Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeka može, Hajduk mora

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 06.10.23. | 12:30

Jadranski derbi bit će prepun tenzija, Rujevica će biti neprijateljski nastrojena prema Splićanima koji u subotu, iako u utakmicu ulaze kao vodeća momčad lige koja je prošlog kola svladala Dinamo, naprosto mora doći do pobjede, dok Rijeci to u ovom trenutku – koliko god to čudno zvučalo – nije ‘o glavu’.

“Malim koracima se daleko stigne”, naslovljen je tekst objavljen dan nakon posljednje pobjede Rijeke na Poljudu (2-1) kad je Nediljko Labrović obranio kazneni udarac Marku Livaji u sudačkoj nadoknadi koji je tako propustio Hajduku donijeti važan bod protiv svojeg rivala s Kvarnera. Bio je to jedan zanimljiv derbi u kojem je Jakirović nadmudrio Leku, a iako je Hajduk bio ogroman favorit za slavlje, tadašnji strateg Rijeke sjajno je pripremio utakmicu te je na kraju njegova momčad došla do zaslužene pobjede koja je Riječanima bila ogroman vjetar u leđa da u drugom dijelu sezone isprave sve ono što se loše radilo na jesen.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Tom pobjedom Riječani su dobila potvrdu da je 'reset' uspješno odrađen. Mišković je tada dao razriješene ruke današnjem strategu Dinama, a on mu je za to povjerenje uzvratio tako što je u prvih pet utakmica na klupi momčadi s Kvarnera osvojio 13 od maksimalnih 15 bodova. Rijeka je opet bila ona stara...

Situacija u splitskom klubu tada nije bila najbolja. Tom porazu od Rijeke prethodilo je gubljenje bodova od Istre 1961, da bi onda u narednih mjesec dana Bijeli 'popili' četiri pogotka prvo od Dinama, a onda i od Lokomotive. Snovi o naslovu prebačeni su za sezonu kasnije...

A danas taj san djeluje realnije no ikada ranije. Barem ako pričamo o proteklih 15-ak godina. Dinamo je – najblaže rečeno – loš, Osijek se slabašnim prijelaznim rokom sam otpisao od borbe za vrh, dok u Rijeci nitko ni ne pomišlja dati neku izjavu koja bi sugerirala da je njihova ambicija ove sezone otići do kraja. Čak ni u slučaju pobjede u Jadranskom derbiju, 'zaletavanje' po pitanju 'napada' na naslov prvaka neće se moći čuti.

Možda nekima čudno zvuči, pogotovo jer se pobjedom može otići na vrh HNL-a, ali Rijeci slavlje u Jadranskom derbiju nije neophodno. Štoviše, pobjeda, remi ili poraz će se gotovo pa jednako odraziti na sva daljnja planiranja u klubu. Mišković, Sopić i ostatak društva su svoj cilj zacrtali, put kojim ('malim koracima') koračaju ka njemu znaju, a to da će biti par usputnih 'ležećih policajaca' prije nego što se podvuče konačna crta su se pripremili unaprijed. Sopić je nekoliko puta isticao – a njegovo je razmišljanje u tom pogledu jedino ispravno – da ova utakmica nosi samo tri boda i da onog dana kada ga netko uvjeri da ona nosi više će i njegov fokus na nju biti veći. Pobjede protiv Rudeša i Slavena u gostima te rutinski prolazak u daljnju fazu Kupa bili su puno važniji za trenera Rijeke od toga hoće li ove subote doći do pobjede. Naravno, volio bi Sopić slaviti, napravit će sve za to, ali iako navijačima pobjeda protiv Hajduka znači 'nešto više', njemu su Slaven, Rudeš i sada Hajduk – jednaki.

S druge strane, ova je utakmica za goste iznimno bitna. A samim time potencijalno donosi ili odnosi puno više. Ne, naravno, po pitanju bodova, to smo već ustanovili, već radi nekih drugih stvari. Protiv Dinama su, teniskim rječnikom rečeno, napravili 'break', ali sada ga protiv Rijeke moraju potvrditi. I onda nastaviti kvalitetno servirati, udarati s osnovne linije i pravovremeno osjetiti kad je vrijeme za izaći na mrežu kako bi osvojili prvi set (čitaj: jesenski dio sezone) i time si utabali put da u nastavku meča, odnosno u drugom setu (čitaj: proljetni dio sezone) dođu do naslova kojeg čekaju 18 godina.

Rijeka, usprkos svoj silnoj kvaliteti koju posjeduje te sjajnom raspoloženju u i oko kluba, takav imperativ nema. Sama činjenica da se mladi igrači razvijaju, da je Sopić dobro krenuo i da je situacija u odnosu na listopad 2022. nemjerljivo bolja je samo po sebi velika pobjeda. Hajduk, dakle, na Rujevici mora, dok Rijeka tek može pobijediti.

Za momčad s Kvarnera ovog će vikenda navijati i Zagrepčani i Osječani. I jednima i drugima u interesu je da se Splitski bijeli ne odvoje na vrhu, jer na valu euforije njihove igre mogu biti samo još bolje. Iako im nisu svi igrači u formi, iako su neki – i to iznimno važni – već neko vrijeme 'van pogona', oni i dalje ostvaruju sjajne rezultate. Naslov za njih više nije samo želja, naslov je ove sezone – obaveza. A nikada nije lako igrati kad je svaka utakmica, baš kao onomad 'sljedeća dva tjedna', ključna.

Rijeka je ostala dužnik nakon prve utakmice protiv Hajduka ove sezone. Splićani su u tom drugom kolu slavili pogotkom Pukštasa, ali sutra Leko talentiranog veznjaka neće imati na raspolaganju. Iako se ta utakmica odigrala prije nešto više od dva mjeseca, kod Rijeke se u međuvremenu puno toga promijenilo (Pjaca, Yansane - IN, Vukčević, Lepinjica, Liber – OUT), dok se splitska momčad pojačala dolascima Trajkovskog, Žapera i Uremovića. Apetit im je, dakle, porastao, a iako su posljednje vrijeme na Rujevici 'dobro jeli' (u posljednji pet utakmica na Rujevici imaju četiri pobjede), Chef Sopić će sigurno skoknuti do Pjace i nastojati gostima servirati jelo od kojih će ih zaboljeti 'drob' do te mjere da će im do daljnjeg prisjesti dolasci na Kvarner.



Tagovi

HNK RijekaRijekaHajdukHNLJadranski derbi

Ostale Vijesti