka dolazi u Maksimir s realnim izgledima za dobar rezultat? Teško da se može ponoviti tih sedam komada?

"Ne znam, sve je moguće, imao sam svakakvih utakmica. Imat ćemo plan, moramo biti hrabri, ne skrivati se, tražiti rješenja. Svi su imali u Maksimiru nekoliko prilika, pitanje je hoćeš li ih realizirati. Nitko nije favorit u Maksimiru, protiv Dinama."

Koliko na Dinamo utječu ovi događaji u maksimirskim hodnicima i skupštinama?

"Mogu samo pročitati kao i svi ostali, ne znam znati tko je i što je. Ne znam koliko utječe, ali oni salno pobjeđuju, mogu izgubiti neki bod, ali to nije pravilo."

Koliko je Dinamo opušteniji sad kad je već osigurao naslov?

"Možeš se uvijek malo opustiti, ali Dinamo ima individualnu kvalitetu. To je velika koncentracija kvalitet, ali moraju paziti da su u sedmom mjesecu pravi. kad se bore za Europu, to im je najvažnije."

Možda je ovaj poraz Dinama u Šibeniku loša vijest za Rijeku, sad Modri neće biti toliko opušteni?

"Čekajte da vidimo utakmicu u Puli, možda bude još lošija vijest, haha. Ma, treba uvijek gledati sebe, ne razmišljati o drugima i pokušati izvući maksimum."

Rijeka je krenula drugim putem, sad su u fokusu mladi igrači, ne dovode se više imena sumnjive kvalitete. Je li to i znak za budućnost?

"To je najveće blago Rijeke, plus tih nekoliko starijih. Imamo reprezentativnog golmana, četiri A reprezentativca (Labrović, Banda, Vukčević, Selahi), pet-šest mladih reprezentativaca, igrače iz U19... To je ta nova Rijeka koja se stvara, imamo dobru bazu, na ljeto ćemo napraviti kvalitetnu doselekciju. Ali, dovodit ćemo samo igrače za prvih 11, ne reda radi."

Tko će od tih mladih igrača biti jednog dana u A reprezentaciji?

"Teško je reći. Oni imaju potencijal, jedini im minus može biti ako prerano odu u inozemstvo. No, to je neizbježno, vjerujem da će neki od njih otići na ljeto. Ali bitno je da već imamo neka imena koja ih mogu zamijeniti i na tome se dosta radi."

Koji će biti ciljevi Rijeke u novoj sezoni? Možda opet napad na naslov?

"Napadamo sve! Pokazali smo da možemo u kontinuitetu pobjeđivati, pojačati se u svakoj liniji s po jednim igračem, proći dobre pripreme i onda - idemo jako!"

Za kraj - Alen Halilović? Kako je odlučio riješiti se igrača takvog CV-a?

"Nisu to lagane odluke, bili su to igrači s vrhunskim CV-jem. Ali, vodio sam se onime, uloženo-dobiveno. Nisu davali na terenu ono što su trebali, nema smisla da trče sa strane, a da mi treniramo. Bolje je reći ono što misliš i da im se izađe ususret da pronađu novi klub. Takav je posao, treba donositi odluke, najbitniji su klub i momčad."



Tagovi

Sergej JakirovićHNK RijekaGNK DinamoAnte ČačićHNLHrvatska nogometna ligaintervju

Ostale Vijesti