Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Imamo jednu veliku prednost, a Dalićeva je poruka igračima jedina ispravna

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 17.12.22. | 08:00

Naravno da je politička odluka da domaći sudac vodi utakmicu za treće mjesto, ali ipak ne vjerujem u teorije zavjere kakve se zadnjih dana pojavljuju u medijima. Niti se time treba zamarati, moramo dati maksimum, odigrati pravu utakmicu i vratiti se kući s broncom

Svi očekujemo pobjedu za kraj. Lijepo bi bilo završiti turnir s trijumfom, vratiti se kao u kući kao treći na svijetu. Ne samo zbog medalje, nego i zbog osjećaja da si odličan Mundijal okončao pobjednički. I zato svi trebaju upregnuti maksimalno da do toga i dođe. I čini mi se da su toga svjesni u našem taboru, da nije nakon poraza od Argentine došlo do gubitka motiva, do pomanjkanja naboja.

Osjetilo se u toj utakmicu u polufinalu da fizički i emotivno nismo na istoj razini, što je i očekivano nakon onakve pobjede nad Brazilom, takva te utakmica isprazni i teško je bilo ponoviti preokret još jednom. Pogotovo kad je tijek utakmice bio takav, zbog te nemoći i emotivne preznine nismo se uspjeli vratiti. Međutim, sudeći po izjavama koje dolaze iz naše reprezentacije, ne razaznajem promjenu u razmišljanjima, ne vidim neko opuštanje, svi su svjesni koliko je ova utakmica s Marokom bitna.

Očito će izbornik Dalić morati mijenjati, nekoliko je igrača izvan treninga zbog ozljeda, ali to je šansa za ove dečke koji dosad nisu igrali i koji su bili sjajna potpora da i oni pokažu kako nisu bezveze na SP-u. Stanišić, Vida, Barišić, Erlić, Šutalo... svi su već odigrali dobre utakmice za reprezentaciju i ne treba nitko strahovati zbog toga što neki od standardnih nisu na raspolaganju.

Moraju igrati najspremniji, nitko tko je na 90 posto ne bi trebao igrati! I zato se potpuno slažem s Dalićem, koji je to i javno poručio igračima, da ne skrivaju ozljede, da kažu ako nisu 100 posto spremni, jer to je jedini ispravan put. Znam da igrač uvijek želi igrati, ali svi moraju biti pošteni prema dresu reprezentacije i svojim suigračima i ako nisu na 100 posto spremni moraju to i reći. Nije problem reći ako ne možeš, to je pomoć momčadi, to se cijeni. Ja razumijem da su protiv Argentine neki su igrali s injekcija, igraš polufinale, protiv Messija, ali ovo je sad stvarno utakmica u kojoj nema mjesta poluspremnima. Drago mi je što svi tako i razmišljaju.

Vidim da i Maroko ima slične probleme, da nedostaje, ili je upitno, nekoliko važnih igrača, logično je i to, jer Marokanci su isto imali težak put na turniru. Izbacili su Belgiju, Španjolsku, Portugal, igrali s Francuskom i vidjelo se u toj utakmici da im je već nedostajalo tih pet ili 10 posto da možda naprave više. I, zbog jedne stvari mi imamo veliku prednost. Imali smo dan više odmora, a to u ovoj fazi natjecanja, na samo kraju, može biti golem plus. Jer, uvijek dan nakon utakmice radiš regeneraciju, a tek se dva dana nakon utakmice vidi koga što boli, javljaju se problemi. E, Maroku je taj drugi dan bio jučer! Dakle, tek je nakon zadnjeg treninga njihov izbornik mogao vidjeti tko je u kakvom stanju. Nikad nije optimalno igrati novu utakmicu već za tri dana, četiri je dana puno bolja opcija, taj jedan može značiti puno. Prednost Marokanaca, pak, bit će pune tribine njihovih navijača, to će im biti poticaj.

Kakvu smo pouku mogli izvući iz prve utakmice s Marokom? Tada smo ipak bili u drugačijoj situaciji, jer, koliko god skautirali Maroko prije turnira, nismo mogli znati njegovu snagu. Drugo je kad igraju pripremne utakmice, one službene igrali su protiv afričkih reprezentacija, a u njima ne možeš vidjeti pravu sliku. No, sad smo vidjeli koliko Maroko može, brzo smo i uvidjeli da taj bod na početku nije bio toliko loš, kako se to prezentiralo.

Sad se međusobno puno bolje poznajemo i siguran sam da u našem stožeru znaju sve o Maroku i da zanju kako bismo trebali igrati u ovoj utakmici. Neka to bude izbornikova procjena. Ono što sam primijetio, mi smo tada imali više posjeda, išli na postavljenu obranu, teško amo pronalazili prostore, a naša tri vezna igrača bila su previše u prilazu. Možda je pravi način malo ih sačekati, pustiti ih da izađu, jer, imaju problema s dubinskim loptama, kad se nisko brane, nisu suvereni u obrani. Možda je to način kako ih ovaj put pobijediti. Ali, izvukao je i Maroko pouke iz te utakmice i, ono najvažnije, izbacili su tri velike reprezentacije, pokazali su da se mogu nositi s takvima. I sigurno će imati puno više samopouzdanja nego na početku turnira. Očekujem opet neizvjesnu i tešku utakmicu.

Sudi nam taj nepoznati Kataranin, ali ne bih tome pridavao previše pažnje. Vidio sam na ovom SP-u najbolje europske suce koji su jako griješili, vidio sam i neke manje poznate suce, koji su odlično sudili. Sad je taj domaći sudac dobio priliku i ja se nadam i vjerujem da nećemo nakon utakmice pričati o njemu, već o našoj pobjedi i dobroj igri. Naravno da je to politička odluka, da se izađe ususret Kataru i da taj sudac vodio utakmicu za treće mjesto, ali ipak ne vjerujem u teorije zavjere kakve se zadnjih dana pojavljuju u medijima. Ne treba uopće o tome razmišljati, već dati maksimum, odigrati jednu pravu utakmicu i vratiti se u Hrvatsku s broncom!



Tagovi

Nenad BjelicaHrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti