Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Imperativ ne postoji, želja je nikad veća, a pobjeda bi bila neopisivo slatka (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 07.10.23. | 08:01

Rijeka u ovoj utakmici ne može ništa izgubiti, ali zato može jako puno dobiti i još više toga Hajduku ‘uzeti’

Rano subotnje jutro. Tišina na Korzu. U doba kad inače sve vrvi od ljudi koji trče na posao, danas je dosta mirno. Kao da vrijeme sporije prolazi no inače. Tek pokoja osoba nešto odlučnijim korakom prođe kraj terasa kafića iz užeg centra u kojima se lako nađe mjesto. Zatišje. Vjerojatno pred buru. Uostalom, svaki Jadranski derbi unazad ‘o-ho-ho’ godina bude prepun tenzija. Tako će, sigurni smo, biti i danas. Uostalom, ne susreću se baš svaki dan u HNL-u prva i druga momčad prvenstva.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hajduk dolazi na Rujevicu kao favorit. Jer, kad si vodeći na prvenstvenoj tablici, onda si favorit. Pa čak i protiv Rijeke, pa čak i na Kvarneru. Dva boda dijele Riječane i Splićane, što sugerira da bi domaćin pobjedom svojeg rivala ostavio iza sebe i preuzeo tron. Iako je i takav ishod današnjeg dana iznimno realan, u Rijeci o tome gotovo pa nitko ne priča. Važnije im je pobijediti svaku sljedeću utakmicu nego preuzeti čelno mjesto u prvenstvu. Ali, kad već jedno sa sobom nosi drugo, onda će se pokušati uzeti oboje…

Treću utakmicu 11. kola HNL-a na rasprodanoj će Rujevici odigrati Rijeka i Hajduk. Domaćinu zbog ozljeda nedostaju Galešić, Grgić, Veiga i Petrovič, dok su gosti lišeni usluga Pukštasa, ali ne i Dajakua koji se nakon propuštenog Derbija vraća u kadar. Zbog kartona nitko ne preskače utakmicu, s tim da treći žuti prijeti Godi, Jankoviću, Selahiju i Smolčiću kod Rijeke te Livaji, Krovinoviću i Dolčeku kod Hajduka, Izuzev potonjeg, svi bi igrači trebali danas biti u početnoj postavi…

O Jadranskim derbijima se sve zna. Povijest rivalstva je opširna, s tim da je dojam da nikada prije obostrani animozitet nije bio intenzivniji nego posljednjih par godina. Za nešto su krivi mediji, za nešto (vjerojatno) igrači i treneri, za nešto ‘internet ratnici’ i njihove frustracije. U bespućima interneta zaista ima svega. Toliko je priča, toliko je WhatsApp poruka, toliko je laži... Zaista nevjerojatno.

Umjesto da se priča o nogometu, da teren bude u fokusu, da se polemizira o taktikama, ključnim duelima, sitnicama koje bi mogle odlučiti derbi i potencijalnim iznenađenjima koje jedan trener sprema drugom i obratno, već tri dana slušamo priče o nekim naljepnicama. Vodeća momčad prvenstva dolazi u goste drugoj, igra se Jadranski derbi, a mi slušamo priče o naljepnicama. Pjaca na jednoj, Livaja na drugoj strani, a mi slušamo priče o naljepnicama. Zar su stvarno te naljepnice (koje su, da ne bi bilo zabune, sramotne i vrijedne svake osude) vrjednije od svega drugoga što će ova utakmica ponuditi?

Rijeka u ovaj Jadranski derbi ulazi u jako dobroj formi. U posljednjih pet utakmica upisali su četiri pobjede i jedan remi, dok su Splićani triput slavili, a dvaput upisali poraze. Ono što može veseliti Leku je činjenica da je njegova momčad bila bolja od Dinama drugu utakmicu zaredom te da su se potpuno zasluženo odvojili od Plavih koji ih sada ne mogu sustići ni kada bi u svojoj zaostaloj utakmici. Sopić, pak, nikad nije zadovoljan, pa tako ni poslije pobjede protiv Rudeša se na njegovom licu nije mogao vidjeti osmjeh. Tko zna, možda se taj fenomen vidi danas ako njegovi mladi, gladni i potentni ratnici uspiju pronaći način kako da na rujevičkom polju svladaju svojeg rivala. Pa, ako prvo mjesto i pobjeda nad Hajdukom nije dovoljna za osmjeh glavnog trenera, onda ne znamo što jest.

Kad bismo morali izdvojiti tri razloga zašto se Rijeka ima pravo nadati slavlju protiv Hajduka, istaknuli bismo ‘glad’ mladih talenta Jankovića, Pašalića, Fruka, Hodže i Ivanovića, zatim posljednji ogled ova dva takmaca na Rujevici u kojem je domaćin uvjerljivo slavio, a onda za kraj izostanak ikakvog pritiska u ovoj utakmici te veliku podršku navijača koji će biti domaćinu vjetar u leđa svih 90 minuta.

Rijeka u ovoj utakmici ne može ništa izgubiti, ali zato može jako puno dobiti i još više toga Hajduku ‘uzeti’. I to je jedino čime bi se danas trebali voditi. Ako budu fokusirani samo na sebe i na svoju izvedbu, ne bi nas nimalo iznenadilo da ponove predstavu kao kad su na suprotnoj strani rujevičkog travnjaka stajali nogometaši Osijeka. Ili pak oni Lillea prije nego što se otišlo u produžetke. Pisali smo već, Rijeka može, a Hajduk mora doći do pobjede u ovom derbiju. A taj ‘sklop’ mogao bi biti presudan za ostvarenje uspjeha kojem se cijeli Kvarnera nada.

Glavni sudac utakmice je Patrik Kolarić (Čakovec), pomoćni suci su Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Goran Pataki (Đakovo), dok je četvrti sudac Ante Čulina (Zagreb). VAR sudac je Ante Čuljak (Zagreb), a AVAR Kruno Šarić (Županja). Delegat utakmice je Darko Kolesarić (Osijek), kontrolor suđenja Bruno Marić (Daruvar), a časnik za sigurnost Marko Svilić. Utakmica se igra u 18.30 sati uz izravan prijenos na Max Sportu, a tekstualni prijenos moći ćete pratiti na Germanijaku.

Očekivani sastav Rijeke (4-2-3-1):



Tagovi

HNK RijekaRijekaHNLHrvatska nogometna ligaHajdukJadranski derbi

Ostale Vijesti