REUTERS/Denis Balibouse
REUTERS/Denis Balibouse

INTERVJU – Josip Radošević: “Hladno je u Danskoj, ali krv je vruća dalmatinska pa se izdrži. Hajduk može do naslova, ali treba smanjiti euforiju”

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 07.10.23. | 08:05

Bivši veznjak Hajduka i Rijeke javio se sa sjevera Europe odakle će pratiti današnji Jadranski derbi. Na kauču bi trebali biti on, supruga i troje djece, dok će pored njih će biti njegov suigrač za kojeg vjeruje da bi jednog dana mogao postati rješenje i za neke reprezentativne probleme…

Jadranski derbi ove će subote biti glavna tema razgovora većine nogometnih fanatika iz Lijepe naše. Kako prije, tako i poslije same utakmice. Neovisno o rezultatu. Vodeći Hajduk s dva boda prednosti dolazi u goste drugoplasiranoj Rijeci koja će pred rasprodanom Rujevicom pokušati rivalima s juga nanijeti treći prvenstveni poraz ove sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ogled drugog najboljeg napada i najbolje obrane lige sigurno će biti atraktivan. Iako ima onih koji očekuju tvrdu, radničku utakmicu, samo je jedan ogled od posljednjih 10 ovih dvaju momčadi završio s minimalno jednim pogotkom. I to je bio onaj posljednji, u kojem je pobjedu Bijelima donio Pukštas kojeg danas na terenu neće biti.

Mnogi vjeruju da će se utakmica ‘lomiti’ na sredini terena. Čija vezna linija bude bolja, ta će momčad biti puno bliže pobjedi. Upravo zbog toga smo u najavi ogleda odlučili okrenuti broj jednog vrijednog, radnog veznjaka koji bi sada bio od ogromne koristi za obje momčadi. I koji je ne tako davno igrao za obje momčadi!

Josip Radošević je već godinama velika uzdanica danskog velikana Brondbyja. Prije šest godina je u transferu vrijednom milijun eura preselio iz Splita u predgrađe Kopenhagena gdje danas uživa sjajan status. Igra standardno i dobro, jako dobro, toliko dobro da je prije dvije godine potpisao novi četverogodišnji ugovor s klubom koji je osvojio ukupno 11 naslova prvaka Danske. S Josipom jedan, ali vrijedan. Iako, ove sezone možda bude i drugi…

Prvo pitanje je uvijek isto – kako je zdravlje i je li sve u redu na sjeveru Europe?

“Zdravlje je u redu. Igram standardno, osjećam se dobro. Kako je u Danskoj? Danas 13 stupnjeva, ali ovdje ima dosta vjetra, a budući da je zemlja dosta ravna, osjećaj je kao da je još hladnije.”

Budući da je ‘gore’ već dosta dugo, naša je pretpostavka bila je već navikao.

“Ha, tko me pita”, kroz smijeh će kament temeljac vezne linije Brondbyja i nekadašnji član Hajduka, Napolija, Rijeke, Eibara i Red Bull Salzburga.

U Danskoj je punih šest godina. U klubu ga cijene, njegova je pozicija u sredini vezne linije ‘zacemetirana’, a vodeći Copenhagen ove sezone njegovoj momčadi bježi tek jedan bod. U nedjelju Brondbyju u goste stiže Viborg, ali iako je ‘na papiru’ jasno tko je favorit, naš sugovornik naglašava kako neće biti lako doći do pobjede.

“Liga je prilično izjednačena. Igra se dosta čvrsto, stoga ako nemaš svoj dan, lako se dogodi da favorit kiksa. To ovdje nije nikakvo iznenađenje. Mi sigurno idemo po tri boda, ali nitko ne upisuje unaprijed tri boda.”

Osim Josipa, u Brondbyju su Rasmus Lauritsen, bivši igrač Dinama, te Marko Divković, nekadašnji hrvatski U21 reprezentativac koji posljednje vrijeme igra jako dobro.

“Spletom okolnosti trener je Marka stavio na lijevog wing-backa, sad pokriva cijelu jednu stranu. Trenutno je jedan od naših najboljih igrača, zaista igra odlično. Možda u Hrvatskoj liga nije toliko puno praćena, ali ako nastavi ovako kao dosad, svašta je moguće u njegovom slučaju. Nemojte me krivo shvatiti, nije da ja nekoga ‘guram’ ili da je govorim tko što treba raditi, ali u reprezentaciji se godinama provlačilo to pitanje lijeve strane, a ja vjerujem da ako Marko nastavi ovako kao dosad, ne bi me iznenadilo da se o njemu počne pričati kao jednoj od opcija. Liga je zaista jaka, stvarno sam sretan da je počeo igrati i da sada svi vide o kakvom je igraču riječ. Čut će se još za njega.”

Marko, zanimljivo, nema nijedan HNL nastup, a Josip nam nije htio otkriti za koga navija…

“To ćete morati njega pitati, Ja vam dam broj pa neka se sam izjasni”, smije se 29-godišnji Splićanin.

Vratili smo se malo na igre Brondbyja ove sezone. Trenutno su drugi u prvenstvu, s tim je malo nedostajalo da budu prvi. Naime, u derbiju protiv Copenhagena su dvaput vodili, prvi nakon što je sjajno pogodio naš sugovornik, a onda i drugi put kad je za 2-1 asistirao Marko Divković. No, gosti iz danske metropole su osvojili sva tri boda nakon što je 17-godišnji Roony Bardghji u 84. i 89. kreirao preokret…

“Dobro smo ušli u utakmicu, poveli, ali nekako imam osjećaj da smo u prvom poluvremenu još koji pogodak postići. Međutim, u nastavku su se oni digli, kvalitetni su, znali smo da mora doći i neki period igre u kojem će oni biti bolji. Morali smo prebaciti igru na njihovu polovicu, ali smo se neplanski malo povukli i tako im dali priliku da preuzmu inicijativu. Oni su se digli u tim trenucima, pogodak je visio u zraku, ali više tu krivim nas. Na kraju ni taj bod, koji bi nama također bio dobar, nismo uspjeli osvojiti, što je prava šteta. No, uvijek treba naći nešto pozitivno, a mi smo se nakon tog poraza sjajno ‘skupili’ i onda već u sljedećem kolu rutinski slavili. Dakle, dobro smo reagirali. Prvenstvo je dugo, treba zadržati mir u momčadi i samo nastaviti ići putem kojim smo krenuli.”

Iako su na sjeveru Europe temperature niske, Josipov ‘top’ se nije ohladio…

“Vani je hladno, ali krv je vruća dalmatinska, ne hladi se to tek tako”, kroz smijeh će Josip koji je protiv Copenhagena postigao svoj prvijenac u sezoni i ukupno osmi pogodak u 180. nastupu za danskog velikana.

A kad je već spomenuo Dalmaciju, jasno je da je vrijeme bilo da se okrenemo zanimljivostima u HNL-u. Ove subote igra se Jadranski derbi između, a Josip je svojevremeno brani boje oba kluba. Iako, zna se za koji klub kuca njegovo srce.

“HNL? Ma sve je jasno, ako nemamo mi utakmicu, obavezno gledam sve. Pogotovo moj Hajduk.”

U Splitu se godinama sanja taj naslov prvaka, a Hajduk dugo nije izgledao ovako moćno…

“Stvorila se dobra priča. Mislim, priča je dobra cijelo vrijeme, još kada sam i ja bio ‘dolje’, ali sada je momčad jaka na svim pozicijama, imaju širinu što je iznimno važno, a k tome je i Dinamo malo poljuljan. Ovaj Derbi je bio jasan pokazatelj da mogu puno, iako ja volim reći da je prvenstvo dugo, odnosno da je to maraton, a ne sprint. No, imam osjećaj da su na pravom putu, naslov se može očekivati, a očekuje ga se vjerujem s razlogom.”

Može li se onda konkretno početi pričati o naslovu kao jedinom validnom ishodu ove sezone ako Hajduk uzme sva tri boda na Rujevici?

“Prerano je još, treba spustiti loptu na zemlju. Jedna ili dvije utakmice te mogu dignuti, isto kao što te jedna ili dvije utakmice mogu spustiti, odnosno poljuljati. Znam da zvuči kao izlizana fraza, ali samo ako se ide utakmicu po utakmicu se može dugoročno napraviti rezultat. Treba gledati prvog sljedećeg protivnika. Normalno je da će tijekom sezone biti neki period u kojem će momčadi ići lošije, to je normalno i očekivano, baš kao što će biti i dobrih perioda. Euforija je već sada, ne treba ju povećavati. Kažem, samo mirno, ponizno i jedino tako se može ostvariti nešto veliko.”

Rijeka? Mladi, energični, sada je stigao Marko Pjaca, obranu drže Dilaver i Mitrović… Na papiru to izgleda dobro?

“Ne samo na papiru, izgleda to dobro i na terenu, što je još važnije. Baš djeluju opasno. Imaju taj spoj zrelosti i mladosti, a posebno ih je teško pobijediti kad igraju doma. Sad su u dobroj formi, trener Sopić im je donio nešto novo, s tim da su i ranije Riječani imali kvalitetnog trenera na klupi. Očekujem otvorenu utakmicu, jedva čekam vidjeti kako će to biti na terenu. ”

Josip je hajdukovac, stoga je jasno da priželjkuje pobjedu gostiju, ali dok je igrao za Rijeku, s navijačima je imao jako dobar odnos

“Tako je. Ja sam u Rijeci proveo jedan lijep dio svoje karijere, rado ga se sjetim i tamo sam upoznao puno divnih ljudi s kojima sam i danas u kontaktu. S navijačima sam uvijek imao dobar odnos, baš dobar, iako se nikad nisam skrivao da sam hajdukovac. Što je normalno, zašto bih se skrivao? Njima je bilo jedino bitno da dajem svoj maksimum i da se ne štedim, a ja sam uvijek takav. Kad sam igrao protiv Hajduka, ja sam davao svoj maksimum da pobijedim. To je tako i zato su me uvijek poštivali.”

Atmosfera će na Rujevici biti vatrena, stadion je rasprodan već sedam dana. Kako je igračima igrati takve utakmice, čujete li povike sa strane, kako zadržati fokus samo na terenu?

“Sigurno da se čuje, nismo mi cijepljeni protiv toga, ali s druge strane, kad si profesionalac se s time moraš znati nositi. Svatko to od nas radi na svoj način, netko ignorira, a nekoga sve to još više motivira. Nogometaši imaju teren i pričaju na njemu, to je jedino bitno.”

Spominjali smo ranije imena klubova koje je Josip prošao: Hajduk, Napoli, Rijeka, sada Brondby… Nije baš ‘kamilica’…

“Možda treba malo vremena, malo iskustva da se igrač s time nauči nositi. Ja sam konkretno dijete Hajduka, svi znamo da je Split temperamentan, stoga je meni sve drugo bilo lako.”

Utakmica je na rasporedu u 18.30 sati, a Josip će tada biti…

“Doma! Supruga, ja i troje djece koji su mi velika podrška u karijeri i zbog kojih sve ovo i radim. A i Marko će biti do nas.”



Tagovi

Josip RadoševićBrondbyDanskadanska nogometna ligaHajdukHNK RijekaRijekaintervjuJadranski derbi

Ostale Vijesti